3 lucruri pe care oamenii din Finlanda, cea mai fericita tara din lume, nu le fac niciodata

1
De Teodora Tirca
16 feb. 2023

Timp de cinci ani la rand, Finlanda s-a clasat pe locul 1 ca cea mai fericita tara din lume, potrivit World Happiness Report.

In raportul din 2022, oamenilor din 156 de tari li s-a cerut „sa-si evalueze viata in acest moment pe o scara de la 0 la 10”. De asemenea, au analizat factorii care contribuie la sprijinul social, speranta de viata, generozitatea si absenta coruptiei.

In calitate de filozof finlandez si cercetator in psihologie care studiaza elementele fundamentale ale fericirii, Frank Martela este adesea intrebat: Ce anume ii face pe oamenii din Finlanda sa fie atat de multumiti de viata lor?

Pentru a mentine o calitate inalta a vietii, iata trei lucruri pe care finlandezii nu le fac niciodata:

1. Nu se compara cu vecinul

Exista o replica celebra a unui poet finlandez: „Kell’ onni on, se onnen katkeköön”. Tradus in mod aproximativ, inseamna: „Nu-ti compara fericirea cu a altuia”.

Finlandezii cred cu adevarat in asta, mai ales cand vine vorba de lucruri materiale si manifestari ale bogatiei.

„Odata am dat peste unul dintre cei mai bogati barbati din Finlanda. Isi impingea copilul intr-un carucior spre statia de tramvai. Ar fi putut sa-si cumpere o masina scumpa sau sa angajeze un sofer, dar a optat pentru transportul in comun”, povesteste Martela.

Asa arata succesul in Finlanda: toti oamenii sunt egali.

Sfat de fericire de la specialist: concentreaza-te mai mult pe ceea ce te face fericit si mai putin pe a parea de succes. Primul pas catre adevarata fericire este sa-ti stabilesti propriile standarde, in loc sa te compari cu ceilalti.

5 alimente care iti afecteaza hormonii si 5 care sustin echilibrul hormonal

2. Nu se deconecteaza de natura

Potrivit unui sondaj din 2021, 87% dintre finlandezi considera ca natura este importanta pentru ei, deoarece le ofera liniste sufleteasca, energie si relaxare.

In Finlanda, angajatii au dreptul la patru saptamani de vacanta de vara. Multi dintre ei folosesc acest timp pentru a ajunge in mediul rural si pentru a se delecta in natura. Cu cat sunt mai putine facilitati, chiar si lipsa energiei electrice sau a apei curente in casa, cu atat mai bine.

Multe orase finlandeze sunt, de asemenea, construite dens, ceea ce inseamna ca multi oameni au acces la natura imediat ce ies pe usa. Martela locuieste langa Helsinki Central Park, unde face plimbari regulate.

Sfat de fericire de la specialist: Timpul petrecut in natura ne creste vitalitatea, bunastarea si ne ofera un sentiment de calmitate si speranta. Gaseste modalitati de a sta mai mult in natura: plimbari relaxante sau chiar mai multe plante in casa ta.

De asemena, un alt instrument care poate tine la distanta pesimismul si anxietatea, este o agenda in care sa scrii zilnic. Agenda 2023 Andreea Raicu este dedicata chiar fericirii si te ajuta sa descoperi ce te implineste cu adevarat. In plus, acum o poti primi semnata de Andreea.

Agenda Fericirii 2023, 147 lei, shop.andreearaicu.ro

3. Nu tradeaza increderea comunitatii lor

Conform cercetarilor, cu cat nivelul de incredere in tara ta este mai ridicat, cu atat cetatenii sunt mai fericiti.

Un experiment de „portofel pierdut” din 2022 a testat onestitatea cetatenilor prin pierderea unui portofel in 16 orase din intreaga lume. In Helsinki, 11 din 12 portofele au fost returnate proprietarului, povesteste Martela.

Lucruri pe care le fac pentru a ramane in energia mea feminina

Finlandezii tind sa aiba incredere unii in ceilalti si pretuiesc onestitatea. Daca iti uiti laptopul intr-o biblioteca sau iti pierzi telefonul in tren, poti fi destul de sigur ca il vei primi inapoi.

De asemenea, copiii iau adesea un autobuz public de la scoala si se joaca afara fara supraveghere.

Sfat de fericire de la specialist: Gandeste-te la moduri prin care iti poti ajuta comunitatea. Cum poti crea mai multa incredere? Cum poti sprijini politicile care se bazeaza pe aceasta incredere? Actiunile mici precum deschiderea usilor pentru straini sau cedarea locului in tren fac si ele diferenta.

Foto: Freepik.com