2018 anul provocarilor, pierderilor si castigului

anul provocarilor
1
De Andreea Raicu
27 dec. 2018

Cand te uiti in urma si esti obosita la final de an dupa tot ce ai trait, esti tentata sa te concetrezi pe lucrurile grele, cele care nu au iesit, gandindu-te ca poate a fost cel mai prost an al tau… insa daca te uiti in profunzime, e posibil sa vezi altceva. Ai incercat?

Anul acesta a fost teribil de greu, plin de provocari. Au fost momente cand ma simteam ca si cand as fi fost un tren care s-a lovit cu toata viteza de un zid. M-a luat prin surprindere, mai ales ca ma gandeam ca cel precedent a fost extrem de greu si ma bucuram ca a trecut si o pot lua de la capat.

Ei bine, sa nu te gandesti NICIODATA ca mai rau nu se poate, pentru ca uneori existenta simte sa iti arate ca te-ai inselat.

In general, pretuim sanatatea, munca, relatiile de iubire sau prietenie, cele mai importante parti pentru noi. Ei bine, eu in acest an le-am pierdut pe toate in acelasi timp.

Am ales sa ma despart de un business care…

…desi purta numele meu si era construit in jurul a ceea ce reperezinta brandul Andreea Raicu, nu mai avea legatura cu mine, nu mai rezonam cu felul in care era condus si mai ales cu parteneriatul in care eram. Si cum uneori despartile pot fi violente, eu am avut „norocul” sa experimentez asta in cel mai autentic mod.

Mi-am pierdut sanatatea pentru ca m-am incapatanat sa stau in acest parteneriat pe care imi doream cu orice pret sa il repar. Ulterior am realizat ca eram atat de atasata de el si speriata de frica de a o lua de la capat singura incat efectiv simteam ca uneori nu mai puteam respira cand ma gandeam la a pleca. Dar cand ai decis sa evoluezi, Dumnezeu nu te lasa sa stai in locurile care nu iti fac bine, care te fac sa stagnezi.

Unele relatii de prietenie si iubire s-au terminat pentru ca uneori…

… ca si in business, e important sa inveti sa dai drumul oamenilor cu care te-ai insotit o perioada, mai lunga sau mai scurta, daca locul lor nu mai e langa tine. Vine acel moment cand trebuie sa ii lasi sa plece, pentru ca si-au terminat misiunea in viata ta sau pur si simplu nu mai mergeti in aceeasi directie din cauza viziunilor si valorilor diferite.

A fost un an foarte greu, insa, in mod paradoxal, pot spune ca a fost unul dintre cei mai buni ani din viata mea, pentru ca datorita tuturor acestor pierderi si experiente dure am invatat extraordinar de multe, atat in general, cat mai ales despre mine si despre business.

Cand iesi din zona de confort, afli lucruri surprinzatoare despre tine, despre cate poti face, despre limitele pe care ti le impui sau pe care intr-adevar le ai si cresti si te dezvolti.

Am invatat in acest an cat nu am invatat in 5.

Am ales sa plec dintr-un loc care nu imi mai facea bine si sa o iau de la zero. Da, de la zero. O companie noua, un birou nou, un site nou, o echipa noua. A fost una dintre cele mai mari provocari din viata mea si pot sa spun ca este unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-au intamplat vreodata.

Daca mi-a fost vreodata frica? Da, in fiecare moment frica batea la usa, mintea avea mereu sa imi spuna ceva, incerca sa imi inoculeze indoiala, dar am crezut atat de tare ca asta trebuie sa fac, ca acesta este noul meu drum, incat nu am avut timp sa o ascult nici macar o secunda, pe ea si pe nimeni din jur care ar fi incercat sa imi insufle indoiala.

Momente grele? Foarte multe. Momente de panica? Si ele.

Dar ele m-au invatat atat de multe intr-un timp atat de scurt, lucru care poate nu s-ar fi intamplat niciodata daca as fi ramas acolo unde imi era confortabil, desi nu imi era neaparat bine.

Sunt recunoscatoare prietenilor mei, pe care i-am simtit mereu aproape, colegilor minunati si plini de pasiune pentru ceea ce fac, oamenilor pe care i-am avut alaturi, oameni care au simtit sa ma ajute fara sa imi fie apropiati, cei pe care eu ii numesc ingeri, celor cu care am lucrat si mai ales voua, celor din comunitatea mea: de la voi am simtit un suport fantastic, ce mi-a dat energie in momentele grele.

Inceputurile sunt grele, dar minunate.

De aceea ii multumesc lui Dumnezeu pentru experientele pe care mi le-a trimis si pentru faptul ca m-a ajutat sa inteleg ca atunci cand traiesti astfel de momente, este pentru ca ce ai in viata nu mai este potrivit si trebuie sa ii dai voie sa plece, ca sa lasi loc pentru ceva nou, de care ai nevoie acum.

Insa noi suntem atat de infricosati de schimbare, de tot ce este nou si nu putem controla, incat facem orice sa evitam noul. Dezvoltam atasamente care devin bolnavicioase, atasamente pentru lucruri care nu ne mai folosesc, dar nu vrem sa le dam drumul chiar daca ne fac rau.

Existenta lucreaza pentru noi, nu impotriva noastra, asa ca fiecare experienta care ne este data este pentru binele nostru si sunt fericita ca am avut puterea sa vad acest lucru pe parcursul acestui an, pentru ca sunt sigura ca lucrurile nu ar fi stat deloc bine daca nu era asa.

Multumesc, 2018! De abia te astept, 2019!

Foto: Alex Rosieanu