10 motive pentru care prietena ta cea mai buna nu e prietena ta cea mai buna

1
De Andreea Raicu
15 aug. 2018

Sunt o romantica si in ceea ce priveste relatiile de prietenie. Imi place sa vad doua femei – cele mai bune prietene – povestindu-si cu pasiune, la o cafea ce traiesc, ce simt si ce isi doresc.

Dar acest optimism si aceasta idealizare m-a impiedicat uneori sa vad clar ca unele prietenii din viata mea erau sau devenisera toxice sau pur si simplu nu mai erau atat de reale. Pe cat de importante sunt relatiile de prietenie, pe atat de crucial este sa-ti dai seama atunci cand prietena ta nu este, de fapt, prietena ta cea mai buna.

Iata care sunt semnele care-ti pot arata ca relatia ta de prietenie nu este deloc sanatoasa si constructiva si poate ar fi momentul sa reevaluezi lucrurile si sa te reorientezi catre oamenii cu care chiar poti crea o conexiune reala, palpabila. Stiu ca este cumplit de greu, mai ales ca ati trait atatea impreuna, dar e vital pentru ca doar asa poti avea relatii sanatoase si adevarate.

Iti resproseaza vesnic ceva.

Te cearta ca nu ai sunat-o, ca nu ai trecut pe la ea, ca te-ai vazut cu alti prieteni, ca nu ai invitat-o la film…. si lista poate continua.

Te critica in loc sa te sustina.

Ori de cate ori ii povestesti de o idee sau de vreun proiect pe care ti-ar placea sa il faci, incepe si gaseste zeci de argumente pentru care nu este o idee buna. In principiu, nu are timp sa te asculte, iar cand o face e usor dispretuitoare la adresa ta, pentru ca in final sa anuleze toate ideile pe care i le-ai expus (asta dupa ce ti-ai facut mult curaj sa o faci, de frica sa nu fi criticata).

Vrea sa stie lucruri din curiozitate, nu pentru ca e interesata de ce se intampla in viata ta.

Iti pune intrebari pentru ca este foarte curioasa si asta ar putea sa te faca sa crezi ca ii pasa de tine, dar, din pacate, lucrurile nu stau deloc asa. Ea isi doreste mai mult sa afle informatii cu care sa fie la curent si nu ce se intampla in viata ta si cum se simti cu adevarat in raport cu ceea ce traiesti.

Te judeca.

Te pune la zid de fiecare data cand considera ca nu ai facut ce i s-ar fi  parut ei ca e corect sau potrivit conform valorilor si credintelor ei. Totul trece prin filtrul ei, fara sa iti dea spatiul sa ii spui de ce ai procedat in felul in care ai facut-o. Lipsa empatiei de care da dovada nu o lasa sa se puna in locul tau si sa incerce sa simta ce simti tu pentru ca, din nou, este doar despre ea.

Vrea sa fie mereu ca ea.

Deciziiile se iau doar in functie de preferintele ei. In caz contrar, creeaza o atmosfera tensionata, care se simte imediat. Iar tu te simti obligata sa ii faci pe plac pentru ca nu vrei sa se supere.

Iti spune cum ar trebui sa iti traiesti viata.

Ea stie cum si ce ar trebui sa faci ca sa fii fericita. Aplica exact sabloanele din viata ei fara sa se gandeasca la faptul ca sunteti diferite si aveti preferinte diferite.

Nu se bucura cu adevarat de reusitele tale.

Ti se intampla ceva extraordinat si de abia astepti sa ii spui. O suni sau mergi la ea in vizita si dupa primele fraze pline de entuziasm, ea schimba subiectul conversatiei, fara sa arate nici cea mai mica urma de interes.

Nu stie sa te asculte, iar cand o face, totul devine tot despre ea.

Ai o perioada grea si simti sa i te confesezi, ca doar e cea mai buna prietena a ta. De fiecare daca cand ii povestesti de cate o problema cu care te confrunti, nici nu apuci bine sa ii spui, ca intervine, spunandu-ti ca ei i s-a intamplat ceva si mai rau, ca e si mai obosita, ca are si mai mult de lucru… ca oricum ea e intotdeauna intr-o situatie mult mai complicata decat a ta. Si uite asa nu ai mai apucat sa spui nimic, pentru ca, din nou, nu ai mai avut loc: totul s-a transformat intr-o discutie despre ea.

Daca nu te simti libera sa ii poti spune orice prietenei tale cele mai bune, te invit sa iti reevaluezi relatia. Unui prieten adevarat ii poti spune absolut orice, fara ca acest lucru sa insemne ca relatia va fi afectata. Comunicarea, onestitatea si acceptarea sunt vitale intr-o relatie intre doi oameni.

Prietenii pot fi pentru o viata sau doar pentru o perioada. Ei trebui sa ramana acolo atata timp cat exista in comun aceleasi valori.

Si nu uita ca un prieten ar trebui sa te faca sa te simti in compania lui ca si cand ai fi acasa.

Foto: Alex Galmeanu