Despartirea de cea mai buna prietena, mai dureroasa decat despartirea de iubit?

1
De Alice Papuc
19 mai 2023

Experienta aceasta poate fi traumatizanta. Atunci cand te desparti de iubitul tau, oamenii sunt acolo pentru tine si sunt intelegatori cu suferinta ta. In cazul celei mai bune prietene, ti se va spune des ca “a fost doar o prietenie”. Dar lucrurile nu stau chiar asa atunci cand este vorba despre sentimentele tale.

Despartirea de cea mai buna prietena este dureroasa. Poate ca nu intelegi de ce lucrurile s-au petrecut asa cum s-au petrecut. Te simti singura, trista si nu stii cum sa iti procesezi sentimentele. Suna la fel de dureros ca atunci cand te desparti de iubitul tau. Sau poate chiar mai dureros, tinand cont ca este cea mai buna prietena a ta, cea alaturi de care ai trecut prin toate si pe care o cunosti de o viata. Este persoana care iti cunoaste cele mai ascunse secrete si in fata careia ai fost atat de vulnerabila. Oricat de dramatic ar parea, suferinta este cat se poate de reala!

Psihologii admit aceasta durere

Irene Levine, psiholog si jurnalist de lifestyle, admite durerea pe care femeile o resimt atunci cand incheie relatia cu prietena cea mai buna. “Sa fii lasat balta de cel mai bun prieten e la fel de dureros ca a fi lasat balta de iubit, sot sau amant”, sustine Irene. Prieteniile necesita intelegere, compromis si negociere, exact ca intr-o relatie de cuplu.

Ce este complexul Cenusaresei si cum iti afecteaza stima de sine

Nu stii cui sa te adresezi

Este firesc ca prima persoana care iti trece prin minte sa fie tot ea. Doar ca acum nu mai vorbiti. Nu stii cui sa ii ceri un sfat sau la cine sa te descarci. Nu stii cu cine iti vei mai petrece timpul si iti vei mai face alte amintiri frumoase. La fel ca in cazul despartirii de iubit, te simti pierduta si nu stii care este pasul urmator.

5 tipuri de prietene pe care sa le eviti. Nu vor aduce niciun beneficiu in viata ta, ba dimpotriva!

Ai dreptul sa te simti asa cum te simti

Sentimentele tale sunt reale si valide. Exact ca atunci cand te desparti de iubit, ai nevoie de timp sa procesezi ceea ce s-a intamplat intre tine si prietena ta cea mai buna. Ofera-ti timp pentru tine: mergi la shopping, vizioneaza filmul preferat sau stai cu animalul tau de companie. Nu te forta sa simti ca nu iti pasa sau sa fii ceva ce tu nu esti.

Inveti mai multe despre tine si despre oamenii din viata ta

Despartirea de cea mai buna prietena chiar te face mai puternica. Iti arata ca tot ce ai nevoie este chiar in interiorul tau. Iti arata ca poti depasi orice situatie, indiferent de cat de complicata este. Inveti ca in final, tu esti cea de care ai nevoie. Te cunosti mai bine pe tine si inveti ce fel de relatii iti doresti in viata ta. Ii apreciezi mai mult pe oamenii dragi, care raman alaturi de tine. Intelegi ca relatiile sanatoase nu sunt conditionate si ca nu poti sa te implici 100% cand cei din jur nu fac acelasi lucru pentru tine.

Ofera-ti timp inainte sa te revezi cu acea prietena

Poate ca aveti un cerc comun sau poate ca fix cea mai buna prietena a ta vrea sa va mai intalniti sa discutati situatia. Ofera-ti timp inainte sa faci acest lucru si fii 100% sigura ca esti pregatita. In caz contrar, te vei simti si mai trista si mai dezorientata. Nu trebuie sa te simti presata de nimeni si de nimic. Iti vei construi propriul tau drum in viata si vei invata sa te pui pe primul plan. Tot ce trebuie sa iti amintesti este ca lucrurile bune necesita timp.

7 semne care iti spun ca suferi de „complexul salvatorului”

Aminteste-ti ce s-a intamplat

Exact ca atunci cand te desparti de iubitul tau, trebuie sa iti amintesti ce te-a adus in acest punct. Poate ca prietena ta te-a tradat, poate ca relatia voastra era una toxica sau poate ca “asa a fost sa fie” si fiecare dintre voi a mers pe drumul ei. Oricare ar fi motivul, aminteste-ti ceea ce ai simtit si aminteste-ti ca nu meriti aceste lucruri.

Foto: depositphotos.com