Femeile care au un grup de prietene puternice se descurca mai usor in viata

1
De Maria Dima
13 feb. 2020

Dupa cum bine a zis Madeleine Albright: “Exista un loc special in Iad pentru femeile care nu ajuta alte femei”. Daca ai un grup serios de prietene care sunt langa tine neconditionat, atunci norocul tau se va extinde si in viata profesionala, conform studiilor.

Harvard Business Review a publicat un studiu care face legatura intre prieteniile femeilor si pozitiile de conducere pe care acestea le pot accesa mai usor daca au  in spate niste sustinatoare infocate ce cred in ele. “Femeile care sunt in posturi de conducere si au un cerc de prietene alcatuit din 1-3 femei puternice sunt de 2,5 ori mai sus in ierarhie si remunerare decat cele care nu au parte de aceasta combinatie castigatoare”.

De ce sunt atat de importante prieteniile dintre femei?

Prieteniile intre femei sunt complicate.

De parca asta nu era de ajuns, legaturile de prietenie au capatat si o reputatie proasta. Multa lume crede ca e vorba de drama, de invidii si barfe, competitie si jocuri de culise. “Fetele rele” sau episoadele de “cat fight” si uneltiri ale unora impotriva altora sunt si mai mediatizate decat prieteniile sincere, autentice ale unor femei puternice care se sustin una pe alta, care se ridica si inspira reciproc.

Eu nu as sti cum ar arata viata mea fara grupul meu de amazoane. 

Ele au fost acolo la fiecare examen al vietii mele, mult dupa ce incercarile scolii au incetat. Au plans cu mine, m-au impins spre decizii mai bune, mi-au ascultat tristetile in pauzele lor de alaptat, au dormit cu mine cand treceam printr-o despartire, mi-au adus medicamente, mancare si voie buna la pachet. Au vazut in mine mereu mai mult decat eram obisnuita sa arat si nu m-au judecat o clipa.

Cand uitam cine sunt, ma intorceam la ele. Cand era greu sa vad binele din fata mea, aplecam urechea la ce au de zis si bagam cuvintele in suflet. M-au inteles si atunci cand ma incapatam sa ma dau cu capul de acelasi perete ca o musca disperata sa iasa afara.

Au fost acolo cand am primit telefonul de angajare la primul meu job dupa facultate, la inceperea fiecarui proiect nou si groaznic de inspaimantor, la mutarea din oras, la promovari si reorientari riscante de cariera.

Cele 5 calitati esentiale pe care trebuie sa le aiba prietena ta cea mai buna

Cum te ajuta prietenele tale in cariera?

Inteleg perfect importanta acestor grupuri de femei legate pe viata de o prietenie ce nu are nevoie de definitii sau conventii.

La nivel profesional, se aplica aceleasi principii de mai sus. Si anume, atunci cand o femeie are nevoie de un sfat, se intoarce tot la grupul de prietene. Femeile in joburi de conducere se lovesc de cu totul alte probleme decat colegii lor barbati.

La cine sa te intorci pentru solutii atunci cand te lovesti de stereotipuri, standarde duble sau problemele sensibile la birou daca nu la cele care au trecut prin ceva asemanator? Femeile fantastice din jurul tau functioneaza drept busola interna, si acolo unde tu nu gasesti un raspuns, vin ele cu vreo 4 in plus.

Ce este pozitivismul fals si de ce iti face rau

Prietenia salveaza vieti, la propriu

Un studiu din 2006 a confirmat faptul ca prietenia e cel mai bun medicament. Femeile care aveau 10 sau mai multi prieteni treceau mai bine si peste un diagnostic crunt, sansele lor de supravietuire sau recuperare fiind mult mai mari decat cele care nu au un asemenea sistem de sprijin.

Studiul confirma ca femeile izolate de alti oameni au 64% mai multe sanse de deces din cauza cancerului, iar in cazul celor care se lupta cu cancerul la san riscul de recidiva creste cu 43% daca pacientele trec prin asta singure.

Nu subestima vreodata puterea si binele adus de o prietenie sincera

Un grup de prietene te scoate din atatea batai de cap. Daca faceti si un grup pe whatsapp, si mai bine. Ai acces direct la gif-uri si glume, la informatii de tot felul, la sfaturi si trucuri care te salveaza in ultimul minut, si la serviciu, dar si acasa.

E savuros sa schimbi opinii despre parteneri si sa-ti dai seama ca sunt toti la fel pana la urma. Sa faci haz de necaz. Nu-ti neglija timpul cu fetele si nu lasa prieteniile sa se raceasca, indiferent cat de diferite sunt vietile voastre. Lucurile care va apropie sunt mult mai importante!

Foto: Getty Images.