5 moduri prin care sa-ti sprijini sanatatea mintala si imunitatea. Da, sunt conectate

1
De Andreea Raicu
7 dec. 2021

Stigmatul din jurul sanatatii mintale continua sa slabeasca, incet dar sigur, cu fiecare noua generatie. Acest lucru le permite oamenilor sa caute ajutor si sa gaseasca metodele corecte pentru a gestiona stresul, anxietatea, izolarea si alte nevoi de sanatate mintala. Ce oamenii s-ar putea sa nu stie este ca acest gen de suport este si in beneficiul sistemului imunitar.

Nu e prima data (si cu siguranta nu va fi nici ultima) cand punem in discutie legatura inextricabila dintre starea de bine mintala si cea fizica. Dar in caz ca aveai nevoie de un reminder, citeste in continuare.

Cum influenteaza starea de bine mintala functionarea sistemului imunitar

Cand corpul percepe un pericol (de exemplu, stresul), sistemul nervos simpatic este activat. Cand acest sistem este activat, te pregatesti fie sa lupti, fie sa fugi. Desi acesta este un sistem de aparare natural si de mare ajutor atunci cand esti cu adevarat in pericol, daca il activezi prea des si in momente in care respectivul pericol e doar in capul tau (cum e si cazul anxietatii), corpul devine coplesit de toate aceste „amenintari” care-l obosesc la maximum.

Hai sa-ti dau un exemplu: e seara si te pregatesti sa adormi, cand brusc iti apar in minte toate scenariile negative care te umplu de ganduri si frici si anxietate. Ce face corpul in aceasta situatie? I se activeaza instant raspunsul de „lupta sau fugi”. De ce te afecteaza negativ acest lucru? Pentru ca in aceasta situatie devine aproape imposibil sa adormi sau sa te bucuri de un somn linistit, iar somnul de proasta calitate iti afecteaza nu doar starea de spirit.

Studii publicate in revista Physiological Reviews arata ca „somnul si imunitatea sunt legate bidirectional.” Somnul ajuta la gestionarea productiei cortizolului, hormonul stresului, si-i permite sistemului imunitar sa se odihneasca si sa se refaca, sa produca mult-doritele celule T, care participa la raspunsul imunitar.

Impactul pe care sanatatea mintala suboptima il poate avea asupra somnului – si deci asupra functiei imunitare – este doar un mod prin care stresul ne afecteaza sanatatea.  Iti las mai jos cateva moduri prin care iti poti ajuta sanatatea mintala si-ti poti intari imunitatea.

5 moduri prin care sa-ti sprijini sanatatea mintala

Sportul

Un studiu publicat in revista Frontiers in Physiology a descoperit ca sportul regulat este asociat cu rezilienta emotionala la adulti. De asemenea, activitatea fizica elibereaza in sange hormonii asociati cu starea de bine, numiti endorfine, care ajuta la stabilizarea starii de spirit generale.

Suplimentele

Suplimentele care ajuta la controlarea starilor de stres si readuc calmul si relaxarea te pot ajuta sa gestionezi mai bine momentele de incarcatura emotionala puternica.

O igiena corecta a somnului

O rutina relaxanta inainte de somn, ore regulate la care sa mergi la culcare si regula sfanta care spune sa nu iei cu tine telefonul in dormitor sunt doar cateva dintre trucurile pe care le recomanda expertii pentru a te bucura de odihna de calitate.

Alimentatie bazata pe nutrienti care sprijina sanatatea creierului

Domeniul psihiatriei nutritionale spune ca alimentele pe care le consumi (vitamine, minerale, grasimi, etc.) au un impact direct asupra starii tale de spirit. O dieta bogata in cereale integrale, fructe, legume, fructe de mare si grasimi sanatoase ajuta la o mai buna sanatate mintala la adulti.

Ai grija de sistemul tau imunitar

Cum am spus si mai devreme, somnul si imunitatea au o relatie bidirectionala: daca sistemul tau imunitar nu functioneaza optim, somnul tau va fi afectat. Somnul este unul dintre cei mai subapreciati factori de care depinde sanatatea noastra mintala. Este esential sa-i recunoastem importanta. Pentru protejarea si intarirea imunitatii – mai ales in aceasta perioada – eu recomand sa-ti alegi un supliment de calitate, care sa contina bioactivi si nutrienti esentiali.

Concluzia

Stresul afecteaza somnul, care afecteaza sistemul imunitar, care afecteaza si mai mult somnul… si asa mai departe. Grija pentru corp si minte in acelasi timp este vitala pentru o stare de bine sustinuta si sper sa iei in considerare trucurile pe care ti le-am impartasit mai sus. Iar daca vrei mai multe informatii pe acest subiect, te astept maine, 8 decembrie, de la ora 19:00, la un Webinar LIVE pe paginile mele de Facebook si Instagram. Vreau sa-ti spun mai multe despre cele mai bune sfaturi de sanatate mintala pe care le-am primit in 2021, cum m-au ajutat si ce iau cu mine in 2022. Noteaza-ti data si ora in calendar, ca sa nu uiti! Te astept cu drag sa povestim 😉

Foto: Creative Artworks, Alex Rosieanu