Cel mai simplu obicei care iti va imbunatati memoria. Efectele sale sunt dovedite stiintific!

1
De Cristiana Astefanoaiei
15 ian. 2024

Cercetatorii cred ca semnele de imbatranire cognitiva care afecteaza memoria pot incepe inca de la varsta de 45 de ani. Cu siguranta, genetica are un cuvant de spus, dar obiceiurile pe care le adopti au o importanta majora in mentinerea sanatatii creierului.

Iti poti imbunatati memoria facand anumite schimbari in stilul tau de viata, spun studiile. Exercitiile fizice, o alimentatie sanatoasa, practicarea unor activitati care sa reduca stresul, mentinerea implicarii sociale si participarea la exercitii precum cititul si jocurile pot fi de ajutor.

In ultima perioada, cercetatorii au pus cel mai mare accent pe un somn de calitate, pentru un creier sanatos.

Somnul ajuta la imbunatatirea si consolidarea memoriei

Mai multe studii, puse cap la cap, demonstreaza ca unul dintre cele mai de impact lucruri pe care le putem face pentru o memorie mai buna este obtinerea unui somn de inalta calitate. Apar multe consecinte negative atat pentru memoria pe termen scurt, cat si pentru cea pe termen lung atunci cand avem parte de un somn inadecvat sau disfunctional.

Cercetatorii japonezi au descoperit ca wasabi poate imbunatati memoria cu pana la 18%

Iti poti imbunatati memoria daca dormi mai mult

In trecut, expertii in domeniul creierului credeau ca somnul REM este etapa in care are loc toata consolidarea memoriei. Noile cercetari arata din ce in ce mai mult ca stadiul 2 si stadiul 3 sunt, de asemenea, importante, adauga Broderick.

„Exista un numar mare de dovezi care arata ca consolidarea memoriei este mai intensa dupa o noapte de somn si se imbunatateste cu cat dormim mai mult. Neurologii cred ca etapele 2, 3 si REM joaca toate un rol in consolidarea memoriei. Una dintre cele mai importante functii ale somnului este ‘spalarea creierului’. Celulele noastre cerebrale formeaza deseuri metabolice, sau ‘gunoi’, in timpul zilei, iar acestea trebuie eliminate pentru a mentine sanatatea optima a creierului. Aceasta functie are loc in timpul somnului profund. Cand ne uitam la microscop la creierele persoanelor cu afectiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, vedem dovezi ca acestea au mai multe din aceste deseuri in creier”, explica Meredith Broderick, neurolog.

Obiceiul nociv din timpul somnului care poate provoca dementa. Cea mai recenta descoperire a specialistilor este alarmanta

Asadar, cel mai simplu lucru pe care il poti face pentru o memorie buna pe termen lung este sa ai grija de somnul tau.

Cum poti sa ai un somn mai sanatos pentru a-ti imbunatati memoria

    • Fa exercitii fizice in majoritatea zilelor, timp de cel putin 30 de minute
    • Alege sa consumi alimente care sustin sanatatea creierului, precum nucile, avocado, afinele sau pestele gras
    • Renunta la alimentele inflamatorii, cum ar fi zaharul adaugat
    • Fa-ti analize regulat, pentru ca medicul sa-ti recomande suplimente acolo unde exista carente si nu uita de vitamina D pe parcursul iernii

    Vitamina D nu are beneficii doar pentru oase. Cinci efecte surprinzatoare pe care le are in organismul tau

    • Aloca intotdeauna timp pentru a socializa cu cei dragi
    • Mentine-ti creierul activ cu jocuri si puzzle-uri
    • Evita cofeina si alcoolul in orele premergatoare culcarii
    • Renunta la aparatele electronice atunci mergi la culcare

Foto: freepik.com