Ce faci cand esti foarte obosita, si totusi nu poti sa dormi?

1
De Andreea Raicu
3 iun. 2016

Vii acasa sfarsita de oboseala dupa o zi extrem de lunga si obositoare si singura dorinta pe care o ai este sa te bagi in pat sa adormi…

Si cand in sfarsit ai reusit sa faci asta, te uiti la ceas si vezi cum trec minutele, orele si nu reusesti sa inchizi ochii. Te foiesti de pe o parte pe cealalta si nimic, somnul pare sa fie foarte departe, desi toata ziua ai visat la momentul asta.

Sunt sigura ca nu sunt singura persoana care s-a confruntat cu situatia asta. De fapt, in ultima vreme, aud din ce in ce mai mult vorbindu-se despre asta.

E cumplit sa nu poti sa dormi, mai ales cand esti extrem de obosit.

E un paradox, dar asta e realitatea.

V-ati gandit de ce se intampla asta?

Din cauza gandurilor care nu se mai opresc. Noaptea e momentul in care se face liniste. Telefonul nu mai suna, mesajele nu mai curg, treaba s-a terminat, ramai singur in linistea noptii cu gandurile pe care in timpul zile nu le-ai auzit din cauza galagiei din jur.

Gandurile, grijile, problemele sunt mult mai galagioase decat oboseala si vor sa se faca auzite.

Regretele trecutului, proiectiile din viitor si tot felul de alte scenarii creeaza stari care nu ne lasa sa dormim. Mai sunt si milioanele de idei, mai ales in mintile persoanelor creative sau ale celor care se “hranesc” numai cu idei de business.

Simti cum trece timpul si cand in sfarsit esti fericit ca ai adormit suna alarma si trebuie sa te trezesti. Nu iti vine sa crezi ca a trecut noaptea si nu ai reusit sa adormi. Era momentul pe care l-ai asteptat toata ziua si nu ai reusit sa profiti de el si urmeaza o noua zi plina cu intalniri si multa treaba.

Corpul are nevoie sa se odihneasca. La fel si mintea.

Gandurile nu ne lasa sa ne odihnim, dar ce facem cu ele?

Orice gand care ne duce in trecut sau viitor nu ne lasa sa traim in prezent, iar prezentul este singurul care conteaza, mai ales in momentul in care ne dorim sa dormim.

Cum oprim gandurile? Cum scapam de ele?

Asta se pare ca este cea mai mare provocare a momentului pe care il traim. Mintile noastre sunt pline de ganduri.

Vreau sa va impartasesc cateva din lucrurile care m-au ajutat sa depasesc aceste situatii.

  1. Meditatia ghidata. Este o meditatie cu ajutorul unui ghid. Este unul dintre cele mai simple moduri de a intra intr-o stare de relaxare profunda si liniste interioara si este unul dintre cele mai puternice moduri de a elimina stresul. O puteti gasi pe Youtube sau pe tot felul de aplicatii specifice.
  2. Concentrarea asupra respiratiei este o alta metoda extrem de eficienta care te ajuta sa te relaxezi. La inceput poate parea ceva mai dificila, avand in vedere sa trebuie facuta fara ajutor, iar noi nu suntem obisnuit sa fim atenti la acest aspect. Atentia este concentrata pe respiratie, care trebuie sa fie profunda. Felul in care respiram influenteaza enorm calitatea vietii noastre.
  3. Constientizarea corpului si a senzatiilor din corp. Stand in pat, asezati, incepeti sa va concentrati atentia catre corp si tot ce simtiti in el, de la respiratie, la felul in care se simte corpul in contact cu patul.

Toate cele trei metode va ajuta sa va concentrati atentia catre prezent si in acel moment multitudinea de ganduri dispar.

Poate parea dificil la inceput, dar cu exercitiu si disciplina functioneaza intotdeauna.

Astept sa-mi povestiti cum merge!?

Somn usor!