Ce mancam azi la micul dejun? Terci de ovaz

Aceasta e o intrebare foarte frecventa in cultura noastra. Nu am intalnit nicaieri in lume pe nimeni sa discute atat de mult despre ceea ce urmeaza sa manace. Si totusi, ce mancam azi la micul dejun? Terci de ovaz!

Pentru mine e adesea optiunea predilecta, si asta pentru ca are atatea beneficii pentru sanatate si se si pregateste incredibil de repede. Sa va enumar doar cateva:

E bogat in fibre solubile si insolubile. Fibrele solubile formeaza un gel vascos, care ajuta la scaderea colesterolului si stabilizarea nivelului de glucoza din sange. Fibrele insolubile imbunatatesc sanatatea intestinala si impiedica aparitia constipatiei.

Un bol de terci de ovaz are in jur de 150 de calorii, 4g de fibre si 6g proteine. Pentru a mari si mai mult aportul de vitamine, poti adauga pudra de canepa sau o lingura de unt de migdale. Asa scapi de nevoia de o gustare extra inainte de ora pranzului si iti poti tine mai usor sub control greutatea.

Tot ovazul iti aduce si cantitatea necesara de minerale importante: tiamina (sau vitamina B1), magneziu, fosfor, zinc, mangan, seleniu si fier.

Ingrediente pentru terci de ovaz:

50 g fulgi de ovaz sau alte cereale fara gluten, daca vreti sa il evitati

350 ml lapte vegetal (migdale, orez, quinoa) sau apa

2 linguri de fructe de padure (afine, zmeura, capsune)

1 lingura de miere

Mod de preparare:

Într-o cratita se pun fulgii de ovaz împreuna cu laptele sau apa si se fierb la foc mic, aproximativ 10 minute, amestecând frecvent cu o lingura. Daca laptele scade prea mult, se poate adauga câte putina apa.

Dupa aproximativ 5 minute de fierbere, se adauga sare. Sarea este foarte importanta pentru terciul de ovaz, deoarece aceasta îi da un gust bun.

Cand s-a fiert, se acopera si se lasa timp de 5 minute. Deasupra se pot pune si fructe de padure, iar mierea se adauga chiar inainte de servire.

Foto: Alexandru Rosieanu