Ce NU mananc niciodata la micul dejun

1
De Andreea Raicu
29 sept. 2019

Un mic dejun sanatos poate da tonul pentru alegerile nutritionale pe care le faci in restul zilei. Eu nu consum niciodata aceste alimente „clasice” pentru micul dejun, dar care iti saboteaza dieta.

Cereale sarace in fibre

Cerealele bogate in carbohidrati si zahar si sarace in fibre iti dau peste cap glucoza si duc la pofte de dulce si o stare generala proasta. De regula aleg cereale cu cel putin 3 grame de fibre per portie. Maresc portia de fibre adaugand fructe de padure, germeni de grau, seminte de in sau migdale.

Clatite, vafe sau paine prajita

Daca le fac eu acasa e altceva, pentru ca stiu ce sa pun in ele, dar variantele cumparate sunt pline de carbohidrati simpli, care nu te satura si nu te mentin concentrata. De asemenea, arareori contin cereale integrale sau fibre. Daca vrei sa-ti pregatesti acasa variante mai sanatoase, iti recomand sa inlocuiesti faina alba cu faina integrala si seminte de in.

Iata reteta mea favorita de clatite americane cu ciocolata yummy! Click pe poza pentru reteta!

Batoane din cereale

Multe astfel de batoane sunt pline de zahar si au foarte putine proteine sau fibre. Iti recomand sa le alegi pe cele care combina grasimi sanatoase, proteine si fibre si care au cel mult 5g de zahar si cel putin 5g de proteine.

Click pe poza de mai jos pentru a descoperi o reteta simpla de batoane cu ovaz si ciocolata fara coacere!

Smoothie-uri cumparate

Foarte multe din smoothie-urile imbuteliate contin foarte putine fructe si legume si mult zahar sau chiar sirop de porumb bogat in fructoza. Daca le consumi dimineata poti creste in greutate foarte repede. Eu imi fac smoothie-uri acasa – asa stiu exact ce ingrediente pun in ele. Imi place sa adaug varza kale, spanac si seminte de in pentru un plus de vitamine si minerale.

Iata cea mai recenta de smoothie pe care am incercat-o si pe care o ador – click pe poza pentru reteta!

Cafea

Eu nu consum cafea de regula, ma agita foarte mult, dar chiar si daca as consuma-o, in niciun caz nu as alege variantele cu siropuri, zahar si tot felul de alte ingrediente care adauga calorii goale si atat. Unii oameni se bazeaza pe acest cocktail de cafea si atat pentru prima masa a zilei, considerand ca boost-ul de energie pe care-l primesc din cofeina e suficient, dar nu e.

Gogosi

Cu zahar, carbohidrati rafinati si prajeala, gogosile pot fi un rasfat ocazional in weekend, dar n-ar trebui sa fie fundatia micului dejun de fiecare zi. Daca insa nu te poti abtine, te-as sfatui ca macar sa le consumi alaturi de proteine si grasimi sanatoase, ca sa stabilizezi nivelul zaharului din sange si sa eviti pierderea energiei. Incearca o mana de nuci, un pahar de lapte sau un ou fiert.

Briose

Briosele te pot pacali usor, mai ales daca au „tarate” la ingrediente sau par mai inchise la culoare. Dar majoritatea celor cumparate sunt simple prajituri sub acoperire, fara prea multe fibre. In plus, adesea au mai multe calorii decat ai crede – uneori pana la 600-800. Daca nu te poti abtine, manaca doar jumatate si combina cu iaurt grecesc. Eu prefer sa mi le fac singura si le tin la congelator. In diminetile pe fuga, doar incalzesc una si o iau cu mine pe drum.

Click pe poza pentru reteta mea preferata de briose sanatoase!

Bacon sau mezeluri

Uite o statistica greu de digerat: fiecare 50 de grame de mancare procesata pe care o consumi iti mareste riscul de a dezvolta o boala de inima cu 42% si de a face diabet 2 cu 19%, conform unui studiu Harvard. Ti-as recomanda sa nu le consumi niciodata sau macar cat de rar poti, iar atunci cand o faci, sa te asiguri ca restul alimentelor din farfurie contin ingrediente sanatoase.

Sandvisuri semi-preparate

Multi oameni isi cumpara un sandvis dimineata gandindu-se ca e satios si usor de mancat pe fuga. Dar nu-ti faci nicio favoare alegand aceasta varianta. Majoritatea sanvisurilor semi-preparate sunt pline de sare, conservanti si grasimi nesanatoase. O alternativa mai buna: fa-ti singura sandvisul folosind paine din faina integrala cu omleta cu legume.

Acest toast cu avocado, sparanghel si ou e preferatul meu – click pe poza pentru reteta!

Nimic

Sa mananci aproape orice la micul dejun e mai bine decat sa nu mananci nimic. Multi oameni sar peste prima masa pentru a economisi calorii, dar pana la urma ajung la consume in exces la pranz si cina. Daca ti se pare ca pur si simplu nu ti-e foame dimineata, analizeaza-ti mai bine obiceiurile alimentare. Poate mananci prea mult la cina sau iei gustari bogate inainte de culcare si de aceea lipseste senzatia de foame.

Foto: Marius Dragne