Ce nu te lasa sa fii tu?

1
De Andreea Raicu
23 iul. 2018

De cate ori nu ti-a fost frica sa spui ceea ce crezi? De cate ori nu ti-a fost teama sa faci ceva fara sa fii oprit de gandul ca ai putea fi judecat gresit? De cate ori nu ti-ai dorit sa fii liber sa poti sa faci ce vrei? De cate ori nu ai pierdut oportunitati pentru ca nu ai avut curaj si inca te mai gandesti la ele?

Mie una mi s-a intamplat de foarte multe ori de-a lungul vietii. Multi ani am trait cu deviza: “mai bine nu fac decat sa regret”. Mi-am dorit sa-mi arat sentimentele fata de cineva, sa vorbesc despre emotii si dorinte, sa experimentez lucruri, dar mi-a fost frica sa nu fiu interpretata gresit. Inghetam doar la gandul ca as putea sa fiu respinsa si asa am ajuns sa regret multe lucruri pe care nu am avut curajul sa le fac.

De multe ori am strans frustrari, regrete, m-a durut sufletul ca nu am spus “da” atunci cand as fi vrut s-o fac, cand mi-a fost frica sa las oamenii sa ma cunoasca asa cum sunt. Sa-i las sa-mi vada fricile, sa-mi simta emotiile, sa-i las pur si simplu sa ma iubeasca pentru cine sunt. N-am vrut sa arat nimanui ca poate am momente cand nu mai pot, ca am obosit, ca mi-e greu, pentru ca mi-a fost frica sa nu creada lumea ca sunt slaba. Am incercat ani la rand sa-mi construiesc imaginea acelei persoane care stiam ca este acceptata si dorita de societate. N-am tinut cont de emotiile mele, n-am vrut sa-mi vada cineva vulnerabilitatile. Am vrut sa fiu mereu puternica, neobosita si intotdeauna pregatita sa fac ceea ce trebuie.

Si chiar ajunsesem sa cred ca sunt asa

In timp, am inceput sa obosesc, sa adun frustrari, tristete, furie si multe alte emotii pe care le-am blocat in interiorul meu. Dar ca de obicei, viata mai devreme sau mai tarziu, te aduce pe drumul pe care trebuie sa fii. M-a oprit, intr-un mod brutal si m-a obligat sa ma uit la mine, sa petrec timp cu mine si sa ma cunosc. Sa vad care-mi sunt nevoile, cine sunt eu cu adevarat si ce arat in exterior.

Ajusesem sa cred ca sunt de neclintit. Mi-a luat foarte mult timp sa accept ca realitatea este complet alta. Ca sunt un om ca oricare altul, cu nevoi, emotii de toate felurile si ca e ok ca ele sa existe fara sa ma faca sa fiu atat in perceptia mea, cat si a celor din jur, un om slab. Constientizarea este unul dintre elementele importante care m-au ajutat in acest proces. Iar terapia de grup este metoda cea mai usoara sa vezi ca nu esti singurul care are frici, care e furios, care plange, care crede ca nu este de ajuns, care crede ca nu valoreaza nimic. Alaturi de ceilalti oameni intotdeauna e mai usor sa depasesti aceste preconceptii intiparite in subconstient si sa intelegi ca e ok sa ai nevoi, ca nu e nimic gresit sa nu poti uneori, sau sa nu stii.

A trai in concordanta cu tine, cu cine esti tu cu adevarat, te ajuta sa traiesti autentic, sa traiesti liber si sa atragi in jurul tau oameni la fel, cu care te simti in siguranta si care la randul lor au curajul sa se arate asa cum sunt.

De abia in acel moment se intampla relatiile autentice

Cand pur si simplu ai curajul sa te arati asa cum esti, fara sa fii infricosat de faptul ca o sa fii respins. Stiu ca este o problema cu care ne confruntam cu totii si de aceea m-am bucurat foarte tare ca prietena mea Rupda a creat un workshop pe aceasta tema, care te invata si te incurajeaza in primul rand sa te cunosti, si sa te accepti asa cum esti.

Pe data de 7-9 septembrie, Rupda vine in Romania si va sustine workshopul Showing Up, in care veti invata sa va invingeti fricile.

Va recomand sa va inscrieti aici: http://tiny.cc/showingupworkshop iar pana la data de 15 august beneficiati de un pret redus.

Foto: Alex Rosieanu