De ce faci ceea ce faci?

1
De Andreea Raicu
14 sept. 2018

Ori de cate ori alegi sa faci ceva, ai o motivatie, insa de multe ori sunt sigura ca nu esti constienta de ea, asa ca este posibil sa ajungi sa faci lucruri din niste ratiuni la care nici macar nu te-ai gandit.

Azi vreau sa te invit sa iti iei putin timp sa vezi ce sta in spatele fiecarei lucru pe care il faci. Probabil ca vei rade si vei spune ca stii care este motivul pentru care faci orice in viata, dar eu te asigur ca nu e asa intotdeauna.

De multe ori se poate sa ajungi sa faci lucruri pentru ca cei din jur o fac si tu nu vrei sa fii mai prejos. Sau vrei sa ajungi undeva doar pentru ca toata lume considera ca e un MUST sau poate doar pentru ca asta te-ar face mai cool, crezi tu.

Multi oameni pornesc chiar si businessuri doar pentru ca e la moda un anumit trend sau pur si simplu pentru ca vor sa fie mai buni decat prietenii lor, care fac acelasi lucru, chiar daca in adancul sufletui lor nu sunt pasionati de acea activitate.

Pot intelege de ce se intampla asta. De multe ori suntem atat de concentrati pe activitatile zilnice incat nu avem timp sa reflectam cu adevarat la motivele pentru care facem acele lucruri. Recent am citit cartea Start with Why, de Simon Sinek, pe care v-o recomand cu caldura. In carte, Simon spune ca ceea ce ne motiveaza sa ne ridicam dimineata din pat nu este ceea ce facem propriu-zis, ci motivele pentru care facem acele lucruri.

Citeste si acest articol, daca esti in cautare de lecturi suplimentare pentru momentele cand te simti blocata si lipsita de motivatie.

Raspunde-ti, deci, sincer: de ce faci ceea ce faci?

Esti fericit doar cand te gandesti la munca pe care o depui pentru a obtine ce ti-ai propus sau doar pentru ca te gandesti ca acel lucru te poate face faimos? Esti entuziasmat sa creezi lucruri noi sau le faci doar pentru ca asta ti-ar aduce multi bani si lumea te va admira?

Zilele trecute vorbeam cu un apropiat care voia sa inceapa un business. Nu l-am simtit foarte incantat si atunci l-am intrebat de ce vrea sa il faca. Pentru ca e la moda, mi-a spus el. Din punctul meu de vedere, nu poate fi o motivatie mai gresita decat aceasta.

Este extrem de important sa facem lucrurile care ne bucura, care ne dau energie, care ne fac ferciti independent de rezultatul lor. Banii, faima, admiratia celor din jur nu sunt nici pe departe motivele potrivite sa incepi ceva.

Am citit recent un articol scris de Richard Branson in care spunea ca motivatia oricarui antreprenor nu ar trebui sa fie legata de cati bani va face din respectivul business, ci despre modurile in care va reusi sa schimbe vietile oamenilor in bine. Macar un pic. Tot el spunea ca cei motivati de bani, faima sau succes gol de continut nu rezista foarte mult timp pe piata.

Asa ca te invit ca de fiecare daca cand vrei sa te apuci de ceva, sa te intrebi de ce vrei sa o faci, care este motivul adevarat. Am vazut oamenii care au pormit afaceri cu motivatia gresita si asta nu a facut decat sa ii aduca in faliment si in spital de cat efort si munca au depus.

Te invit sa afli si care a fost experienta care m-a ajutat sa ma motivez si sa am acea energie care sa ma faca sa simt bine cu mine si sa am senzatia ca pot merge pana la capatul pamantului.

Lucrurile facute din si cu pasiune sunt cele care te vor duce acolo unde trebuie, asa ca intreaba-te de fiecare data care este motivatia din spatele fiecarui lucru pe care vrei sa-l intreprinzi.

Foto: Arhiva personala