Iti dau un singur sfat pentru 2019: Incepe sa te iubesti mai mult

incepe sa te iubesti
1
De Andreea Raicu
29 dec. 2018

Invata sa te iubesti intai pe tine, in loc sa iubesti ideea de a fi iubita de altii.

Cel mai greu lucru in viata aceasta este truda de a te accepta, de a te imbratisa si de a te iubi cu toate defectele si imperfectiunile tale. E greu sa fii 100% sincera cu cine esti, cu ce simti si de ce ai nevoie. E greu sa nu te acuzi pentru ceea ce nu esti si sa incepi sa te iubesti pentru ceea ce esti. Sa accepti ca nu toata lumea te va iubi sau te va accepta fara acele masti confortabile, dar atat de dureroase.

Trebuie sa inveti sa fii prietena ta cea mai buna, pentru ca uneori e mult prea usor sa cazi in capcana de a-ti deveni cel mai aprig dusman. Iubim ideea de a fi iubiti de altii, dar mult prea usor uitam sa ne iubim noi insine.

Am simtit sa scriu despre asta acum pentru ca, anul fiind pe sfarsite, aud foarte des sintagma “new year, new me”. Nu-mi place pentru ca lasa sa se inteleaga ca trebuie sa te schimbi an de an pentru a merita lucruri bune. De aceea iti recomand ca in 2019 sa te concentrezi pe a te iubi, nu pe a te schimba.

Iata cateva dintre modurile in care eu aleg constient, zi de zi, sa ma iubesc.

Caut constant moduri de a avea grija de mine.

Din toate punctele de vedere: fizic, mental, emotional, spiritual. Incerc sa fac in fiecare zi cel putin un lucru care sa ma faca fericita. Viata e prea scurta. Asa ca aleg sa investesc in activitati care chiar ma bucura. Nu e nimic egoist in a avea grija de tine.

Imi repet zilnic ca merit, ca am meritat intotdeauna, in ciuda esecurilor si greselilor mele.

Chiar daca unii oameni se incapataneaza sa ma asigure de contrariul, eu stiu ca totul e posibil, eu stiu ce vreau, eu stiu cine sunt si eu stiu ca merit tot ce e mai bun.

Incerc sa inteleg ce se ascunde in spatele momentelor cand nu ma iubesc deloc.

Cand iti confrunti partile intunecate si incerci sa le elimini cu lumina iertarii, cand te lupti cu proprii demoni desi doare, esti cu un pas inainte in drumul catre a te ierta. Am inteles o lectie importanta de-a lungul timpului: uneori oamenii bun fac alegeri gresite. Dar asta nu inseamna ca sunt rai, ci doar ca sunt oameni. Incerc mereu sa ma iert si sa ma concentrez pe a o lua de la capat.

Ma distantez de persoanale toxice.

Sa fii singura e mai bine decat sa fii inconjurata de oamenii nepotriviti. Nu le mai dedic atentia mea celor care nu sunt dispusi sa-mi raspunda cu aceeasi moneda. Pentru ca nu mai sunt dispusa sa pierd in acest gen de tranzactie emotionala. Oamenii din viata mea ma motiveaza, ma inspira si ma respecta. Cercul meu de prieteni e solid si asa vreau sa ramana.

Nu mai caut aprobarea celor din jur

Imi repet ca nu trebuie sa fac ce face toata lumea. Si, poate cel mai important, nu trebuie sa cer voie pentru a face lucrurile diferit. Timpul meu in aceasta lume e pretios. Dupa cum spune si vechea zicala, „Ce faci azi e important, pentru ca dai la schimb o zi din viata ta pentru acest lucru.” Nu mai astepta ca altcineva sa-ti dea voie sa traiesti.

Incerc sa ma cunosc mai bine.

Caut sa aflu care sunt hobby-urile, fortele, lucrurile care ma fac demna de iubire si de admiratie. E important sa fii constienta de lucrurile care te fac speciala. E important sa te uiti in oglinda si sa fii buna cu tine, sa fii mandra de tine. Nu te privi cu dezamagire. Accepta-te, vezi potentialul din tine si ai rabdare.

Foto: Alex Rosieanu