Nefericirea vine din zona de confort

1
De Andreea Raicu
20 mart. 2015

Urmatoarea conferinta pe care o voi organiza – Cum sa ai tot ce iti doresti iesind din zona de confort – e o “radiografie” a sufletului meu. Curajul mi-a schimbat viata!

In ultima perioada am auzit foarte des cuvantul “confort”. Multi oameni din jurul meu si l-au fixat ca pe un scop: vor confort, muncesc pentru el, l-au transformat intr-un standard pe care cred ca odata ce l-au atins, toata viata lor va fi minunata. Gata, cand vor avea confort, nu vor mai avea nicio problema.
Am cautat chiar definitia acestui termen: “confort – totalitatea conditiilor materiale care asigura o existenta civilizata, placuta, comoda si igienica”. Ce concluzie putem trage la o prima vedere? Atunci cand “totalitatea conditiilor materiale” sunt indeplinite, avem confort, deci oamenii care il vaneaza si-au indeplinit scopul. Vor fi fericiti!

Chiar daca avem tot, nu inseamna ca suntem impliniti

Va spun din proprie experienta ca nu e asa… Nu, banii, conditiile materiale nu aduc fericirea. Poti sa ai cei mai frumosi pantofi, cele mai scumpe genti, cele mai multe rochii, poti sa stai in cea mai interesanta casa, sa te plimbi cu cea mai cool masina, sa mergi in cele mai bine cotate locuri din lumea asta, sa ai tot ce ti-ai putea imagina si totusi sa nu fii fericit! Sa te macine gandurile, sa simti ca te sufoca tristetea si sa te simti si vinovat pentru ca, desi in ochii celorlalti nu ai niciun motiv ca sa te plangi, tu totusi nu esti implinit!

Plafonarea pandeste dupa colt

O sa puneti poate ca, de fapt, confortul afectiv, psihic e cel care ne garanteaza fericirea. Nu cred nici asta! Fericirea nu ne-o garanteaza nimic, nu exista o reteta prestabilita pe care o putem aplica asa incat viata noastra sa devina un glob de sticla frumos colorata. Noi suntem singurii responsabili de ceea ce traim.
E minunat sa tinem spre confort, dar e si cea mai mare capcana. Va dau un exemplu simplu: un om are un job bun, cu un salariu care ii acopera toate nevoie si ii permite sa-si satisfaca si placerile, are un partener de viata cu are se intelege bine, parintii sunt sanatosi, totul pare in regula. Si cu toate acestea simte o irosire. Da, are confortul material si emotional, dar nu e impacat.
Experientele prin care am trecut imi spun ca in aceste cazuri confortul e echivalent cu blazarea. Ajungem la un stadiu in care ne e bine si nu mai gasim motivatia de a spera la mai mult.
“De ce sa incerc sa am si altceva? Nu-mi e mine bine asa, ce rost are sa fac o schimbare?”… sunt intrebari pe care probabil vi le-ati pus. Si eu la fel.

Propriul maraton

Doar ca la un moment dat am inteles ca asa ma sabotez. Aceasta suficienta este cea care ne face sa ratam victorii personale! “De ce sa alerg un maraton? Alerg trei kilometri in parc!” Da, e greu sa alergi 42 de kilometri, ai nevoie de ore intregi de pregatire, de disciplina, de somn, de ambitie. Dar dupa ce o sa-i termini o sa fii uimit cum eforturile or sa fie astupate de satisfactia de a fi reusit ceva de care nu te-ai fi crezut niciodata in stare!
O sa fii mandru de corpul tau, care si-a depasit limitele, care a rezistat si te-a dus la linia de sosire, o sa fii mandru de tine, de mintea ta care nu a cedat, care a gasit puterea sa lupte, sa alerge mai departe, sa nu renunte! O sa te miri de cata vointa esti capabil!
Ce inseamna, de fapt, sa alergi un maraton cand tu esti obisnuit sa alergi trei kilometri? Inseamna sa iesi din zona de confort! Sa treci de granitele autosuficientei si va vezi mai departe, sa incerci mai mult, sa-ti doresti sa reusesti sa faci ceva de care nu te credeai in stare, sa ai vointa de a lupta sa faci din tine cea mai buna varianta a ta.
Nu va apucati acum toti de pregatirea pentru maraton! Nici eu nu am alergat unul, desi stiti cat sport fac. Ideea e ca toata viata noastra e o alergatura. Fugim dupa “conditii materiale”, dupa relatii ideale, dupa povesti rupte din romane. Si cand ajungem la linia de sosire nu gasim satisfactia la care ne asteptam. Teama e cea care ne compromite rezultatul. Pentru ca ne e frica sa tintim scopuri care ne-ar implini cu adevarat, ne multumim cu putin, ni se pare suficient “bine” si ignoram “mai binele”, ne desconsideram.

Noua conferinta “Traieste frumos”

E foarte greu sa transformam teama intr-un motor, dar odata ce o facem, toata viata ni se schimba. E cel mai bun profesor teama si eu am aflat asta dupa ce am luat decizii care in trecut ma ingrozeau, dupa ce am acceptat provocari de care in mod normal as fi fugit si dupe ce mi-am impins limitele dincolo de ceea ce credeam eu ca e maximul.
Avem un potential de evolutie fantastic, trebuie doar sa-l exploatam! Acesta e scopul conferintei “Cum sa ai tot ce iti doresti iesind din zona de confort”: vreau sa va povestesc cum m-am trasformat eu dintr-o fricoasa intr-o invingatoare, cum am facut fata unor situatii total noi, despre care nu stiam ce imi vor aduce, dar care mi-au dat incredere in mine. Vreau sa vedeti ca se poate, ca in fiecare dintre noi exista puterea de a evolua, de a creste, de a deveni cele mai frumoase variante ale noastre. Nu, nu confortul e cel de care avem nevoie, ci curajul de a iesi din zona de confort!
Conferinta va avea loc pe 30 martie, la Connect Hub, incepand cu ora 18:30. Biletele le puteti cumpara de aici.
Va astept cu drag! O sa fie o mare bucurie pentru mine si chiar si o provocare aceasta conferinta!