O lume perfecta: tu ce ai schimba in societatea de azi?

1
De Andreea Raicu
1 sept. 2014

Prima va lansa in aceasta toamna Utopia, un format intenational de abia lansat si produs In Olanda care dureaza un an de zile. Participantii accepta aceasta provocare din dorinta de a crea o societate complet noua, condusa de regulile lor.

Chiar si noi, prezentatorii de la Prima am primit aceasta provocare, dar doar la nivel teoretic. A fost foarte interesant sa ma gandesc la ce as schimba sau la ce lipseste in lumea in care traiesc. Am realizat ca am o lista lunga.

O lume perfecta inseamna respect pentru munca celui de langa tine

Oamenii confunda adeseori respectul cu frica

Insa, primul lucru care mi-a venit in minte a fost respectul. Am constientizat pentru a nu stiu cata ora ca in societatea noastra nu exista respect de niciun fel si pentru nimic. Oare nu suntem  invatati de mici asta? Eu imi aduc aminte foarte bine acest cuvant cu tot ce inseamna el inca de la cativa ani. Mi–a fost insuflat in mod constant pana cand a devenit parte din mine.

Cu tristete observ zilnic  ca nu exista respect pentru oamenii din jur, pentru parinti, prieteni, familie, parteneri, profesori, superiori, inferiori, trecatori, oameni in varsta, functionari…

Nu exista respect pentru lucrurile din jur, pentru munca oamenilor, pentru ceea ce avem, pentru societate, pentru orasul in care traim, scoala, serviciu, educatie, circulatie, pietoni, animale, curatenie, parcuri, sanatate, pentru natura,  pentru spatiul nostru sau al altora, pentru viata, pentru ceea ce ne ofera ea si cel mai trist nici pentru noi.

Oamenii cer sa fie respectati. Si sunt plini de furie cand au senzatia ca nu li se intampla ceea ce cer cu atata agresivitate. Cum sa li se intample cand nici macar ei nu fac asta. Si cel mai trist e ca nici macar nu isi dau seama. Mereu au senzatia ca cineva vrea sa ii fure. Poate pentru ca si ei fac asta la randul lor?  Plus ca, asa cum am invatat inca de mica, respectul se castiga nu se cere si nici nu se impune.

Unii ar putea spune ca totusi exista respect pentru sefii lor de exemplu. Acesta nu se numeste respect. Se numeste frica. Oamneii se tem de institutii, de superiori, de banci, de ceva care ar putea sa ii penalizeze, sa-i respinga, sa le taie din ceea ce cred ei ca le-ar aduce bucurie si succes in viata.

Un alt lucru care ma intristeaza este faptul ca banul devine din ce in ce mai respectat si cel care il are.

Hai sa fim un pic mai constienti de ceea ce facem. Sa incepem sa ne uitam la oameni si nu la functiile lor sau la ce au sau la ce ne pot da. Sa respectam ce avem pentru ca oricand poate sa dispara. Sa ne respectam familiile, prietenii si tot ce ne inconjoara.

Hai sa facem impreuna o societate mai frumoasa!

Foto: Thinkstock