Obiceiuri care te fac mai frumoasa: lucruri simple, pe care le fac in fiecare zi

rujuri rosii
1
De Andreea Raicu
11 aug. 2018

Frumusetea nu sta neaparat in cate produse de ingrijire si infrumusetare iti aplici zilnic pe piele, ci in obiceiuri sanatoase si un mod de viata echilibrat.

Obisnuiam sa alerg dupa orice crema si lotiune nou-lansate pe piata, convinsa ca trebuia sa le folosesc pentru a fi frumoasa, dar in timp mi-am dat seama ca acestea sunt doar accesorii secundare si ca adevarata grija pentru frumusete si ten porneste de la obiceiuri sanatoase, pe care e important sa le adopti in fiecare zi. Iata care sunt cele pe care le respect eu cu strictete.

Hidratarea

Mie nu mi-a placut sa beau apa si m-am regasit multi ani in ceea ce spun multi prieteni de-ai mei sau cunoscuti. Mi se facea rau daca beam multa apa, nu imi placea si as fi preferat sa beau oricand orice altceva, sau pur si simplu uitam, pentru ca nu simteam nevoia. Stiam ca trebuie sa beau apa, dar pur si simplu nu puteam si parca ma incapatanam sa nu o beau. Pana cand am citit niste studii si am vazut niste imagini cu ce poate face hidratarea si lipsa ei, iar de atunci am renuntat la bauturile acidulate si m-am fortat sa beau apa.

Ceea ce am simtit a fost cu mult peste ceea ce imi imaginam. Pielea a devenit mult mai frumoasa, mai luminoasa si hidratata, iar eu aveam mult mai multa energie si am scapat si de durerile de cap, mainile si picioarele umflate si retentia de apa, care arata ca celulita. Nu pot sa imi imaginez cum ar fi sa nu beau cel putin 1,5 – 2L de apa pe zi.

Somnul

Ori de cate ori cineva ma intreaba ce produse sau tratamente sofisticate fac pentru a avea pielea frumoasa, le raspund spre surprinderea lor ca somnul e cel mai pretios lucru pe care il poate face o femeie pentru tenul ei. Spun asta nu pentru ca am citit, ci pentru ca am experimentat pe pielea mea, mai ales dupa perioadele in care dormeam cat mai putin si cat mai tarziu, din dorinta de a fi productiva intr-o societate care cere foarte mult de la tine.

Am realizat ca somnul imi face tenul mult mai frumos si mai luminos, fara cearcane si fara pielea sensibilizata din jurul ochilor, cu riduri mai putine. Pielea este mai sanatoasa! Asa ca incerc sa adorm inainte de 12 si sa dorm cel putin 7 ore pe noapte – best beauty treatment. Asa ca, unul dintre cele mai importante obiceiuri care te fac mai frumoasa este somnul!

Alimentatia echilibrata

Tot ce mancam are un efect imediat asupra pielii si a felului in care ne simtim. Mi-a placut intotdeauna sa mananc de toate, pentru ca sunt un om foarte pofticios, dar am inteles ca trebuie sa imi asum consecintele alegerilor mele.

In timp, am realizat care sunt alimentele care fac rau atat starii mele, cat si tenului meu, si asta m-a facut sa vreau sa le elimin din alimentatie. Evit zaharul, glutenul, prajelile, produsele semipreparate, alcoolul, nu fumez, si nu consum sare in exces. Prefer sa mananc alimente sanatoase pentru ten si care imi dau si energie. Sunt om si din cand in cand gust din fiecare lucru din care am pofta. Pentru ca intotdeauna interdictia sau regulile extrem de stricte duc la frustrare, iar frustrarea nu se regaseste intr-un stil de viata echilibrat.

Meditatia

Meditatia sau timpul pe care il petreci cu tine sunt foarte importante, tocmai de aceea se afla pe lista de obiceiuri care te fac frumoasa. Este acel moment in care mintea ti se linisteste si afli si care sunt nevoile tale, ca sa poti sa ai grija de ele. Pentru ca nestiind care iti sunt nevoile si neindeplinindu-le, ajungi la frustrare si la stres. Iar stresul este cel care oxideaza si accelereaza procesul de imbatranire.

Stiu ca nu e usor, dar cu rabdare si disciplina, oricine poate medita, iar efectele sunt nepretuite. Meditatia are efecte atat asupra tenului, cat si asupra mintii si corpului si este unul dintre obiceiurile esentiale care te fac mai frumoasa.

Superfoods

Cand am inceput sa citesc care sunt lucrurile de care ai nevoie, am descoperit super alimentele si cat de importante sunt ele pentru o viata sanatoasa, mai ales daca sunt consumate in feluri variate: sucuri, salate etc. Eu folosesc urmatoarele super alimente: fructe de padure, somon, ulei de cocos, ulei de masline, avocado, pudra de maca si de baobab, migdale, nuci, ghimbir, turmeric, alge, cartofi dulci, linte, quinoa. Alimentatia echilibrata este unul dintre cele mai importante obiceiuri care te fac mai frumoasa!

Acceptarea

Este unul dintre lucrurile cu care ne luptam zilnic: nu ne acceptam corpul, nu ii acceptam pe ceilalti – o lupta pe care nu avem cum sa o castigam niciodata. Atunci cand te accepti si nu vrei sa fii altcineva decat esti, cumva acela e momentul in care esti fericit cu tine.

Nu incerci sa iti mai photoshopezi viata, trasaturile sau corpul prin diverse tehnici care mai de care mai simple sau invazive. Atunci cand te accepti, nu iti doresti ca la 40 de ani sa arati ca la 20 de ani, nu vrei sa iti umpli fata de botox sau acid hialuronic excesiv. Mie, una, mi-a luat foarte mult timp sa ma accept, dupa ce ani de zile am photoshopat tot ce era posibil, pentru ca imi doream sa fiu perceputa ca un om perfect, lucru care nu exista. Era extrem de obositor, pentru ca era o lupta din start pierduta.

In cazul meu, acceptarea s-a produs cand am inteles ca e ok sa gresesti, sa nu fie totul perfect si sa fii asa cum esti. Din acel moment viata a devenit mult mai usoara si mai simpla!

Cat mai putin machiaj

Ani de zile nu am iesit din casa fara machiaj. Era ca o masca ce ascundea toate lucrurile pe care le uram la mine. Fie ca ma duceam la sala, la piata sau la plaja, la un eveniment sau la o filmare, machiajul era impecabil si la locul lui. Odata cu acceptarea, nu am mai simtit sa ma mai ascund si am inceput sa folosesc machiaj mult mai putin si in functie de locurile in care ma duceam. Acum sunt impacata, iar fata mea este fericita, pentru ca reuseste sa respire mult mai bine.

Dragostea de sine

Am facut multe ore de terapie, am citit mute carti si am vazut multe videoclipuri care te ajuta sa inveti sa te iubesti. Cred ca multi ani, la nivel constient, am inteles ce inseamna sa ma iubesc, dar la nivel subconstient lucrurile erau foarte bine intiparite. Si cum noi functionam 10% din constient, adica de lucrurile de care ne putem da seama, si 90% din subconstient, ceea ce inseamna emotii, amintiri si lucruri de care nu suntem constienti, evident ca cel de-al doilea influenteaza felul in care ne comportam. Cu multa munca, terapii alternative ca hipnoza, regresie si altele, am reusit sa invat sa ma iubesc si sa pot sa ii iubesc si pe cei din jurul meu intr-un mod autentic.

Rasul

„Nu inceta niciodata sa zambesti, nu stii cine se poate indragosti de zambetul tau.” Gabriel Garcia Marquez.

Este unul dintre citatele mele preferate, pentru ca imi aduce aminte ca zambetul poate schimba totul: felul in care te simti, in care esti perceput si iti da energie si incredere in momentele in care te simti jos. Ori de cate ori ma gandesc la un lucru care ma face sa zambesc, indiferent cat de intunecata e ziua, ea se lumineaza.

Foto: Alex Galmeanu