Recunostinta ne face fericiti!

1
De Andreea Raicu
17 aug. 2015

Unele dintre lucrurile importante pe care le-am invatat in India sunt recunostinta si practicarea ei. Era ceva ce nu-mi era neaparat familiar, iar practicarea ei era ceva de inteles pentru mine.

Pe langa asta ma invatat insa si sa ma bucur de lucrurile bune pe care le am in loc sa-mi concentrez toate atentia pe ce nu merge in viata mea sau pe ce nu am. Cumva suntem atat de preocupati sa gasim lucrurile care nu ne plac, care lipsesc din viata nostra, care nu merg bine incat uitam sa ne bucuram de cele atat de bune si frumoase pe care le luam ca pe ceva ce ni se cuvine.

Cat de des va ganditi cu adevarat la oamenii care v-au facut bine? Cat de des le multumiti?

Am sa va invit sa fiti atenti sa vedeti de cate ori alegeti sa vedeti lucrurile care nu va plac sau care va lipsesc in loc sa va concentrati pe ce e bun.

La cursul de Mindfulness pe care il tin la DallesGo am vorbit despre recunstinta. Le-am propus cursantilor sa se gandeasca la trei lucruri pentru care sunt recunoscatori. Marturisesc ca nu am fost deloc surprinsa cand cativa dintre ei nu au reusit sa gasesca cele trei lucruri pentru care sa isi manifeste recunostinta,

Multumiti omului pe care il iubiti cel mai mult!

Inteleg perfect asta… pentru ca nici eu nu as fi putut sa o fac in urma cu trei ani. Poate as fi multumit oamenilor din jur, lui Dumnezeu, dar nu m-as fi gandit niciodata sa o fac in mod constant. Cel mai greu moment a venit cand am ajuns la lectia in care a trebuit sa invat sa imi fiu mie recunoscatoare.

Mi se parea total deplasat sa imi multumesc mie pentru lucrurile pe care le fac. Era chiar de neconceput. Dupa multe explicatii, pentru ca asta e, eu sunt o fire logica, am inteles ca e important sa multumesc celui mai important om din viata mea, pe care il iubesc cel mai mult (pentru ca asta suntem noi in vietile noastre) pentru tot ceea ce face. Adica eu mine. A fost greu la inceput, dar cu timpul acest exercitiu a devenit din ce in ce mai usor.

Asa ca am invata sa fiu atat de recunoscatoare pentru toate lucrurile pe care le am si pe care le primesc in fiecare zi.

Ma bucr enorm ca am reusit sa fac asta la cativa ani dupa o lunga perioada in care nu faceam altceva decat sa ma plang si sa ma vaiet din cauza lucrurilor pe care nu le aveam. Imi exprimam nemultumirea la tot pasul, cheltuiam enorm de multa energie in ceva ce nu facea decat sa-mi aduca si mai multa nefericire si mai multa insatisfactie.

Eram suparata pentru ca nu imi ieseau lucrurile asa cu imi panificam si nu ma uitam niciodata la ceea ce viata imi dadea in schimb. De bucurie nici nu se punea problema…

Am inteles ca atata vreme cat nu ma bucur de ceea ce am nu voi primi nimic mai bun. Cum sa primesc mai mult daca nu ma bucur de ceea ce am in present?! Dumnezeu ne da tot ce avem nevoie atunci cand trebuie si ne da spatiul sa ne bucuram si sa apreciem.

Lista motivelor de recunostinta

Voi cand faceti cuiva un dar si acea peroana este nemultumita sau ori de cate ori ii daruiti ceva ea nu se bucura si comenteaza mereu intr-un mod negative, va mai face placere sa ii oferiti ceva? Fie dintr-o obisnuinta oferiti in continuare , dar fara nicio placere, fie incetati sa mai faceti asta.

Am invatat sa fie recunoscatoare pentru toate lucrurile, emotiile si experientele pe care le primesc. In fiecare zi ii multumesc lui Dumnezeu fie si pentru lucrurile care nu par importante.

Sunt recunoscatoare pentru ca:
– Dumneze a ales sa imi mai ofere inca o zi de care sa ma bucur
– sunt sanatoasa atat eu cat si mama, familia si prietenii mei
– am ales sa renunt la ce nu imi mai aducea bucurie si placere si fac doar lucruri din pasiune. In urma cu ceva timp am citit ca daca faci lucrurile din pasiune atunci vine si partea finaciara si pot sa va spun ca asa e!
– cunosc in fiecare zi oameni extrem de interesanti de la care invat foate multe lucruri
– sunt inconjurata de oameni minunati
– am cel mai minunat si iubitor caine de pe pamant
– ador sa dansez
– atunci cand sunt obosita si agitata pot ma duc in parc si ma uit la lac si asta ma linisteste si ma incarca cu energie
– pot sa calatoresc
– am invatat sa ies din zona de confort si fac in mod regulat ceva care sa ma ajute sa evoluez
– viata imi ofera multe oportunitati din care sa aleg ce e mai bine pentru mine
– Dumnezeu ma ajuta sa fiu deschisa in fata tuturor lucrurilor noi
– am vazut rasarituri si apusuri minunate
– conversatiile minunate pe care le am cu cei din jur
– am o relatie incredibila cu mama mea
– atunci cand nu imi iese ceva nu ma supar si astept cu nerabdare sa vad ce mi-a pregatit Dumnezeu in schimb
… si lista poate continua mult, foarte mult. In fiecare zi ma gandesc la cel putin trei lucruri pentru care ma simt recunoscatoare pentru ca le am in viata mea si chiar atunci cand sunt trista lucrurile se schimba.

Probabil ca va veti intreba de ce ar trebui sa faceti asta si cum ar putea sa influenteze in vreun fel cursul lucrurilor. Sunt intrebarile mintii care vrea sa controleze totul.

Va propun sa faceti un exercitiu in care sa multumiti si sa va exprimati recunostinta pentru lucrurile pe care le-ati primit. Luati-va cinci minute in care sa nu va deranjeze nimeni, inchideti ochii si multumiti. Apoi analizati ce se intampla in interiorul vosru. O sa va placa.

Si daca va e greu sa faceti asta, va propun sa faceti in fiecare zi o lista cu lucrurile pentru care sunteti recunoscatori.
Spor si sa aveti o zi minunata!!!