Teama musca din noi

1
De Andreea Raicu
29 apr. 2015

Cel mai mare dusman al succesului nostru, al implinirilor, zidul de care se izbesc dorintele noastre si la baza caruia ne mor aripile este teama!

De cate ori ati avut un impuls de a face ceva, care imediat a fost oprit de gandul ca ar fi nepotrivit? …sau de faptul ca ati putea fi judecati sau respinsi din cauza acelei decizii… De cate ori nu ati avut imboldul de a-i spune persoanei iubite ce simtiti si nu ati facut-o din teama de a nu fi criticati sau chiar respinsi?
Vad asta foarte des in jur, o aud de la diversi oameni care de cele mai multe ori nu indraznesc sa exprime ce e in inima si sufletul lor. Teama judecatii din exterior ii ingheata.

Stiu ce inseamna sa-ti fie teama pentru ca am trait-o ani de zile

De curand am auzit o conversatie intre doua fete: una dintre ele povestea cum este indragostita de un baiat, dar nu indrazneste sa ii arate asta de frica unei respingeri sau pur si simplu de frica de a nu-i parea deplasata. Stiu si inteleg perfect aceasta frica fabricata de minte, stiu acest sentiment. Si tocmai pentru ca am trecut prin asta am ajuns la concluzia ca frica este practic o inventie a mintii care isi doreste sa aiba totul sub control.
Stiu ce inseamna sa-ti fie frica pentru ca am trait-o ani de zile. Am inghitit de multe ori dorinte pe care voiam sa le exprim, idei care imi veneau, am renuntat la pareri si tot felul de proiecte, mi-am reprimat sentimente din teama de a nu fi respinsa sau judecata.
Acum, de cand am invatat sa spun ce imi doresc si sa-mi exprim sentimentele, e minunat. E ca o eliberare. E liniste. Si totul este mult mai simplu.
In rarele momente in care aleg sa nu o fac, pentru ca simt ca interlocutorii mei nu sunt pregatiti sa auda ce am de spus, simt ca ma sufoc, ca e ceva care nu ma lasa sa respir normal. Am o reactie fizica!

Mai bine regretam ce am facut decat ce nu am facut

In urma cu ceva timp a circulat un e-mail cu concluziile la care au ajuns medicii si asistentele pancientilor bolnavi intr-o faza termina, carora le-au cerut sa faca un fel de bucket list. Printre primele regrete era faptul ca nu au petrecut mai mult timp cu oamenii dragi si ca nu au spus ce si-au dorit. Regretau ca nu si-au exprimat sentimentele! Dorintele moarte, ignorate, neimplinite s-au transformat in marile regrete! Nu le-au uitat si asta i-a macinat mereu.
M-am gandit mult la asta in ultima vreme si am simtit sa o impartasesc cu voi.
Fiti voi! Faceti ce simtiti! Duceti-va dupa lucrurile pe care vi le doriti! Spuneti ce vreti, ce simtiti, ce visati! Faceti-o acum! Mai tarziu va fi prea tarziu! Viata e acum si nu se mai intoarce. Timpul este cel mai pretios lucru pe care il avem, singurul care nu se intoarce!
Viata este a voastra si trebuie traita de voi, nu in functie de ideile si asteptarile celor din jur. Nu lasati mintea sa va spuna ce sa faceti! Ascultati-va inima! Ea stie cel mai bine!