3 motive pentru care a citi un anumit numar de pagini pe zi este o idee contraproductiva

1
De Irina Constantin
25 ian. 2021

Vorbim despre o rezolutie foarte des intalnita in acest an. Este, totusi, o idee buna sa citesti 30 de pagini zilnic?

Probabil ca si tu ai observat acest obiectiv devenit celebru in ultima vreme. Tot mai multe persoane isi propun sa citeasca mai mult, asa ca o rezolutie de tipul „voi citi cate 30 de pagini in fiecare zi” pare o idee buna.

Ce poate merge prost? Treizeci este un numar prietenos, abordabil, ce pare usor de atins in fiecare seara, inainte de culcare, sau chiar dimineata, pentru cei care prefera sa isi inceapa ziua cu lectura.

Totusi, unii specialisti spun ca stabilirea unui numar fix de pagini zilnice nu este chiar cea mai buna idee. Iata de ce!

Poate intr-o zi esti, pur si simplu, prea obosita

Obiectivele indraznete, precum cele care implica sa faci ceva in fiecare zi, fara exceptii, pot deveni obositoare intr-un timp foarte scurt. Chiar daca ai un apetit enorm pentru lectura, fara indoiala, la un moment dat, vei fi mult prea obosita pentru a citi inainte de culcare (sau in orice parte a zilei).

De aceea, cea mai buna solutie este sa renunti la citit in ziua respectiva si sa iti asculti nevoile corpului. Nu te forta sa parcurgi cele 30 de pagini. Chiar daca vei incerca, probabil nu vei fi atenta si iti va fi greu sa te concentrezi. Drept rezultat, te vei simti si mai obosita decat inainte sa incepi lectura.

Poate ca pagina 25 este final de capitol

A stabili un numar fix de pagini poate fi ceva pur orientativ, insa retine ca nu trebuie sa dezvolti o obsesie pentru a respecta intocmai acel numar. Poate, la un moment dat, capitolul se va termina si vei simti nevoia sa termini sesiunea de lectura chiar atunci, indiferent ca ai ajuns de-abia la pagina 20. Ramai flexibila! Daca nu ai atins „numarul magic”, nu inseamna ca nu ti-ai atins scopul.

Poate ca, intr-o zi, ai prefera sa faci altceva

In unele seri, de-abia astepti sa te asezi in pat cu acea carte care te fascineaza. Citesti cu placere cateva capitole, ba chiar depasesti numarul de pagini pe care ti l-ai impus, fiind purtata de poveste sau de informatiile interesante.

In alte seri, vei simti nevoia sa faci yoga, sa meditezi, sa scrii in jurnal, sa stai de vorba cu cineva la telefon sau sa petreci jumatate de ora cu familia, dupa o zi incarcata. In aceste situatii, nu te presa si nu te invinovati. Fa ceea ce simti. Cartea te va astepta in acelasi loc si maine!

Cum sa iti stabilesti rezolutii pentru citit eficiente?

In loc sa bati in cuie un numar magic de pagini, care trebuie respectat cu strictete in fiecare zi sau in fiecare saptamana, iti recomandam sa reformulezi putin rezolutia. Astfel, ea va fi mai prietenoasa si mai usor de abordat.

De exemplu, iti poti propune sa citesti o carte pe luna sau, pur si simplu, sa iti rezervi timp pentru citit exact atunci cand simti nevoia sa faci asta, fara sa mai amani lectura in favoarea altor lucruri (cum ar fi scroll-ul pasiv pe Instagram!).

La final de an, important este sa fi citit acele carti pe care planuiai de multa vreme sa le parcurgi, stiind ca ti-ai acordat timp pentru asta, prioritizandu-ti dorintele. Poti considera rezolutia indeplinita!

Foto: Instagram/@frankly.alina