3 rani emotionale din trecut care te impiedica sa evoluezi

1
De Roxana Dobrita
13 ian. 2019

Oamenii spun ca nu scapi niciodata de trecut si asa e. Fiecare zi din viata noastra este fructul a ceea ce caram in spate. Oricat de mult ti-ai curata constiinta de anumite lucruri, acestea influenteaza in continuare omul care esti astazi si omul care vei fi maine. De aceea e important sa vindeci ranile emotionale din trecut.

Ranile emotionale sunt destul de similare cu cele fizice. Se vindeca si creeaza cicatrici. Lasa un semn, chiar daca nu mai doare. Dar daca nu le tratezi cum trebuie, lucrurile nu vor sta asa. Acele rani se vor redeschide sau se vor inrautati.

Multi oameni cred ca e suficient sa uiti ce s-a intamplat. Daca nu zgandari rana, ea se vindeca, asa suna un sfat din popor. Dar adevarul e ca lucrurile nu stau chiar asa. Toate ranile tale emotionale continua sa traiasca in subconstientul tau si sa te afecteze in moduri nebanuite.

Iata care sunt cele 3 cele mai des intalnite rani emotionale ale trecutului:

Probleme de stima de sine

Sunt momente cand stima de sine este afectata extrem de mult de experiente din trecut. Toate refuzurile si respingerile pe care le-ai suferit de-a lungul timpului ti-au cauzat multa durere, o durere la care nimeni nu este imun.

Dar atunci cand respingerea este constanta, s-a petrecut la o varsta frageda sau a venit din partea unei persoane dragi, cauzeaza o rana emotionala greu de vindecat.

Umilirea, desconsiderarea, criticile constante si invinovatirea nedreapta fac mult rau si-ti raman intiparite in suflet pentru multa vreme, tragandu-te in jos. Trebuie sa adresezi corect aceste rani, sa-ti ingrijesti stima de sine, optimismul si asertivitatea pentru a putea trece peste.

Probleme de independenta

Ranile emotionale legate de independenta apar atunci cand cineva te controleaza prea mult si in mod arbitrar, limitandu-ti abilitatea de a lua propriile decizii.

Atunci cand cineva te corecteaza si te pedepseste constant, fara sa stii clar de ce, atunci cand cineva te face responsabil de cele mai marunte neplaceri si nu-ti respecta niciodata punctul de vedere, atunci cand cineva te considera inutil sau incompetent, te raneste profund si-ti creeaza probleme pe termen lung: inabilitatea de a lua initiativa sau de a lua decizii.

Acest lucru te face pasiva si supusa sau, dimpotriva, te face extrem de rebela fara un motiv anume.

Probleme de afectiune

Cele mai profunde rani emotionale din trecut au legatura cu lipsa afectiunii. Persoanele care cauzeaza acest tip de rana sunt de regula parintii atunci cand isi cresc copiii. Multi dintre ei au cazut victima aceluiasi tip de comportament in copilarie si repeta ciclul cu proprii copii fara sa-si dea seama.

Lipsa afectiunii te face sa te simti extrem de singura, mai ales atunci cand esti vulnerabila. Te face sa crezi ca nimeni nu te considera importanta, ca nimeni nu te intelege, ca nimeni nu te accepta.

In plus, te fac sa devii extrem de dependenta de cei din jur. Ai o nevoie constanta de aprobare din exterior, incerci sa le faci tuturor pe plac tot timpul si adesea uiti de tine.

Foto: Shutterstock.com