A ramas prieten cu fosta partenera? Iata ce intrebari sa ii adresezi!

1
De Alice Moisescu
25 ian. 2019

Faptul ca inca mai tine legatura cu fosta nu trebuie sa traga neaparat un semnal de alarma in relatia de cuplu.

Cand partenerul abordeaza situatia cu maturitate, legaturile cu trecutul ar trebui sa dispara de la sine.

Dar ce se intampla atunci cand ele nu dispar? Atunci cand el iti spune ca au incheiat relatia, insa au ramas prieteni? Ce se ascunde de fapt in spatele acestei prietenii?

Legatura cu trecutul si tot ce ar putea insemna el, de la mentinerea unei relatii nesanatoase cu familia si pana la continuarea unei legaturi sporadice cu un fost partener poate aduce dificultati in relatie.

In iubire insa, partenerii pot actiona diferit. Unii dintre ei, atunci cand au incheiat o relatie, au incheiat-o definitiv si irevocabil, timp in care altii pot lasa „porti deschise” catre trecut.

Ne-am despartit. Ramanem prieteni?

A ramas prieten cu fosta? Trebuie sa-i pui aceste intrebari…

1. Fosta ta partenera stie ca ai inceput o noua relatie?

Daca raspunsul este unul negativ, ar trebui sa vorbiti despre asta.

„Faptul ca nu tresari si ca intern nu se activeaza nicio alerta fata de prietenia partenerului tau cu fosta iubire poate insemna fie ca esti foarte sigura ca relatia voastra functioneaza foarte aproape de modul ideal, fie ca ceva nu este pe deplin functional”, sustine psihoterapeutul Viorel Nedelcu.

Desigur, daca esti deranjata ca faptul ca partenerul tau inca mai tine legatura cu fosta partenera, ar trebui sa ii comunici acest lucru.

2. Pentru care motiv ati ramas prieteni? Va mai leaga ceva?

Tot psihoterapeutul Viorel Nedelcu este de parere ca „in cazul in care s-a terminat si cei doi pot pastra relatii amicale, este de dorit sa se intample asa, decat o relatie plina de ostilitate. De altfel, continuarea post factum intr-o forma ostila poate fi indicatorul unei relatii neincheiate, inconstient vorbind, adica sunt anumite aspecte care inca ii leaga pe cei doi si anumite mize legate de trecut care nu au fost pe deplin reglate”.

Principalele motive pentru care nu poti trece peste o despartire

„O relatie amicala cu fostul partener se poate datora unui context de viata care ii determina pe cei doi sa fie intr-o proximitate sociala, care ii face sa aiba un anumit nivel de interactiune, fara insa a mai avea ceva in comun. Fireste, pot fi si situatii in care unul dintre ei are o asa-zisa agenda ascunsa si spera la o reluare a relatiei ca o posibila alternativa la relatia actuala”, mai adauga acesta.

3. Ce se ascunde de fapt in spatele acestei prietenii?

„A ramane intr-o relatie de prietenie cu fostul partener este un mod de a-l asigura pe celalalt ca ii ramai alaturi si ca poate conta pe tine in anumite situatii, iar pentru cel care face aceasta „promisiune” este o modalitate de a scapa de vina ca ar fi provocat despartirea, dar in acelasi timp, este si o usa deschisa pentru o posibila revenire”, conchide specialistul.

7 vedete care au ramas in relatii bune cu fostul

Foto: Shutterstock.com