Adevaruri despre viata care te elibereaza si te sperie in acelasi timp

1
De Maria Dima
14 apr. 2020

Singura moneda de schimb pe acest pamant este timpul. Nu banii, nu puterea, nu hartia igienica, contrar tendintelor din acesta perioada. Timpul este singura resursa finita si totusi nu ne imbulzim sa o pretuim. Timpul nu este corect si nu face favoruri, dar ramane cea mai de pret comoara a noastra.

Asta e un adevar greu de inghitit. Insa puterea lui ramane la fel de mare, in ciuda duritatii. Am facut o lista de prieteni ai acestei realitati amare, care au aceeasi calitate duala: ne sperie si ne vindeca in acelasi timp. Asemenea unei burse pentru un student sarac, ele ne umplu de speranta si libertate, dar ne si tin in sah la fiecare pas, ca si cum am putea sa o pierdem in orice clipa. E palpitant si terifiant. Ca orice altceva savuros in viata.

  • Totul se poate narui intr-o secunda

Prea putine lucruri in viata depind exclusiv de tine, indiferent de abilitatile tale de mare controlor de evenimente personale si accelerate.

Degeaba ti-ai perfectionat simturile pana la infinit si ai pierdut noptile gandind orice detaliu ca Profesorul din Casa de Papel. Totul se poate pierde mai repede decat crezi.

O sa para ciudat ce-ti spun, dar viata nu este despre crearea de circumstante perfecte.

E minunat sa ai un plan, o lista, un gand maret sau o tentativa serioasa de a te ridica mai repede din pat in fiecare dimineata, dar dincolo de ele trebuie sa intelegi ca cea mai valoroasa calitate a noastra este flexibilitatea.

Puterea de a te adapta, chiar si in fata dezastrului spontan ce pune stapanire pe zilele tale, in fata molozului de suferinte nepravazute pe care acum trebuie sa le adresezi, este, de fapt, o trasatura de supererou pe care trebuie sa o cultivi constant.

  • Esti responsabila pentru viata ta

Iar asta include tot: de la grosimea sprancenelor pana la fericirea deplina. Tot.

Cea mai nefolositoare emotie este indiferenta. Pare cool, dar nu e. Trebuie sa lupti pentru viata pe care ti-o doresti.

Viata nu este despre momente impietrite in timp. Este despre evolutie, vindecare, ridicare, incercare si invatare. Toate verbe de miscare. Faptul ca tu ramai indiferent si rece la tot nu te ajuta la nimic.

  • Crezi ca n-ai de ales, dar nu e niciodata asa

Prezentul este rezultatul direct al alegerilor tale, asa cum si viitorul tau este larg deschis hotararilor pe care inca nu le-ai luat.

Nimeni nu contesta faptul ca e mult mai usor sa dam vina pe destin, soarta, noroc, pisica neagra sau bataia vantului pentru ce ni se intampla, dar pun pariu ca te poti intoarce in timp fix in momentul in care totul a inceput sa o ia la vale. Stii ce a declansat avalansa de urmari nefericite, chiar daca a fost un singur fulg mai grasun vinovat.

  • N-are sens sa te impotrivesti suferintei

O sa suferi. O sa pierzi. O sa fie greu.

Degeaba negi aceste posibilitati sau te impotrivesti prea mult lor.

Partea buna din orice cazatura este ca odata ce te-ai intalnit pe fundul prapastiei cu varianta ta cea mai vulnerabila, stii cum sa o reconstruiesti. Stii ce ai nevoie pentru a iesi de acolo si pentru a nu te mai intoarce niciodata in acel loc intunecat.

Toata lumea greseste, invata cum sa te ridici!

  • Parerile negative sau toxice ale celorlalti sunt doar atat, pareri

Desigur, si cuvintele lor de bine sunt, la randul lor, tot niste simple pareri. Niste etichete sau cuvinte care nu te definesc. Care au puterea de a te rani, dar nici aia nu e intriseca lor, ci tie.

Le poti pastra pentru un timp, dar fii pe faza sa prinzi momentul in care le-ai depasit, in care ai crescut si nu-ti mai vine bine sau chiar te trag in jos. Invata sa te descotorosesti mai repede de ele si sa treci mai usor peste niste categorisiri aruncate care nu au nimic de-a face cu tine.

Tu a cui aprobare o cauti fara incetare?

  • Totul este temporar

Tot ce iubesti si n-ai vrea sa termine vreodata, tot ce detesti si ai vrea sa dispara printr-o pocnitura zdravana de degete, ce de-abia astepti sa se intample sau tot ce pare fara sfarsit in acest moment. Toate sunt supuse timpului.

Cea mai inumana sesiune din viata ta de student, cea mai lunga vacanta pe care ai luat-o vreodata, cea mai tare noapte de amor, cea mai grosolana zi de luni, cel mai penibil moment din viata ta – toate trec.

  • Nu exista o modalitate corecta sau gresita de a-ti trai viata

Contrar spuselor mamei tale, nu exista o modalitate pantenta de a trai, care vine cu o lista de chestii de bifat care garanteaza fericirea, amenintate serios de un cercel in buric la 16 ani.

Nu exista o harta a succesului, reguli, retete simple in 3 pasi. Nada. Exista in schimb, o libertate terifianta, o responsabilitate adeseori paralizanta care vin din adevarul nasol despre care am mai vorbit: tu esti singura raspunzatoare de fericirea sau nefericirea ta. E drept ca femeile se reped mai intai spre suferinta, pentru ca am fost pacalite sa credem ca asta se asteapta de la noi.

O relatie sanatoasa de iubire nu arata deloc ca-n povesti

In momentul in care realizam ca fiecare dintre noi e singur in jocul asta numit viata, ca nu se dau puncte extra daca te joci dupa regulile altora si ca destinatia finala e dictata de fiecare pas, devenim personajul principal al povestii noastre.

Foto: Unsplash.com