Cand simtim iubirea intr-un mod daunator: Tipologia celor dependenti de iubire

dependent de iubire
1
De Cristina Tudor
5 aug. 2021

Se spune ca ramanem blocati la varsta la care am primit cea mai putina iubire.

Psihologia moderna observa omul in toata esenta sa, de la copilaria timpurie si pana la experientele recente, toate avand un ecou asupra comportamentului actual. Cand vine vorba despre relatii, mai multi „parametri” functioneaza simultan pentru fericirea cuplului, de la modul in care iubim si comunicam, pana la stilul de viata, valori prioritare si cultura.

Va invitam sa patrundem sumar, dar cat mai complet, in psihologia celor dependenti de iubire.

Este foarte greu sa iesim din cercul vicios al iubirii dependente si al nevoilor noastre intense si manipulatoare, care preiau controlul si ne indreapta catre o relatie care ne face mai mult rau decat bine. In loc sa ne simtim fericiti, acceptati si impliniti in relatiile sentimentale pe care le dezvoltam, observam ca de multe ori apar probleme de cuplu care conduc relatia intr-o zona mai putin placuta.

Inspirati din scrierile lui Susan Peabody, autoarea care a introdus pentru prima oara termenul de LAA (Love Addicts Anonymous), va propunem sa ramaneti alaturi de noi pentru a descoperi cele mai intalnite tipologii ale dependentilor de iubire. Si este foarte posibil ca si noi sa fi fost candva acolo, sau poate inca mai suntem. Identificarea zonelor de dezechilibru privind sinele si psihologia personala ne ajuta sa identificam solutiile bune si, pas cu pas, sa le implementam in viata noastra pentru a trai mai fericiti, mai impliniti si iubind sanatos.

Susan Peabody este autor al cartii “Arta schimbarii: Secretul tau catre o viata mai buna”, dar si al cartii “Dependenta de iubire: Cum sa depasesti obsesia si dependenta in relatii”.

Susan Peabody este specialist si consultant in relatii, scriitor si profesor, cu o experienta de 26 de ani in relatii, iubire si dependenta de iubire. Dependenta de iubire poate lua mai multe forme. O persoana poate fi in mai multe feluri dependenta de iubire.

Aceste tipologii, spune autoarea, se pot combina, se pot suprapune.

Important este sa le identifici, sa le tratezi si sa nu le lasi sa se transforme in iubire nociva.

Despre tipuri de a iubi intr-un mod daunator: dependenti de iubire

Dependentul de relatii – NU TE MAI IUBESC… DAR, TE ROG, NU MA PARASI!

Acest tip de dependenta este destul de des intalnita. Desi relatia respectiva nu ii mai aduce beneficiile dorite si firesti ale unei relatii, sau poate chiar a devenit disfunctionala, uneori abuziva, totusi persoana respectiva continua sa ramana in acea relatie. Aici intervin doua sentimente puternice: teama de a nu ramane singur, care este mai degraba o nesiguranta – oare cum ma voi descurca singur, iar pe de alta parte este speranta – ca poate totul se va schimba, va fi mai bine, sunt promisiuni, totul se va rezolva. Niciunul din aceste sentimente nu conduc catre o iubire sanatoasa.

Citeste continuarea pe Kudika.ro

Foto: Unsplash.com