20 de carti pe care sa le citesti macar o data in viata

1
De Iulia Claudia Dumitru
30 iul. 2019

Dupa ce am documentat alegerile criticilor, ale editorilor, scriitorilor si cititorilor, am alcatuit o lista cu 20 de carti de citit o data in viata. Macar o data in viata.

Stim ca suna destul de masochist sa alegem doar 20 de titluri din intreaga literatura. Dar daca am alege o singura carte pe care sa o citim toata viata, care ar fi? Ce carte a ramas autentica valorilor tale, ce carte ti-a transformat perspectivele asupra lumii? Ce carte ti-a fost stalp de sustinere de-a lungul fiecarei etape din viata ta?

Fara doar si poate, sunt multe carti de citit o data in viata si alegerile variaza de la un om la altul, deci sunt subiective. Insa raman cativa clasici asupra carora multa lume se pune de acord.

20 de carti de citit o data in viata. Macar o data!

Avem o lista destul de stufoasa de recomandari de carti importante. Si poate pe unele le-ai citit. Poate nu. Poate vrei sa le recitesti, iar vara e lunga! Oricum, e important sa-ti faci si tu o lista cu carti obligatoriu de citit. 

Noi iti propunem sa iei lista noastra cu doar 20 de carti de citit o data in viata ca reper. Ca piatra de hotar in a-ti dezvolta pofta de citit sau de a te cunoaste. Ca piatra de hotar in a cunoaste alte vremuri, alte mentalitati, dar si a observa ca, dincolo de diferente de cultura, de gen sau de era, ramanem aceiasi. 

Mai jos vei gasi, asadar, carti bune ce amintesc de trecut, dar si variante de romane distopice (precum „O mie noua sute optzeci si patru”, scris de Geroge Orwell). Vei descoperi ca dinamica dintre femei si barbati nu s-a schimbat prea mult daca ne uitam la dramele interioare in Anna Karenina, dar te vei scufunda si in universurile ce vorbesc despre hedonism, autonomie si lumi utopice (Aldous Huxley si „Minunata lume noua”, de exemplu).

Iti vei aminti cinismul si dorinta de a explora lumea, caracteristica adolescentilor ce nu au planuri, ci doar ganduri intense care ii ghideaza, in clasicul „De veghe in lanul de secara”. Vei calatori in timp, in anii ’20, cand F. Scott Fitzgerald scrie despre ce insemna iubirea, dar mai ales rolul societatii si al banilor in America. Si, daca nu ai facut-o pana acum, vei cunoaste povestea unei tinere ce isi ia viata in propriile maini si descopera iubirea acolo unde nu se astepta, alaturi de Jane Eyre si Mr. Rochester.

Vei redescoperi copilaria, dar mai ales te vei redescoperi pe tine, mai cald, mai jucaus, mai creativ, mai autentic, mai prezent, alaturi de „Micul Print” al lui Antoine de Saint-Exupery, intr-una dintre cele mai bune carti de citit o data in viata. Si apoi vei descoperi ce inseamna obsesia, nebunia si intunericul uman in „Lolita”. Si, neaparat, nu evita sa explorezi  „Un veac de singuratate”, intins pe sapte generatii ale unei familii, prin ochii si scriitura lui Gabriel Garcia Marquez. Acestea si multe alte carti pe care trebuie sa le citesti te asteapta in lista de mai jos.

In cautarea timpului pierdut, Marcel Proust

Editura Leda, 105 lei

Un veac de singuratate, Gabriel Garcia Marquez

Editura RAO, 29,28 lei

Lolita, Vladimir Nabokov

Editura Polirom, 22,46 lei

Marele Gatsby, F.Scott Fitzegerald

Editura Humanitas, 25,6 lei

O mie noua sute optzeci si patru, George Orwell

Editura Polirom. 17,50 lei

Anna Karenina, Lev Tolstoy

Editura Cartex 2000, 31,20 lei

De veghe in lanul de secara, J.D. Salinger

Editura Polirom, 18,52 lei

Somnul de veci, Raymond Chandler

Editura Nemira, 15 lei

Jane Eyre, Charlotte Bronte

Editura RAO, 35,70 lei

Ulysses, James Joyce

Editura Wordsworth Editions ltd., 15 lei

Moby Dick, Herman Melville

Editura Oxford World’s Classics, 35,95 lei

Copiii din miez de noapte, Salman Rushdie

Editura Polirom, 34,95 lei

Sa ucizi o pasare cantatoare, Harper Lee

Editura Polirom, 26,67 lei

Pe drum, Jack Kerouac

Editura Polirom, 17,05 lei

Procesul, Franz Kafka

Editura Litera, 19,90 lei

Jurnalul Annei Frank

Editura Humanitas, 42 lei

Micul Print, Antoine de Saint-Exupery

Editura RAO, 9,72 lei

Portretul lui Dorian Dray, Oscar Wilde

Editura Gramar, 20 lei

Faust, Goethe

Editura Humanitas, 60,34 lei

Minunata lume noua, Aldous Huxley

Editura Polirom, 34,36 lei

Foto: Shutterstock.com