20 de carti controversate, INTERZISE de-a lungul timpului

1
De Alice Moisescu
17 ian. 2019

De-a lungul timpului, cartile au avut mult de suferit din pricina cenzurii.

Fie ca au au facut referire la politica, religie sau sex, societatea din acea vreme a intors cu ipocrizie spatele unor romane care urmau sa devina adevarate capodopere literare si care astazi reprezinta lecturi pe care nu trebuie sa le ratezi.

In ciuda etichetelor primite in diverse perioade, am selectat pentru tine 20 de carti controversate, menite sa te tina cu sufletul la gura:

1. Imparatul mustelor, William Golding

Ed. Humanitas Fiction, 29 lei, Carturesti.ro

Interzisa in mai multe state americane de-a lungul anilor ’80, fiind considerata violenta, obscena si rasista, aceasta carte spune povestea unui grup de baieti britanici care raman blocati pe o insula nelocuita si care gestioneaza singuri situatia.

2. Amantul doamnei Chatterley, D.H. Lawrence

Ed. Litera, 24,90 lei, Carturesti.ro

Interzisa in Marea Britanie, dar si in Statele Unite si Australia intrucat era considerata obscena, cartea a fost publicata pentru prima oara in Florenta, in 1982, insa de-abia in 1960 a fost si tiparita. Romanul cuprinde povestea de dragoste dintre doamna Chatterley, o reprezentanta a clasei nobiliare si un padurar. Acesta contine cateva scene erotice, considerate indecente la vremea aparitiei lucrarii.

3. Ulise, James Joyce

Ed. Univers, 32 lei, www.carti-online.com

Interzisa in anii ’30 din cauza continutul sexual explicit, cartea lui Joyce descrie o zi din viata lui Leopold Bloom, scriitura cu numeroase aluzii la opera latina Odiseea. Actiunea se petrece in jurul zilei de 16 iunie 1904, ziua in care Joyce o cunoaste pe partenera sa, Nora Bernacle, zi ce astazi este cunoscuta drept „Bloomsday”. Cartea a atras constroversa si furie deopotriva si a fost supusa mai multor procese, fiind considerata extrem de obscena.

4. Lolita, Vladimir Nabokov

Ed. Polirom, 29,95, Carturesti.ro

Publicata in 1955, lucrarea a starnit numeroase controverse la inceput. Sunday Express a numit-o „cea mai murdara carte pe care a parcurs-o vreodata”. Autoritatile au fost sesizate, iar cartea retrasa de pe piata, intrucat continutul era considerat pornografic.

5. O lume se destrama, Chinua Achebe

Ed. Polirom, 9,99 lei, Carturesti.ro

Una dintre cele mai celebrate lucrari ale culturii africane. A aparut in 1958 si a fost interzisa tot in acel an din cauza descrierilor inadecvate ale vietii de apoi si criticilor aduse bisericii.

6. Abatorul 5, Kurt Vonnegut

Ed. Art, 33 lei, Carturesti.ro

Pentru ca sugera razboi si viziuni eronate ale unui soldat tinut prozonier intr-un abator, cartea a fost scoasa de pe piata in Statele Unite, fiind considerata un exemplu inadecvat pentru copii. Acest fapt a propulsat romanul printre cele mai controversate lecturi.

7. Tropicul Cancerului, Henry Miller

Ed. Polirom, 32,95, Carturesti.ro

Multe dintre lucrarile lui Miller au avut de suferit persecutii. Insusi politicianul Michael Musmanno a afirmat despre lectura ca este „o cloaca, un cana, o groapa a putreziciunilor, locul unde s-a adunat toata depravarea umana”.

8. Tropicul Capricornului, Henry Miller

Ed. Polirom, 29,95, Carturesti.ro

Cativa ani mai tarziu, povestea s-a repetat. Tropicul Capricornului a fost interzisa in SUA timp de 30 de ani, pana in momentul in care Curtea Suprema a dat un verdict conform caruia „lucrarea nu era considerata obscena”.

9. 1001 de nopti, Povesti arabe

Ed. Gramar, 12 lei, Carturesti.ro

Povestile au fost interzise in SUA in 1873, fiind considerate imorale. In 2010, mai multi avocati din Egipt au cerut interzicerea lucrarii „1001 de nopti” din considerente de moralitate, insa Uniunea Scriitorilor a reusit sa respinga aceasta cerere.

10. Minunata lume noua, Aldous Huxley

Ed. Polirom, 22,46 lei, Carturesti.ro

Romanul lui Huxley a aparut in 1932, insa din cauza controversatei abordari in ceea ce priveste nasterea copiilor, Irlanda a decis ca ar fi mai bine ca aceasta sa fie scoasa de pe rafturi. Cauza? „Tema negativa” ce razbate din acest volum.

11. Doamna Bovary, Gustave Flaubert

Ed. Litera, 19,90 lei, Carturesti.ro

Din 1985, anul aparitiei, si pana spre finalul secolului al XIX-lea, romanul a fost complet interzis pentru „ofensa adusa moralei publice”.

12. Moartea la Venetia, Thomas Mann

Ed. Pentru Literatura, 63,99 lei, Targulcartii.ro

Total interzisa in Germania nazista, cartea relateaza povestea unui scriitor ce sufera de blocajul creatiei si se elibereaza abia cand viziteaza minunata Venetie, unde devine obsedat de frumusetea unui adolescent.

13. Hamlet, William Shakespeare

Ed. Litera, 19,90 lei, Carturesti.ro

Hamlet este cu siguranta una dintre cele mai cunoscute piese ale tuturor timpurilor si fara indoiala una dintre cele mai cunoscute opere ale lui William Shakespeare.

14. Aventurile lui Huckleberry Finn, Mark Twain

Ed. Corint, 14,90 lei, Carturesti.ro

Romanul, astazi extrem de popular in randul lecturilor scolare, a fost interzis din cauza limbajului argotic si pentru faptul ca in carte, negrii erau numiti „cioroi”, asadar pentru discriminare.

15. Confesiuni, Jean-Jacques Rousseau

Ed. Pentru Literatura, 24 lei, www.carti-online.com

Interzisa in Franta pana la Revolutia Franceza din 1789, pentru ideile politice vehiculate, cartea este una dintre primele autobiografii, fiind si un portret al naturii umane.

16. Originea speciilor, Charles Darwin

Ed. Herald, 46,99 lei, Elefant.ro

Potrivit teoriei lui Darwin, selectia naturala este mecanismul fundamental al evolutiei speciilor de plante si de animale, constand in eliminarea indivizilor cu caracteristici necorespunzatoare si pastrarea  celor cu trasaturi avantajoase din punct de vedere biologic.

17. Pranzul dezgolit, William S. Burroughs

Ed. Paralela 45, 11 lei, ishop.ro

Publicat in 1959, romanul a fost interzis pana in anul 1962 in Boston, motivul fiind continutul obscen. Autorul a fost astfel dat in judecata si a scapat de cenzura cu ajutorul marturiilor unor importanti scriitori ai epocii. Tema cartii este dependenta de droguri.

18. Decameronul, Giovanni Boccaccio

Ed. Univers, 12 lei, Okazii.ro

Cartea a fost interzisa in Statele Unite sub o lege de antiobscenitate. ‘Decameronul’ reprezinta o colectie de 100 de povestiri, scrisa de italianul Giovanni Boccaccio. Tema esentiala este iubirea, in toate nuantele ei… de la comedie si pana la tragedie.

19. De veghe in lanul de secara, J.D. Salinger

Ed. Polirom, 14,99 lei, Elefant.ro

Romanul a devenit popular in randul adolescentilor pentru discursul despre confuzie, teama si revolta. Protagonistul cartii a devenit simbolul revoltei adolescentine.

20. Candide, Voltaire

Ed. Alma Classics, 46 lei la Carturesti

Volumul „Candide” semnat de filosoful Voltaire a fost publicat in 1759, in plina epoca iluminista. Romanul spune povestea lui Candide, un tanar care duce o existenta linistita pana cand incepe sa  fie indoctrinat cu optimism de catre mentorul sau.

Foto: Shutterstock.com