Ce nu te omoara nu te face neaparat mai puternica, dar poate avea aceste 3 alte efecte

1
De Irina Constantin
5 apr. 2021

O vorba celebra spune ca lucrurile care nu te omoara te fac, automat, mai puternic. Este oare adevarat in toate cazurile?

Uneori, luam anumite zicale ca atare, fara sa ne intrebam daca ele sunt universal valabile. De exemplu, probabil ca atunci cand ai trecut printr-o perioada dificila, stresanta sau plina de evenimente triste, cei din jurul tau te-au incurajat spunandu-ti ca toata aceasta experienta te va face mai puternica.

Ei, bine, ce se intampla atunci cand perioadele grele nu te fac sa fii mai puternica sau mai rezistenta la stres? Cel mai probabil, te afecteaza in alte feluri.

Cum te ajuta in viata momentele dificile: 3 lucruri pe care le castigi, in afara de putere

Te fac mai intelegatoare cu cei din jurul tau

Dupa ce treci printr-o serie de evenimente dificile si experimentezi stari profunde de tristete, furie sau nemultumire, este posibil sa devii ceva mai intelegatoare fata de cei din jurul tau. Macar fata de persoanele dragi!

Dupa ce treci printr-o dezamagire crunta, intelegi ca oamenii nu isi pot controla intotdeauna emotiile. Asadar, poate ca prietena ta cea mai buna nu a vrut sa isi „verse nervii pe tine”, asa cum ai fi presupus cu alta ocazie. Cu toate acestea, asa a simtit nevoie sa se exteriorizeze, in urma tensiunii acumulate in ultima perioada.

Cum stii ca te pierzi pe tine insati intr-o relatie: 3 semne ca te-ai abandonat total

Intelegand situatia in profunzimea ei, probabil ca si tu vei fi mai ingaduitoare. In plus, nu vei lua totul personal. Acest lucru este atat in avantajul prietenei tale, cat si in avantajul tau, pentru ca nu iti vei mai consuma energia cu lucruri nesemnificative. In schimb, vei sti ca nu totul este despre tine.

Te fac mai empatica la suferinta altora

Se spune ca nu putem evolua atat timp cat nu simtim toate emotiile si nu traim autentic toate sentimentele posibile, pe propria noastra piele. Asadar, cum te ajuta in viata momentele dificile care „nu te omoara”? Te transforma, cu siguranta, intr-o persoana mult mai empatica.

De exemplu, daca o persoana apropiata are o stare asa-zisa „negativa”, probabil ca o vei putea intelege la nivel personal. Vei sti prin ce trece si vei sti, fara indoiala, cum sa fii alaturi de ea. Poate ca, in trecut, inainte sa treci tu insati prin experiente negative sau chiar traume, nu ai fi avut profunzimea si inteligenta emotionala de acum.

Te fac sa fii mai recunoscatoare pentru momentele bune

Chiar daca suna cliseic, este adevarat: nu stim ce inseamna cu adevarat sa ne fie bine pana cand nu experimentam pe pielea noastra ce inseamna sa ne simtim rau. Este exact ca atunci cand ai nasul infundat si realizezi ca nu ai fost niciodata recunoascatoare inainte, cand puteai sa respiri foarte bine.

De exemplu, poate ca zilele tale pareau banale, inainte sa traiesti o anumita trauma. Dupa ce greul a trecut, ti-ai dat seama insa cat de bine iti era inainte. Poate ca ai avut nevoie de o perioada dificila pentru a aprecia mai mult anumite lucruri. Sau, poate, pur si simplu, momentele dificile nu au avut un sens anume. S-au intamplat, ai trecut prin ele, ti-ai cules lectiile si ai mers mai departe. Toate acestea te-au transformat intr-o persoana mult mai recunoscatoare!

Foto: Unsplash.com.