Chiar daca ai traume, nu trebuie sa le lasi sa aiba aceste 3 efecte asupra vietii tale

1
De Irina Constantin
17 mai 2021

Traumele ne afecteaza pe fiecare in parte, chiar daca nu realizam ca ele sunt acolo.

Traumele pot fi de foarte multe feluri. Poate ca ai pierdut pe cineva drag, ai trecut printr-o despartire dura sau ai avut de-a face cu o afectiune care te-a marcat. De asemenea, si alte evenimente considerate mai putin traumatice pot lasa rani adanci.

Atunci cand ti-ai descoperit traumele si ai inceput sa lucrezi cu tine, fie pe cont propriu, fie cu ajutorul unui terapeut, devii constienta de foarte multe lucruri. Iti dai seama ca depasirea traumelor nu este usoara. Totusi, este esentiala pentru a avea o calitate mai buna a vietii.

Cu toate acestea, multe persoane isi gasesc o zona de confort in traume, folosindu-le pe acestea drept scuze si motive pentru anumite comportamente. Drept urmare, relatiile cu cei din jur se pot complica, pe termen lung.

Iata 3 lucruri importante pentru depasirea traumelor: Ce sa NU faci daca vrei sa iti imbunatatesti viata

1. Nu renunta la responsabilitatea asupra propriei tale vieti

Multe persoane se ataca foarte tare atunci cand li se spune ca sunt responsabile pentru viata lor, in ciuda unor lucruri intamplate fara voia lor. Cu toate acestea, adevarul este ca trebuie sa preiei controlul. Chiar daca viata nu ti-a oferit cele mai bune conditii, iar acest lucru nu este vina ta, esti responsabila sa iti gestionezi situatia si sa faci tot ce poti pentru a trai cat mai frumos.

Cand renunti la responsabilitate, lasi traumele sa te poarte prin viata. Drept urmare, vei dezvolta o atitudine reactiva. Nu vei mai lua atitudine si nu vei mai face alegeri, iar starea ta de spirit va fi mereu dependenta de ceea ce se intampla in jur. Nu iti doresti acest lucru, nu-i asa?

5 tipare negative de gandire care te impiedica sa evoluezi

2. Nu folosi trauma ca scuza pentru a avea un comportament nepotrivit cu cei din jur

Cand esti in mijlocul furtunii, este foarte greu sa iti pastrezi calmul si atitudinea draguta fata de cei care te inconjoara. Drept urmare, pot aparea reactii irascibile, nepoliticoase sau chiar violente.

Cu toate acestea, dupa ce ai depasit un eveniment, este timpul sa iti reevaluezi comportamentul fata de cei dragi. Acestia nu sunt vinovati pentru ceea ce s-a intamplat si, cel mai probabil, iti vor doar binele. De aceea, nu folosi traumele ca scuza pentru a avea un comportament nepotrivit. Chiar daca unii prieteni s-ar putea sa accepte acest lucru initial, nu va dura la nesfarsit!

3. Nu te astepta ca toti cei din jur sa te trateaze preferential pe baza traumei tale

Oamenii dragi din jurul tau vor fi foarte intelegatori atunci cand tu te afli intr-o situatie dificila. Iti vor oferi spatiu, te vor ierta pentru eventualele reactii nepotrivite si vor tine cont de faptul ca traversezi momente grele. Totusi, daca vei continua sa ai un comportament gresit si sa ranesti, cei apropiati vor capata un fel de teama permanenta in ceea ce te priveste. Prin urmare, te vor evita sau vor simti anxietate in preajma ta.

Pentru a evita deteriorarea relatiilor, nu iti seta asteptari imposibile de la cei din jur. Chiar daca inca lucrezi la depasirea traumelor, nu inseamna ca esti indreptatita sa soliciti tratament special pe termen lung, de la fiecare persoana cu care interactionezi. Cu alte cuvinte, incearca sa pastrezi un echilibru.

Foto: Unsplash.com.