Ce sa faci daca nu poti ierta persoana care ti-a gresit

1
De Cristina Tudor
24 iul. 2021

Psihologii spun ca iertarea nu inseamna sa scuzi comportamentul celui care ti-a gresit.

Iertarea este pentru tine, nu pentru cealalta persoana. Iertarea te elibereaza. Insa, uneori, nu poti ierta. Ce poti face in aceasta situatie?

„Esti pregatita sa ierti?”
„Nu…”
„Atunci nu ierta… inca.”

Cu totii stim lucruri importante despre virtutile iertarii. Toata lumea da sfaturi si spune ca ne este mai bine daca iertam pentru ca astfel reusim sa ne vindecam pe noi insine, inchidem capitolul si mergem mai departe. Da, teoria este simpla… insa ce faci daca nu esti pregatita sa ierti?

Iertarea nu inseamna sa scuzi comportamentul celui care ti-a gresit.
Iertarea este pentru tine, pentru sufletul tau… nu pentru cealalta persoana.
Iertarea te elibereaza.

Poate ca intelegi ce spun aici insa, daca nu esti pregatita sa ierti, cel mai probabil nu o poti face. Nu exista explicatii clare… pur si simplu nu poti. Si nu trebuie sa te simti vinovata sau rusinata. Nici sa te gandesti ca tii de trecut pentru ca nu este asa. Cel mai probabil inima ta este inca plina de durere si nu poate accepta ce s-a intamplat. Mai are nevoie de putin timp.

Ce poti face daca nu poti ierta?

Primul pas: Accepta ca nu esti pregatita sa ierti si ai incredere in aceasta decizie a ta.

Nu te grabesti nicaieri. Poate ca ai nevoie de mai mult timp pentru a iti pune in ordine gandurile si sentimentele. Poate ca sufletul tau inca simte nevoia sa analizeze intreaga situatie si sa mai traiasca in acel trecut. Permite-i acest lucru insa asigura-te ca nu ramane prins acolo.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Unsplash.com.