Ce se intampla intr-o casnicie atunci cand apare un copil

1
De Mia Nicolescu
4 iul. 2022

Pare totul atat de frumos – aproape perfect – atunci cand iti imaginezi viitorul cu un copil sau doi, crescand sub acelasi acoperis cu tine.

Sunteti o familie fericita, va iubiti, mergeti in vacante si planuiti sa vedeti lumea intreaga impreuna, serile de duminica sunt dedicate “filmului in familie”, sambata gatiti toti si cate si mai cate ale scenarii de poveste.

10 vedete care au vorbit sincer despre decizia lor de a nu avea copii

Realitatea, insa, nu este chiar asa cum se prezinta in imaginatie. Cel putin nu in primii ani.

Primul an dupa nasterea lui Lilah a fost unul plin de provocari si obstacole pentru Ben si Taylor. Intrasera intr-o noua etapa a vietii, una total necunoscuta, asa ca au fost nevoiti sa invete de la zero cum sa isi intre in rolul de parinti. Cea mai mare provocare a vizat casnicia lor, cand cei doi au facut trecerea de la viata de cuplu la cea complexa de familie.

“Venirea pe lume a unui copil schimba totul in viața ta, inclusiv relatia”, spune Taylor, director de relatii publice in San Francisco. “Tu si partenerul tau intrati in modul de supravietuire, incercati sa functionati fara odihna si cu nervii intinsi la maximum. Nu mai aveti timp nici macar sa va ganditi cum sa va hraniti relatia de cuplu, deoarece fanteziile voastre sunt legate de somn, nicidecum de sex.”

LIPSA SOMNULUI PUNE IN PERICOL RELATIA

Dupa cum stie deja orice parinte, stresul si oboseala cauzata de lipsa somnului, dincolo de schimbarea majora, pot pune in pericol casatoria.

Pentru Dave si sotia sa, Julie, oboseala a inceput sa apara cand fiul lor a incetat sa mai doarma toata noaptea, undeva intre 6 si 8 luni. Pentru rezolvarea problemei, au fost nevoiti sa apeleze la „sleep-training”. Mai tarziu, cand baiatul a implinit 3 ani, cuplul a mai pierdut un an intreg incercand sa reziste tantrumurilor si schimbarilor prin care inca trecea micutul.

Toate aceste provocari pun in dificultate relatia de cuplu, insa, acolo unde nu este deja prea tarziu, exista o salvare. “Cu cat Gabe (fiul) devine mai independent, cu atat mai mult ne putem concentra asupra relatiei de cuplu si putem sa revenim la legatura stransa de dinainte”, marturiseste Dave. “As putea spune ca suntem chiar mai apropiati acum, pentru ca impartasim doua legaturi: iubirea pe care o purtam unul celuilalt si iubirea comuna pentru fiul nostru”, a adaugat. Gabe are acum 9 ani si casnicia lor a rezistat, insa nu toate cuplurile sunt atat de luptatoare si puternice.

CRIZA CONJUGALA

Cercetarile referitoare la ceea ce se intampla cu o casatorie dupa ce apare un copil au fost descurajatoare inca din anul 1957. Potrivit studiului realizat de E.E. LeMasters, pentru 83% dintre cupluri, sosirea primului copil constituie o criza conjugala. De cealalta parte, un studiu publicat in 2009 arata ca persoanele casatorite care au copii sunt, de fapt, mai fericite decat cei necasatoriti care nu cresc copii, iar coeficientul lor de fericire pare sa creasca cu fiecare copil care vine in familia lor.

Ce sunt visele recurente si care este semnificatia lor, potrivit specialistilor

In general, oamenii sunt mai putin romantici dupa ce devin parinti, a constatat un alt studiu, iar cercetatorii au remarcat intr-o lucrare din 2011 ca, in ciuda perceptiilor potrivit carora absenta unui copil duce la o viata lipsita de sens si neimplinita, alte studii sugereaza ca oamenii fara copii sunt mai fericiti.

Sarcina, nasterea si cresterea copiilor sunt perioade in care satisfactia conjugala tinde sa scada, parintii fiind mai predispusi la depresie decat cuplurile fara copii. Mai mult, studiile au aratat ca femeile care au avut primul copil au devenit mai nemultumite de casatoriile lor. Cercetatorii Philip A. Cowan si Carolyn Pape Cowan sugereaza ca tranzitia la rolul de parinte este o perioada de suferinta acuta atat pentru mame, cat si pentru tati.

“Se intampla ca parintele care se implica cel mai mult in cresterea copilului si petrece cel mai mult timp cu acesta sa fie acuzat de partener ca nu ii mai acorda atentia de dinainte. Intervine astfel gelozia”, spune Lisa Schuman, asistent social clinic. “Pe masura ce timpul trece, devine si mai greu. Resursele emotionale ale mamei (pentru ca, de obicei, ea isi dedica tot timpul copilului) sunt scazute, iar daca nu isi gaseste energia pe care sa o dedice sotului, relatia se poate destrama.”

NEFERICITI IN RELATIE

O alta explicatie pentru conflictele postpartum, dupa cum au descoperit autorii unui studiu din 1985 publicat in Journal of Marriage and Family, sunt “asteptarile inselate” cu privire la calitatea de parinte. Cei care s-au aratat nefericiti sunt cei care aveau total alte asteptari de la viata de parinte.

“Cu toate acestea, nu cred ca asteptarile influenteaza atat de puternic”, spune Brian D. Doss, cercetator privind casatoriile si familia, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Miami si autorul cartii „Reconcilable Differences”. “Cuplurile sunt private de somn, sunt stresate si isi pun relatia pe plan secundar pentru a avea grija de copil. De asemenea, trebuie sa faca fata unor noi provocari, factori de stres si decizii.”

Doss a urmarit cuplurile care au fost casatorite timp de 8 pana la 10 ani, pentru a studia schimbarile in relatiile lor dupa ce au devenit parinti. Rezultatele nu au fost prea bune: aproximativ 90% din cupluri au spus ca se simt mai putin fericiti in relatie dupa ce au avut primul copil. 60% au spus ca sunt mai putin increzatori ca ar putea sa isi rezolve problemele si multi au raportat niveluri mai scazute de dedicare fata de relatiile lor pe termen lung. De asemenea, comunicarea dintre parteneri a avut de suferit.

12 femei celebre care au ales sa nu se casatoreasca niciodata

EDUCATIA PARENTALA

Cercetatorul de relatii Matthew D. Johnson, profesor de psihologie la Universitatea Binghamton din New York, a observant: “Nu vreau sa descurajez oamenii sa aiba copii, dar trebuie sa intram in asta cu ochii deschisi. Este costisitor si frustrant – ai nevoie de multa energie si multe resurse financiare.”

Mai mult de atat, a deveni parinte este o schimbare majora si brusca de identitate, atat ca individ, cat si ca parte a unui cuplu. “Nu este atat de mult despre oboseala, ci mai mult despre identitate”, spune Johnson. “Sunt mai multe de facut si de coordonat si mai putin spatiu pentru activitati dedicate cuplului.”

Potrivit lui Brian D. Doss, cercetarile sustin ideea ca o educatie parentala ar putea ajuta o multime de cupluri. “Exista dovezi ca interventiile axate pe imbunatatirea coparentajului post-nastere pot proteja cuplurile de pierderea satisfactiei relationale”, spune el.

“Banuiala mea este ca doi parteneri care se apropie cu adevarat dupa nasterea primului copil au multe in comun cand vine vorba despre cresterea unui copil si sunt facuti ca sa fie parinti, punand familia mai presus de orice”, spune Doss.

UN COPIL TINE FAMILIA UNITA

Odata ce ajungi intr-un anumit punct al casniciei, este mai probabil ca un copil sa tina doi oameni uniti, noteaza Brittany Carswell, psiholog clinician din Tampa, Florida.

“Un lucru pe care l-am descoperit este ca fundamentul relatiei unui cuplu este foarte predictiv pentru modul in care se vor adapta la schimbare. A avea o prietenie puternica si o conexiune emotionala sanatoasa este extrem de important in capacitatea de a regla eventualele conflicte.”

Prietenia lui Taylor cu Ben este in mare parte motivul pentru care relatia lor a fost mai buna dupa nasterea lui Lilah, acum in varsta de sapte ani.

“Este foarte distractiv pentru amandoi sa ne impartasim interesele cu ea, a creat un nod de legatura pentru noi toti si bun pentru casnicia noastra”, spune Taylor. “Orice problema am, Liliah este dovada ca facem ceva bine impreuna.”

Numarul de nemultumiri conjugale este atat de mare, pur si simplu pentru ca educatia parentala este stresanta, potrivit lui Schuman. Intrebati pe cineva de la Facultatea de Medicina daca este fericit si sunt sanse sa spuna “Nu”. Dar asta nu inseamna ca nu vor sa fie doctori. “Daca iti doresti cu adevarat o familie, va trebui sa treci suisuri si coborasuri”, spune Schuman. “Va fi stresant, dar obiectivul merita.”

Foto: depositphotos.com