4 moduri prin care bunatatea te ajuta sa traiesti mai mult, potrivit specialistilor

1
De Cosmescu Elisabeta
21 iun. 2022

Exista studii care demonstreaza ca generozitatea aduce o serie de beneficii importante sanatatii. Iata de ce nu ar trebuie sa-ti lipseasca aceasta trasatura!

Chiar si cel mai simplu act de generozitate, cum ar fi sa faci cumparaturile unui vecin in varsta, poate inseamna foarte mult pentru sanatatea ta fizica si psihica. Generozitatea ta nu doar ca imbunatateste viata altora, dar aduce foarte multe beneficii organismului. Descopera care sunt acestea si practica darnicia cu mai multa convingere.

Cele mai bune lectii de viata pe care le inveti pana in 30 de ani, potrivit unui psiholog

Darnicia aduce satisfactie

Iubesti senzatia pe care o ai dupa ce oferi un cadou unei persoane dragi sau dupa ce ajuti pe cineva in mod voluntar? Ei bine, „acest sentiment de satisfactie nu doar ca sprijina psihicul, dar te ajuta si biologic”, afirma oamenii de stiinta din cadrul Institutului National de Sanatate din S.U.A. Acestia mai spun ca generozitatea stimuleaza centrul de recompense al creierului, precum si zonele asociate cu placerea, conexiunea si increderea. „Creierul elibereaza o serie de substante care induc corpului o stare de bine precum: serotonina, dopamina, oxitocina si endorfinele. Toate acestea ajuta organismul sa se refaca mai usor dupa episoadele de boala si, nu in ultimult rand, sprijina increderea de sine si bucuria”, mai explica cercetatorii, potrivit publicatiei onemedical.com

Tehnici de meditatie pentru incepatori

Sprijina sistemul cardiovascular si cel imunitar

E mai mult decat clar si este dovedit! Indiferent de varsta si de sex, actele de generozitate pot creste rezistenta organismului. Cercetatorii din cadrul Universitatii din Michigan au realizat o serie de studii care arata ca in momentul in care oferim sincer ajutorul nostru, inima (care este un muschi) incepe sa bata cu mai multa “satisfactie”. Acest lucru antreneaza inima si, pe termen lung, ofera elasticitate vaselor de sange, activitate ce face sa creasca rezistenta sistemului cardiovascular. Mai mult de atat, „nivelul limfocitor este si el stimulat, iar organismul nostru este mai ferit de influenta factorilor care declanseaza dezechilibre si implicit afectiuni specifice”, mai explica specialistii de la Universitatea din Michigan. Tot acestia mai spun ca cercetarea (care a fost finalizata in urma unei ample monitorizari a 400 de familii) a relevat ca cei care au dat dovada de multa darnicie si-au marit speranta de viata cu inca zece ani comparativ cu cei care au fost mai rezervati.

Empatia amelioreaza starile de rau

Studii recente realizate de neurologi demonstreaza ca bunavointa stimuleaza parti nervoase ale creierului responsabile cu productia de endorfine. Acest lucru ne face mai rezistenti in fata durerilor. In plus, emotiile care apar in urma actelor de generozitate scad starile de disconfort produse in urma pierderilor de orice natura (deceptii in dragoste, concedieri s.a.m.d.) prin stimularea la nivelul organismului a substantelor cu efect similar morfinei. Studiul care atesta acest fapt a fost realizat pe un esantion de 3000 de voluntari si a aratat ca 90% din acestia s-au simtit mai bine dupa ce s-au aratat mai atenti la nevoile celor din jur.

Cum ajungi sa te iubesti atunci cand te lupti cu depresia

Generozitatea ofera liniste

Vrei sa atragi cat mai mult pacea si linistea in viata ta? Generozitatea e cea mai buna solutie. Psihologii afirma ca, atunci cand suntem mai deschisi sa-i ajutam pe ceilalti automat ne eliberam de grijile noastre. „Piramida grijilor se inverseaza si incepem sa fim mai atenti cu cei din jurul nostru. Uitam de stresul nostru si astfel ne eliberam”, spun specialistii care au comparat acest sentiment cu cel pe care il ai dupa ce faci sport. „Se stie deja ca miscarea stimuleaza serotonina, adica hormonul fericirii. Actele de gentilete au efect sedativ si ne ajuta sa fim mai multumiti cu sine.” Specialistii mai afirma ca si dorinta de a-i instrui pe ceilalti sa se perfectioneze intr-o anumita profesie ne ajuta sa fim mai impliniti. Asadar, sa fii un bun pedagog inseamna, de fapt, sa traiesti cu mai multa bucurie si satisfactie.

Foto: pexels.com