Cum am realizat ca sunt o persoana toxica si ce am facut ca sa ma schimb

1
De Denisa Toma
20 apr. 2023

Vorbim mult despre persoane si relatii toxice – cum sa le recunoastem si ce sa facem pentru a ne indeparta si a ne proteja de ele. Dar nu acordam la fel de multa atentie propriilor noastre comportamente toxice…

Asa cum de multe ori nu ne dam seama ca ne aflam intr-o relatie toxica, la fel este posibil sa nu fim constienti de faptul ca noi insine putem fi toxici. Multi ani am fost o astfel de persoana si nici macar nu am realizat. Eram convinsa ca sunt un om empatic, atent la nevoile si sentimentele altora, dar adevarul era cu totul altul. Privind in urma, pot sa recunosc comportamente pline de toxicitate pe care in prezent le consider de neacceptat.

De ce nu realizam cand suntem toxici?

Sunt convinsa ca oamenii care au comportamente nocive, care ii afecteaza profund pe cei din jur, nu sunt constienti de efectele pe care cuvintele sau actiunile lor le au asupra celorlalti. Nimeni nu se trezeste intr-o dimineata si isi spune „De azi voi fi o persoana toxica!”. Totul porneste din copilarie, de la educatia primita, din experiente de viata neplacute, care nu au fost gestionate corect, de la probleme legate de stima de sine si pana de la dificultatea de a gestiona propriul bagaj emotional. Pentru o persoana toxica, gesturile si comportamentele sale sunt absolut normale si cei care nu le pot face fata au, in viziunea lor, o problema.

Daca vrei sa recunosti si sa gestionezi mai bine relatiile toxice, participa la Workshopul interactiv Relatii Toxice vs. Relatii Sanatoase sustinut de Andreea, ce va avea loc pe 11 mai.

470 lei, redus de la 1.410 lei, shop.andreearaicu.ro

7 semne clare ca esti intr-o relatie toxica si ca trebuie sa iei o decizie acum

Cum se manifesta toxicitatea in cazul meu

Ne nastem un aluat flexibil, care se adapteaza la forma mediului in care creste. Tot ceea ce vedem in familie, la cei apropiati, devine o parte adanc inradacinata in noi insine si reprezinta modelul pe care il urmam. De multe ori pastram acest model intreaga viata, cu bune si rele. Doar prin introspectie, terapie si dorinta de schimbare putem sa iesim din acea „forma” si sa o analizam mai bine, cumva din exterior.

Cum stii ca ai de-a face cu o persoana toxica? 10 indicii importante

Copilaria mea a fost definita de critica excesiva, la adresa mea si a tuturor celorlalti. Pot sa spun ca am trait intr-un mediu toxic, in care critica era elementul de baza. Acum, cand privesc in urma, realizez ca cei mai multi oameni din familia mea nu erau (si nici in prezent nu sunt) capabili sa vada partea buna a celorlalti. Din prima clipa erau evidentiate defectele sau greselile oricui intra in viata noastra. Iar daca cineva parea sa fie „in regula” la prima vedere, intr-un final facea sau spunea inevitabil ceva „gresit”.

Bineinteles ca am pastrat cu mine acest tipar mult timp, inconstient, pana cand in cele din urma am reusit sa-l observ si sa lupt impotriva lui. In cazul meu, comportamentul toxic se manifesta prin cuvinte insensibile pe care le spuneam fara nicio urma de regret. Toti cei care nu se incadrau in tiparul meu erau catalogati, criticati si dati la o parte. Imi este dificil sa privesc in urma si sa analizez cata suferinta am provocat, prin cuvinte aruncate la intamplare, care pentru mine nu insemnau mai nimic. Dar persoanele carora le-au fost adresate probabil ca nu le-au uitat niciodata…

Cum am realizat ca sunt o persoana toxica

Cred cu tarie ca oamenii care intra in vietile noastre au fost trimisi cu un scop. Universul ii trimite pentru a ne invata lectii importante, fie ca sunt persoane care ne aduc bucurie, fie ca sunt persoane care ne provoaca suferinta. Trebuie doar sa avem mintea deschisa si sa ne dorim sa invatam din experientele si comportamentele altora. Eu am intalnit o astfel de persoana care m-a invatat, probabil fara sa realizeze, ca fiecare om este diferit si ca nu este rolul meu sa analizez, sa judec si sa-i critic pe ceilalti. A fost o revelatie! Ideea de a accepta oamenii exact asa cum sunt ei imi era aproape necunoscuta.

Ce am facut ca sa ma schimb

Schimbarea nu a venit peste noapte, bineinteles. Nu poti sa stergi in cateva zile un comportament pe care l-ai dobandit inca din copilarie si care multi ani a fost felul tau de-a fi. Insa in timp am invatat sa-mi impun unele reguli, care sa-mi corecteze comportamentele toxice.

Cum sa faci fata relatiilor toxice de familie, la intalnirile de Paste

Iata ce am schimbat:

  • Inainte de a spune ceva, gandeste-te ce efect ar putea avea asupra unei persoane: cum m-as simti eu daca altcineva mi-ar spune ceea ce urmeaza sa spun.
  • Spune lucruri pozitive si abtine-te de la a face comentarii negative – decat sa spui ceva negativ, mai bine nu spui nimic. Este valabil, bineinteles, in chestiuni care nu ma privesc, care nu imi afecteaza mie viata si care ar putea provoca suferinta celui care le aude.
  • Nu spune despre o persoana ceva ce nu ai curajul sa-i spui in fata.
  • Adevarul este principiul dupa care imi ghidez viata, dar adevarul nu inseamna cruzime – poti spune adevarul cu blandete si cu grija fata de sentimentele celorlalti.
  • Evita reactiile pasiv-agresive si explica sincer, deschis si cu calm atunci cand comportamentul cuiva ti se pare nepotrivit sau iti provoaca suferinta.
  • Nu da sfaturi nesolicitate si nu incerca sa-ti impui punctul de vedere in chestiuni care nu au legatura cu tine – fiecare are dreptul si libertatea sa traiasca exact asa cum vrea.

Desi m-am schimbat destul de mult de cand pun in aplicare aceste reguli, inca mai sunt momente cand observ ca revin la vechiul comportament. Inca mai lucrez cu mine si cu siguranta acest proces nu se va incheia niciodata. Sper ca experienta mea sa te ajute si sa te inspire sa-ti detectezi propriile comportamente toxice, pe care sa le poti corecta.

Foto: freepik.com