Cum stii ca ai de-a face cu o persoana toxica? 10 indicii importante

1
De Alice Papuc
14 apr. 2023

De cele mai multe ori, este greu sa realizezi ca o persoana din viata ta este toxica. Iti spui ca exagerezi si ca aceasta persoana are, in esenta, intentii bune. Invata sa recunosti aceste semne si sa te feresti de aceste persoane!

Termenul „persoana toxica” este tot mai folosit in zilele noastre. Dar ce inseamna acesta cu adevarat? Cum stii ca ai langa tine o persoana toxica, fie ca este vorba despre o ruda, o prietena sau chiar despre partenerul tau? Iata 10 indicii importante!

  1. Manipulare emotionala

Manipularea emotionala presupune mai multe tactici si comportamente. In general, o persoana toxica te poate dezamagi, te poate insulta si poate avea, per total, o atitudine pasiv-agresiva. Vei avea senzatia ca aceasta persoana te pedepseste fara niciun motiv sau ca face intentionat glume si remarci sensibile la adresa ta. Iar daca spui ca acestea te deranjeaza, tot persoana in cauza va fi cea care se va supara.

Daca vrei sa inveti sa faci diferenta intr-o relatie toxica si una sanatoasa, te invit sa participi la Workshopul interactiv Relatii Toxice vs. Relatii Sanatoase.

470 lei, redus de la 1.410 lei, shop.andreearaicu.ro

Al doilea workshop din seria Descopera-te te va ajuta sa identifici relatiile toxice din viata ta pentru ca mai apoi sa le transformi in relatii sanatoase, care sa te implineasca din toate punctele de vedere. Vino sa faci cunostinta cu Andreea in cadrul unui eveniment exclusivist, unde vei avea ocazia sa legi prietenii cu femei care impartasesc aceleasi valori si situatii de viata cu tine. 

Impreuna cu Andreea si alaturi de femei fantastice, ca tine!

11 mai, ora 18:00, strada Paris, nr. 7A, Bucuresti. Cumpara-ti biletul de aici. Atentie – sunt doar 25 de locuri disponibile.

  1. Lipsa onestitatii

O persoana toxica are tendinta de a ascunde lucruri si de a minti in mod constant. Nu poti avea incredere in aceasta nici macar atunci cand iti promite ceva. Mereu te astepti sa isi incalce cuvantul si sa se intample ceva rau intre voi.

  1. Gaslighting-ul

Gaslighting-ul reprezinta o forma specifica de manipulare. De ce? Pentru ca este atat de complexa incat te poti pierde cu usurinta. Iti este dificil sa intelegi exact ceea ce se intampla. In esenta, persoana toxica iti neaga realitatea. Atunci cand incerci sa spui ceea ce simti, primesti raspunsuri  precum „esti dramatica”, „inventezi”, „divaghezi”.

  1. Limitele tale nu sunt respectate

Acest tip de persoana nu se preocupa deloc de limitele tale. Le incalca in mod constant, fara pic de respect sau de remuscare. Oricat incerci sa explici ca tii la anumite lucruri, persoana in cauza se va face ca nu intelege.

Cum iti dai seama ca un barbat se teme de angajamente: poti construi o relatie serioasa cu el?

  1. Lipsa de sprijin

Persoana toxica nu se bucura pentru tine atunci cand realizezi ceva. Ba din contra, este o persoana geloasa, plina de invidie. Nu te va sustine sa ajungi acolo unde iti doresti si iti va spune ca visezi prea mult.

  1. Te simti secata de energie

Aceasta persoana este precum un „vampir energetic”. Iti cauzeaza stres si te seaca de orice urma de energie.

  1. Dinamica puterii

Un om toxic incearca sa creeze o dinamica de putere. Acest om nu isi doreste o relatie bazata pe respect si reciprocitate. Prefera sa fie cel in control si cel in fata caruia nimeni nu poate spune nimic.

7 fraze pe care oamenii inteligenti nu le folosesc niciodata

  1. Codependenta

In acelasi sens, persoana toxica se va bucura de o relatie bazata pe codependenta, in care cei doi parteneri/interlocutori se simt anxiosi atunci cand sunt separati. Iti va cunoaste toate slabiciunile si va profita de acestea.

  1. Slabiciunea pentru drama

Aceasta persoana reprezinta un magnet pentru drama. Fie ca este vorba despre relatia de cuplu, de locul de munca sau de o simpla prietenie, aceasta persoana gaseste mereu probleme. Chiar si acolo unde acestea nu exista cu adevarat. Persoana in cauza pare ca se hraneste cu drama si conflicte.

  1. Scuze nesincere

Chiar si atunci cand isi cere scuze, poti sa simti ca ceva nu este in regula. In realitate, nu regreta nimic. Face acest lucru doar pentru a nu te pierde si pentru a-si putea exercita puterea asupra ta in continuare.

Foto: Unsplash.com