3 comportamente toxice care ii indeparteaza pe oamenii din jurul tau

1

Se vorbeste mult despre persoanele toxice din viata noastra, dar daca esti chiar tu una dintre ele? Chiar daca suna infricosator, poti sa depistezi semnele si sa schimbi lucrurile.

Nimeni nu vrea sa fie personajul negativ din povestea altcuiva, astfel ca poate fi dificil sa descoperi ca ai anumite comportamente toxice. Acestea pot fi dobandite inca din copilarie si nici sa nu iti dai seama ca le practici. Ori, pot fi lucruri pe care le faci pentru a te apara, astfel incat sa nu fii ranita, dar nu realizezi ca altii pot avea de suferit in urma atitudinii tale.

Comportamente toxice la care ar fi bine sa renunti

Fie ca este intentionat sau nu, iata 3 atitudini toxice pe care le ai si care te fac sa alungi oamenii din jurul tau.

Cei mai multi dintre noi credem ca ne comportam bine in preajma celorlalti oameni – partenerii nostri, prietenii nostri, colegii nostri si noile cunostinte sau strainii pe care ii intalnim.

Dar, fara sa stim, exista moduri subtile in care ne comportam urat fata de alte persoane.

Iata trei moduri de comportament incorporate in care, in mod regulat, desi neintentionat, ii lipsim de respect, ii injosim si, in acest fel, ii afectam pe ceilalti oameni, facandu-i sa nu ne placa si sa ne trateze prost in schimb.

1. „Sunt mai buna decat tine”

In momentul in care cunoastem pe cineva si incepem sa invatam despre el, incepem sa comparam in sinea noastra. Sunt mai inalta, mai scunda, in forma mai buna sau mai rea, mai bogata, mai saraca, mai fericita si, in cele din urma, intr-un fel… mai buna.

Pentru a ne creste propriul ego si pentru a ne linisti nesiguranta, ne concentram asupra modului sau modurilor in care credem ca suntem superiori celeilalte persoane, cu exceptia cazului in care este vorba de cineva pe care il admiram cu adevarat si pe care dorim sa il imitam. Dar chiar si atunci, gelozia poate suplini admiratia, determinandu-ne sa gasim defecte la ceva, sa ne concentram asupra unui domeniu in care fie capacitatile noastre, fie judecatile noastre morale ne plaseaza deasupra celeilalte persoane.

Pentru a inceta sa te mai compari, lasa deoparte diferentele si concentrati-va in schimb pe elementele comune si pe asemanare. Intrebati-va: in ce masura seman cu aceasta persoana? Ce interese, abilitati, gusturi si experiente aveti in comun? Comparatia duce la deconectare, in timp ce cautarea de puncte comune deschide puncte de legatura si construieste fundatia pentru o relatie de la egal la egal.

Cum am realizat ca sunt o persoana toxica si ce am facut ca sa ma schimb

2. „Nu te judec… dar de fapt te judec”

Nu este acelasi lucru cu a spune: „Sunt mai bun decat tine”? Nu, de ce? Pentru ca a compara si a judeca nu este acelasi lucru.

Cand compari, evaluezi cealalta persoana in raport cu tine insuti. Atunci cand judeci, consideri o alta persoana la un standard impus de societate si pe care nu alegi neaparat sa il respecti tu insati. De exemplu, ai putea judeca infatisarea, optiunile vestimentare, masina sau utilizarea limbajului unei alte persoane, rezervandu-ti in acelasi timp dreptul de a face alegeri similare tu insuti.

Antidotul este sa intorci oglinda catre tine insati, sa iti amintesti cum e sa stii ca esti judecata. Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face.

Cum stii ca ai de-a face cu o persoana toxica? 10 indicii importante

3. „Nu iti acord atentie”

Lipsa de interes se manifesta sub forma „Nu-ti pasa de mine”, „Nu esti prezenta”, „Nu ma asculti”, „Esti prea interesata si prea absorbit de tine insati” sau variatiuni pe aceste teme. Ti s-a reprosat vreodata ceva de genul? Crezi ca orice spui, faci, gandesti sau planifici este mai important decat ceea ce cealalta persoana iti impartaseste in acel moment?

Acesta este un comportament toxic vizibil in special in relatiile de iubire.

5 lucruri pe care le vei invata despre dragoste dintr-o relatie toxica

Ii respingem pe cei de care suntem apropiati si pe care declaram ca ii respectam, deoarece nu le tratam gandurile, ideile sau nevoile ca fiind egale in valoare sau importanta cu ale noastre.

O modalitate de a nu mai face acest lucru este sa te gandesti la toate momentele in care o alta persoana a aratat un interes real fata de tine si fata de ceea ce spuneai sau faceai si sa iti amintesti cat de bine te-ai simtit.

Foto: freepik.com