Cum iti poti recapata optimismul in plina pandemie

1
De Cristina Tudor
24 mart. 2020

Frica, teroarea, panica sunt mai prezente ca niciodata, mai ales acum cand acest virus se raspandeste atat de rapid.

Ne temem de ceea ce ne rezerva ziua de maine, iar informatia negativa contribuie enorm la frica resimtita si ingreuneaza momentele prin care trecem.

In aceste momente intrebarile legate de ceea ce va urma sunt pe buzele tuturor astfel ca multi dintre noi traim frica de necunoscut la o intensitate mai mare ca de obicei. In opinia psihoterapeutului Andreea Bob, faptul ca oamenii de stiinta nu au date prea multe despre acest virus ca nu pot sa faca previziuni concrete documentate stiintific, ca nu exista inca un tratament care sa previna raspandirea acestui virus augmenteaza incertitudinea, iar in relatie directa cu teama de necunoscut este nevoia de certitudine si nevoia de siguranta.

“Dar ce inseamna siguranta de fapt? Este certitudinea o certitudine? Ne luam de obicei multe masuri de siguranta cu scopul de a ne asigura linistea si confortul; dar, putini poate se intreaba cat din ceea ce reprezinta siguranta pentru mine, e chiar sigur pe termen lung? Ce e siguranta de fapt? Ce inseamna certitudinea?

Urmam aceleasi trasee, ne urmam rutinele pentru ca asta ne ajuta sa ne vizualizam un viitor sigur. Atunci cand simtim siguranta, credem ca ne prezicem viitorul… Dar viitorul este incert prin insasi faptul ca este un necunoscut. Viitorul devine concret atunci cand ajungem sa il traim in prezent iar atunci nu mai este viitor. Viitorul este prin insasi natura lui imprevizibil. Asta traim zi de zi.

Traim cu o doza mare de imprevizibil. Uneori, se intampla ca acest imprevizibil sa isi arate evidenta mai puternic, dar asta nu inseamna ca incertitudinea nu e acolo in fiecare zi. Sa nu uitam ca ne este greu iar uneori aproape imposibil sa avem control asupra multor lucruri din jurul nostru: comportamentul celorlalti, vremea, accidentele, guvernul…etc.”, explica psihoterapeutul Andreea Bob.

Ingrijorarile excesive

Mai mult decat atat, specialistul afirma ca unii dintre noi pot sa accepte mai usor aceasta lipsa a imprevizibilului, desi asta nu inseamna lipsa ingrijorarii, pe cand altii transforma aceste griji intr-un vartej, catasrofizand, ajungand sa aiba o intoleranta mare la incertitudine.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Jacob Mejicanos/Unsplash