Cum ne influenteaza postura corpului gandurile si viata

1
De Mia Nicolescu
14 mart. 2022

Potrivit unui nou studiu, atunci cand stai drept pe scaun, nu ii faci un bine doar spatelui tau, ci s-a dovedit ca ai mai multa incredere in propriile ganduri, idei, dar si in tine.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele carora li s-a spus sa tina spatele drept (la studiu au participat 71 de studenti ai Univeristatii de Stat din Ohio) au dat dovada de mai multa incredere in raspunsurile si opiniile pe care le-au notat cu privire la calificarea pentru un loc de munca.

Pe de alta parte, cei care s-au “prabusit” peste sau sub birouri au avut sanse mai mici de a crede in ceea ce au notat despre propriile calificari.

Ce spune pozitia de somn despre relatia voastra?

Postura corpului si beneficiile ei

Rezultatele arata cum pozitia corpului poate influenta nu doar parerea celorlalti despre noi, ci si modul in care chiar noi gandim despre noi insine, a spus Richard Petty, coautor al studiului si profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Ohio.

„Oamenii presupun ca increderea de sine vine din propriile ganduri. Ei nu realizeaza ca pozitia corpului lor influenteaza foarte mult felul in care gandesc”, a spus el.

Cand sa faci dus astfel incat sa adormi mai usor sau sa previi insomnia

Aceasta cercetare vine ca o continuare a unui studiu din 2003, realizat tot de Richard Petty si Pablo Briñol, care au gasit rezultate similare pentru inclinarea capului. In acest caz, oamenii au dat dovada de mai multa incredere in gandurile pe care le generau atunci cand dadeau din cap de sus in jos, comparativ cu atunci cand clatinau din cap dintr-o parte in alta.

Totusi, profesorul Petty a remarcat ca postura corpului este o pozitie statica in comparatie cu inclinarea capului si, probabil, mai naturala si mai usor de utilizat in viata de zi cu zi.

“Sa stai drept este ceva pentru care te poti antrena si are beneficii psihologice – atata timp cat esti in general o persoana pozitiva”, afirma el.

Spatele drept pentru incredere in sine

De exemplu, elevilor li se spune adesea ca atunci cand sustin un test cu variante multiple si nu sunt siguri de raspuns, prima presupunere de raspuns este cel mai adesea corecta.

„Daca un student sta pe scaun cu spatele drept, este mai probabil sa creada in primul sau raspuns. Dar daca este <<cazut>> pe scaun, aceasta postura il face sa se indoiasca de raspuns si intr-un final chiar sa il modifice, dand intr-un final unul gresit”.

Ai observat ca atunci cand te concentrezi pe ceea ce ai de facut, dar ideile si raspunsurile par sa te ocoleasca, ai tendita sa te ridici mai bine in scaun si sa-ti indrepti spatele?

Foto:  Instagram/@camilacoelho