Cum poti sa treci peste pierderea cuiva. Sfaturi de la psiholog

1

Oricat incercam sa evitam acest subiect, pierderea unui om drag este parte din viata si fiecare dintre noi s-a confruntat sau se va confrunta cu acest eveniment deosebit de dureros.

Sa treci peste pierderea cuiva apropiat este extrem de dificil si reprezinta un proces dureros. Indiferent de circumstante, durerea si tristetea care insotesc moartea cuiva sunt reale si pot fi coplesitoare. In acest articol, vom explora cateva sfaturi si metode care ne pot ajuta sa ne mentinem pe linia de plutire.

Psihologii explica faptul ca, in timp ce majoritatea oamenilor se gandesc la pierderea unei persoane dragi atunci cand vine vorba despre doliu, durerea poate fi experimentata in multe forme si straturi diferite, inclusiv:

  • jelirea vechii noastre vieti dupa tranzitia spre un nou capitol
  • doliul provocat de divort
  • pierderea unui loc de munca
  • pierderea unui animal de companie

Este posibil sa fi auzit de cele cinci etape ale doliului dezvoltate de psihiatrul elvetiano-american Elisabeth Kübler-Ross. Ea a descris durerea ca fiind un ciclu care implica:

  • negare
  • furie
  • negociere
  • depresie
  • acceptare

Teoria ei a fost folosita ca un cadru pentru multi profesionisti din domeniul sanatatii mintale specializati in doliu. Desi unii o considera invechita, ea sustine in continuare ca majoritatea oamenilor trec prin diferite etape emotionale atunci cand sunt in doliu – desi numarul de etape, ordinea, durata si intensitatea fiecarei etape pot varia.

Cum sa supravietuiesti dupa ce te desparti de o prietena buna

Cum poti sa depasesti pierderea cuiva

Psihologul a oferit cateva sfaturi pentru persoanele care trec printr-un astfel de moment dificil.

Permite-ti sa simti

Nu trebuie sa incerci sa-ti ascunzi emotiile, ci intreaba-te: „Ce simt in aceste momente?”

Identifica sursa emotiilor si factorii declansatori

Gandeste-te la ce anume poate declansa emotiile – care sunt acele lucruri care iti amintesc de persoana iubita? O modalitate de a face acest lucru este sa incerci sa tii un jurnal. Nu te cufunda in ganduri triste, ci noteaza amintirile fericite si intoarce-te la ele cand te simti demoralizata.

De ce ar trebui sa scrii zilnic intr-un jurnal al recunostintei

Cauta sprijin

In momentele dificile, este important sa cauti sprijinul celor dragi. Vorbeste cu prietenii sau membrii familiei si impartaseste-ti sentimentele si gandurile cu ei. Daca simti nevoia de ajutor profesional, nu ezita sa apelezi la un terapeut.

Ai grija de tine

Pierderea cuiva drag poate fi epuizanta din punct de vedere emotional, asa ca asigura-te ca te odihnesti suficient, mananci bine si faci exercitii fizice regulat. Este important sa iti acorzi timp pentru a te ingriji si pentru a te recupera.

Gaseste modalitati de a onora memoria persoanei dragi

Fie ca este vorba despre plantarea unui copac in memoria lor, de organizarea unei campanii de strangere de fonduri pentru o cauza care a fost importanta pentru ei sau de purtarea unui obiect care le-a apartinut, exista multe modalitati de a onora memoria celor care ne-au parasit.

Ia-o pas cu pas

Este important sa iti amintesti ca procesul de vindecare nu se intampla peste noapte. Ia-o pas cu pas si nu te forta sa fii gata prea curand. Fiecare persoana are propriul proces de vindecare, iar sprijinul celor dragi te va ajuta sa treci peste aceasta perioada dificila.

Nu uita sa respiri

Uneori, ceva la fel de simplu ca respiratia te poate ajuta sa revii cu picioarele pe pamant si sa te simti mai in siguranta. Asa, vei depasi mai usor situatiile dificile.

Tehnica japoneza de respiratie care te ajuta sa dormi bine

Ajuta-te sa-ti continui viata

Indiferent de ce tehnica alegi, nu iti va fi usor sa depasesti aceste momente. Tine minte ca nu este un proces liniar, ci vei experimenta tot felul de sentimente care vor veni in valuri. Vei trece astfel prin tristete, durere, revolta, nostalgie, bucurie, impacare.

Daca ai indoieli, psihologul clinician Therese Rando reaminteste sa:

  • Recunosti pierderea
  • Reactionezi la separare
  • Iti amintesti cu drag de persoana pe care ai pierdut-o si de relatia pe care ati avut-o
  • Renunti la vechiul atasament
  • Te readaptezi
  • Reinvestesti sentimente in alta persoana sau intr-o activitate

De asemenea, daca te simti coplesita intr-o astfel de situatie, poti apela la ajutor de specialitate, care te va ghida in procesul tau de vindecare.

Foto: depositphotos.com