Cel mai mare cadou pe care il poti oferi cuiva care a pierdut pe cineva drag. Ce poti face in astfel de situatii pentru prietenii tai

1
De Cristiana Astefanoaiei
21 oct. 2023

Pierderea unei persoane dragi este una dintre cele mai dificile experiente pe care le putem intalni in viata. Pentru cei care trec prin aceasta suferinta profunda, sprijinul si empatia din partea celor apropiati pot face o diferenta imensa in procesul lor de vindecare.

Astfel, cand un prieten sau un membru al familiei sufera din cauza pierderii cuiva drag, cel mai mare cadou pe care il poti oferi este prezenta ta, compasiunea si sprijinul in momentele dificile. In acest fel, poti ajuta la alinarea suferintei.

Cum poti sa fii alaturi de un prieten care a pierdut pe cineva drag

La inceputul doliului, actiunile tale vorbesc mai tare decat cuvintele.

Prezenta ta e un cadou

Chiar daca nu poti face nimic pentru a schimba situatia, prezenta ta fizica poate oferi confort si sustinere. Poate fi de ajutor sa petreceti timp impreuna, sa faceti activitati care aduceau bucurie persoanei decedate sau sa purtati conversatii sincere.

Despartirea de cea mai buna prietena, mai dureroasa decat despartirea de iubit?

Asculta mai mult decat sa vorbesti

Sunt nenumarate lucruri pe care le-ai putea spune. Ar fi recomandat sa practici ascultarea activa: „De ce ai nevoie chiar acum?”. Intreaba si actioneaza intocmai.

Ofera un umar drept sprijin si o ureche atenta. Asculta cu atentie povestile si amintirile despre persoana pierduta. Faptul ca poti fi acolo sa ii asculti si sa ii intelegi sentimentele este un cadou nepretuit.

Permite-ti sa simti

A petrece ceva timp in tristete alaturi de prietenul care a suferit o pierdere si a impartasi sentimentele sale, poate fi cel mai mare cadou pe care i-l faci.

Pe majoritatea oamenilor nu-i deranjeaza tacerea atunci cand sunt tristi. Simpla ta prezenta in viata unui prieten care a trecut printr-o pierdere il asigura ca daca are nevoie de cineva apropiat, tu esti acolo.

Gesturile vorbesc mai mult decat cuvintele

Pierderea unei persoane dragi poate fi coplesitoare si epuizanta. Ofera-ti ajutorul pentru sarcini practice, cum ar fi pregatirea mancarurilor, curatarea sau organizarea funeraliilor. Gesturile mici pot face o diferenta semnificativa in reducerea stresului.

Cum poti sa treci peste pierderea cuiva. Sfaturi de la psiholog

Fii alaturi de familia prietenului tau

O scrisoare sau un mesaj de condoleante poate fi un cadou prin care arati ca iti pasa de suferinta lor.  Respecta credintele si obiceiurile lor. Fiecare persoana si familie pot avea diferite traditii si credinte legate de doliu si inmormantare. Respecta aceste obiceiuri si ofera-ti sprijinul in modul in care ei considera potrivit.

Continua sa fii prezenta si in viitor

Doliul nu se incheie odata cu inmormantarea. In zilele, saptamanile si lunile care urmeaza, continua sa fii alaturi de prietenul tau. Intreaba cum se simte si daca are evoie de ajutor sau cum ii poti fi alaturi.

Foto: freepik.com