Nenumarate studii din ultimii ani au demonstrat faptul ca notarea gandurilor reprezinta un exercitiu minunat pentru creier. Actul de a scrie de mana ajuta la consolidarea informatiilor in memorie, fiind un instrument excelent pentru dezvoltarea mentala. Cercetarile au aratat ca scrisul, in special jurnalul personal, contribuie la reducerea nivelului de stres si la clarificarea emotiilor. Este o metoda terapeutica prin care oamenii isi pot gestiona mai bine anxietatea.
Tehnica de journaling este eficienta pentru reducerea stresului
Journaling-ul presupune scrierea gandurilor, emotiilor sau experientelor personale intr-un jurnal sau intr-o agenda. Aceasta tehnica este folosita pentru autoreflectie, organizare mentala si chiar pentru a gasi solutii la problemele cu care te confrunti. Iata cum te poate ajuta!
Te poti elibera de bagajul emotiilor reprimate. Scrisul te ajuta sa exprimi ceea ce simti fara teama de judecata. Este o metoda sigura de a elibera tensiunea acumulata si de a-ti elibera mintea.
Cand te simti coplesita de situatii complexe, scrisul poate transforma haosul mental intr-un sir logic de idei. Acest proces iti ofera claritate si iti permite sa vezi lucrurile dintr-o perspectiva mai calma.
Reducerea anxietatii, prin mindfulness. Scrisul de mana este un exercitiu aproape meditativ. Focalizarea pe scris te ajuta sa ramai ancorat in prezent, ceea ce poate diminua grijile legate de viitor.
Pe termen lung, scrisul regulat poate ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer, prin mentinerea creierului in forma activa. Scrisul incurajeaza imaginatia si dezvoltarea unor idei noi, fiind o forma de exprimare artistica.
Scrisul ca terapie pentru suflet. 4 indicatii de utilizare
Te ajuta sa constientizezi lucrurile pe care le poti schimba, pentru te dezvolta. Prin recitirea jurnalului, poti identifica ganduri recurente sau comportamente care contribuie la stres si sa iei masuri pentru a-ti imbunatati starea de bine.
Iata cum sa folosesti exercitiile de journaling pentru eliberarea de stres
Alege-ti instrumentele potrivite
Foloseste un stilou sau pix cu care iti place sa scrii – detaliile mici conteaza! Un caiet frumos sau un jurnal pot face experienta mai placuta.
Poti sa alegi si un instrument din colectiile Amalin, in functie de nevoile tale.
Jurnalul Recunostintei
124 pagini cu exercitii si intrebari care te pot ajuta sa gasesti fericirea chiar si in cele mai mici lucruri. Uitam adesea sa fim recunoscatoare pentru multe lucruri, adancindu-ne in griji si stres. Un astfel de jurnal se poate dovedi util daca simti ca nu mai vezi bucuria vietii.
Jurnalul Emotiilor
Daca simti ca anxietatea iti ocupa mult spatiu mental, este posibil sa fii in conflict cu emotiile tale. Pentru a face pace cu ele, poti sa folosesti Jurnalul emotiilor, plin cu recomandari, sfaturi, citate, exercitii si practici, precum Roata Emotiilor, care sunt gandite special pentru ca tu sa-ti cunosti, intelegi, tolerezi emotiile. In acest fel, poti sa gestionezi mai bine stresul cauzat de gandurile coplesitoare.
Agenda 2025 – Ghidul tau practic pentru un an fara stres
Agenda By Andreea Raicu a ajuns la editia aniversara de 10 ani, iar tema principala in editia 2025 este chiar stresul. Fiecare pagina include informatii, trucuri, metode sau exercitii care sa te ajute sa te relaxezi. Practicand journaling-ul in mod ghidat, rezultatele vor veni mai rapid. Este o unealta care evolueaza odata cu tine, adaptandu-se nevoilor tale si ajutandu-te sa devii cea mai buna versiune a ta.
Sfaturi pentru a transforma journaling-ul intr-un obicei
Fii constanta. Incerca sa scrii zilnic, chiar si pentru 5 minute. Insa, fii blanda cu tine si nu te stresa daca ratezi o zi – reia obiceiul fara sa te simti vinovata.
Fii sincera cu tine. Scrisul nu trebuie sa fie perfect – este doar pentru tine. Pastreaza-ti jurnalul intr-un loc sigur, astfel incat sa scrii fara retineri.
Alege un moment al zilei cand te simti relaxata, de exemplu dimineata pentru planificare sau seara pentru reflectie.
Foto: Freepik.com