Este momentul sa nu iti mai amani deadline-urile! Invata cum sa iti organizezi mai bine timpul

1
De Alice Papuc
7 nov. 2022

Exista oameni care reusesc atat de multe lucruri intr-o zi. Pare ca ziua lor ar avea mai mult de 24 de ore. Secretul este modul in care acestia isi organizeaza timpul.

Timpul este cea mai pretioasa resursa, asa ca fii atenta la modul in care il petreci. Este momentul sa iti gestionezi mai bine deadline-urile si sa ramai chiar si cu timp pentru tine.

Iata cum sa iti organizezi mai bine timpul!

 

Identifica mai atent modul in care iti petreci timpul

Atunci cand vrei sa repari un lucru, trebuie sa identifici, in primul rand, ce anume nu functioneaza. Acelasi principiu se aplica si atunci cand vrei sa iti organizezi mai bine timpul. Fii atenta la rutina ta zilnica, la orele de lucru si la celelalte task-uri pe care le realizezi. Ia in calcul cat dureaza rutina ta de dimineata, cate ore petreci la birou, pe drum, la sala, cu prietenii etc. Pune pe lista toti acesti factori si vezi ce anume ai putea imbunatati.

De exemplu, ai putea realiza ca petreci prea mult timp seara stand pe telefon inainte de culcare. Ceea ce tu crezi ca dureaza 20 de minute ar putea, in realitate, sa fie un obicei care iti rapeste o ora din timp. O ora in care ai putea sa te odihnesti sau sa citesti cateva pagini dintr-o carte. Sau chiar sa vezi un episod dintr-un serial. Toate acestea te-ar putea relaxa mai mult decat timpul petrecut dand scroll pe Instagram.

Cum sa economisesti bani la cumparaturi. 4 trucuri esentiale

 

Evita distragerile

Traim intr-un ritm tot mai rapid si intr-o lume in continua miscare. Lucrurile sunt din ce in ce mai conectate. Este normal sa pici in plasa acestor distrageri. Aplicatiile de pe telefon trimit tot mai multe notificari. Esti contactata de diverse persoane prin e-mail, mesaje sau retele sociale. Toate aceste intreruperi iti vor diminua productivitatea si chiar nivelul de energie.

De cele mai multe ori, se poate intampla sa dureze mai mult timp sa revii la sarcina pe care o ai de facut decat dureaza sa finalizezi efectiv acea sarcina. Trebuie sa te organizezi mai bine! Unul dintre cele mai bune lucruri de facut este sa iti opresti notificarile atunci cand lucrezi. Pune-ti telefonul pe modul avion si concentreaza-te pe ceea ce ai de facut. La final, poti ramane surprinsa de cat de eficient ai putut lucra si cat de putin timp a fost necesar. Totul pentru ca ai renuntat la distragerile din jur.

 

Fa-ti o rutina de dimineata

Modul in care rutina de dimineata iti poate afecta intreaga zi este chiar incredibil. Exista si o vorba conform careia „ziua buna se cunoaste de dimineata”. Cu timpul, chiar ajungi sa realizezi ca acest lucru este adevarat. Daca dimineata ta decurge conform asteptarilor, iti vei influenta pozitiv intreaga zi. Vei fi mai productiva si vei reusi sa realizezi mai multe lucruri.

Presiunea de a arata intotdeauna perfect. Cum o resimt femeile?

Ai grija la multitasking

Bineinteles, stilul de viata actual presupune multitasking-ul. Sunt atatea lucruri la care trebuie sa fii atenta in acelasi timp si pe care trebuie sa le realizezi intr-o zi. Cu toate acestea, multitasking-ul iti poate afecta capacitatea de a te concentra pe sarcini. Poti chiar sa devii coplesita de toate lucrurile pe care le ai de facut. Aceste lucruri nu iti vor eficientiza timpul si nu te vor ajuta sa fii mai productiva.

5 lectii importante de viata pe care le-am invatat de la Carrie Bradshaw, personajul din Sex and the City

Solutia este sa iti faci o lista cu lucrurile pe care le ai de facut, in functie de importanta lor. Apoi, concentreaza-te pe fiecare in parte. In acest mod, nu vei uita nicio sarcina importanta si te vei organiza mai bine. Iar daca nu ti-a ajuns timpul intr-o zi pentru un lucru care nu este crucial, il poti muta pe lista pentru ziua urmatoare si ii poti acorda o mai mare prioritate. Vei invata astfel sa te organizezi si sa iti gestionezi mai bine timpul.

Foto: freepik.com