Cum sa nu-ti urasti iubitul dupa vacanta petrecuta impreuna

1
De Maria Dima
15 apr. 2020

In conditiile actuale, poate ar fi mai bine sa vorbim despre cum sa nu-ti urasti iubitul dupa carantina petrecuta impreuna. Insa ma incapatanez sa ma refer la vremuri mai bune in care timpul petrecut in doi era un lux pe care ni-l doream cu ardoare (poate ce se intampla acum e chiar o modalitate prin care Universul ne-a dat ce am cerut, asa ca grija pe viitor cu rezolutiile de anul nou!).

Concediile impreuna sunt, in acelasi timp, o binecuvantare si un ghinion.

Binecuvantare pentru ca, evident, petreci timp cu persoana iubita.

Ghinion pentru ca… petreci foarte mult timp cu persoana iubita.

Permiteti-mi explicatii inainte de a arunca prima piatra.

Va amintiti prima vacanta petrecuta impreuna atunci cand formati un cuplu atat de fraged ca inca nu aveati poze impreuna pe Facebook? Nimic nu pune la incercare o relatie proaspat inceputa mai tare ca un prim concediu petrecut impreuna. Test de compatibilitate mai dur pentru o legatura sufleteasca inca plapanda nu exista!

Ce se poate intampla rau?

Pai… sa ne gandim.

Jet lag, oboseala sau nervi pe drum. Diferite preferinte cand vine vorba de cum calatorim. Spatiul inghesuit din avion. Alti pasageri galagiosi sau mai putin delicati. Hotel diferit de cel din poze. Pat nou. Decor, oameni, strazi necunoscute. Haine sifonate. Personalitati matinale, ciufulite sau neprietenoase, diferite de cele sarmante si cochete cu care ne-am obisnuit pana acum. Mai zic?

Genul acesta de noi descoperiri legate de partener pot crea tensiune intre doi oameni care, pana in acel punct, pareau ca se inteleg de minune. De asta, multe cupluri se intorc din vacanta cu un gust amar, spunand ca „ne-am certat pentru orice nimic. Nu a fost la fel de bine in concediu”.

Daca ti s-a intamplat si tie ceva asemanator, nu e cazul sa iei decizii pripite sau sa disperi. Se intampla si la case mai mari, si vestea buna este ca poti face ceva ca sa previi mici probleme pe viitor, in urmatorul vostru concediu.

“Ti-am zis eu ca asa se va intampla”

Pe lista de chestii de impachetat pentru vacanta, trece si asta: “ceva se va intampla”. Accepta realitatea si fa pace cu gandul ca e normal ca totul sa nu mearga conform planului.

In momentul de cumpana sau tensiune, fa tot posibilul si nu arata cu degetul spre iubitul tau. Nu numai ca un concediu aduce motive in plus de cearta, ci, de cele mai multe ori, el ofera si spatiul de desfasurare a primei voastre ciondaneli. Atunci afli cum se cearta iubitul tau, cum reactioneaza la nervi, cum se comporta intr-o situatie dificila.

Vacantele tin de logistica. Sunt alcatuite din o mie de momente spontane, de schimbari de program, de situatii fluide in care trebuie sa schimbi itinerariul si sa te adaptezi la ce se poate face in acel moment, iar asemenea intamplari pot crea un oarecare disconfort. Cineva o ia intr-o directie gresita, ati pierdut un tren, un muzeu s-a inchis mai devreme, va pierdeti pe strazi, va prinde ploaia, inghetati de frig.

Cel mai bine este sa va asumati inevitabilul. In felul acesta sunteti “asigurati” impotriva evenimentelor neprevazute care va alimenteaza starea de frustrare sau schimbarea de dispozitie. O atitudine lejera si pozitiva – “hei, suntem in vacanta! De ce sa ne stresam pentru asta, o sa rezolvam noi cumva” – face minuni.

Ce faci atunci cand nu-i poti schimba pe cei pe care-i iubesti?

Impartirea responsabilitatilor

La inceput de idila, tentatia maxima este sa stai lipit de celalalt si sa faceti totul impreuna.

Insa, cand vine vorba de planuit concediu, poate ar fi mai bine sa va impartiti responsabilitatile astfel incat unul sa faca cumparaturile si altul sa impacheteze, unul sa organizeze locurile de vizitat, celalalt sa fie raspunzator cu iesirile de seara, si tot asa.

Chiar daca sunteti in concediu impreuna si e numai “timpul vostru”, nu e o idee rea sa faceti anumite activitati separat. O plimbare, un antrenament de unul singur la sala de sport a hotelului, orice chestie marunta de genul acesta o sa faca diferenta in bine.

Invata sa spui “nu”

Stiu ca vrei sa-i faci pe plac, dar ce rost are sa fii de acord cu o tona de activitati care nu te atrag in niciun fel? Ce bun o sa iasa de acolo? O sa fii plina de resentimente, super iritata si pornita pe cel care te-a pus sa le faci si care nu are nici cea mai mica ideea ca, de fapt, tu nu erai de acord cu ele.

Invata sa comunici si sa spui nu atunci cand ceva te deranjeaza. Mai bine adresezi situatia din start decat sa stai sa aduni nervi si sa rabufnesti dintr-odata, stricand intreaga atmosfera.

Intrebari pe care e musai sa le ai in vedere inainte de orice conversatie dificila

Vacanta nu e o cursa contra cronometru

Una dintre greselile clasice de incepator pe care le face un cuplu la inceput de drum, in vacanta, este inghesuirea de activitati in program. Stii cum e! Vrei sa faci de toate, sa vizitezi tot ce se poate, sa hoinaresti pe orice strada, sa mergi in fiecare tur pentru a nu rata ceva.

Hey, e OK daca…

Ce-ar fi daca ati lasa o zi pentru nimic? Pentru plimbat aiurea pe stradute boeme, pentru o cafea in tihna la cafeneaua hippie din colt, pentru lenevit in pat. Nu transforma concediul intr-o cursa. Nu este despre bifat monumente, ci despre trait clipa.

Foto: Unsplash.com