Hey, e OK daca…

1
De Maria Dima
27 iun. 2019

Nu stiu de voi, dar eu innebunesc in fiecare dimineata cautand soseta pereche. Ma multumesc cu orice culoare sau model, doar sa gasesc doua la fel in sertarul meu. Zilnic, imi jur ca seara, cand ma intorc acasa, imi fac timp sa le pun impreuna, asa cum trebuie. Ori asta, ori fac un Tinder pentru sosete single si gata!

Sertarul cu sosete razlete a fost mereu mai ordonat decat cel cu scenarii diferite din capul meu. Insa acolo, am facut ordine de ceva timp. Inainte, toate grijile si fricile erau sortate in functie de suferinte. Le alegeam din prima pe cele care imi faceau mai mult rau si le asortam cu orice ocazie.

Am renuntat treptat la straturile de temeri. M-am lepadat de perfectiune in atatea domenii ale vietii mele. Am facut ordine!

Am inceput cu aspectul fizic si am acceptat lucruri care inainte imi stateau si pe cap si pe liste la inceputul fiecarui an in parte. “Anul asta, ma apuc din timp! Merg la sala, mananc sanatos si fac yoga acasa! Pana la vara, am sa arat beton”. Acum sunt perfect ok cu faptul ca a venit vara iar eu sunt fericita posesoare a unui corp. Am sa ajung pe o plaja frumoasa si asta e versiunea mea de beach + body!

20 de moduri inedite de a te bucura din nou de viata ta, asa cum este ea ACUM

Apoi, am continuat cu atitudinea catre sine. Eu eram OK daca toata lumea din jurul meu era bine. Ma simteam prost daca nu faceam destul. Daca spuneam “nu”. Ma lasam pe mine ultima, ma mustram aprig.

Eram primul si ultimul meu critic. Facusem un ritual din asta. In capul eu, aveam si o motivare: sunt perfectionista. Acceptam prea multe greseli de la ceilalti si prea putine putine de la mine. Schimbarea a venit ca o briza usoara de vara. A pornit de la acel OK pe care-l tineam mereu aprins pentru ceilalti.

Cei din jur te trateaza in functie de ceea ce tolerezi. Ce sa nu accepti niciodata

Impart azi cu voi cateva forme de acceptare de sine care mi-au facut viata mai usoara de-a lungul timpului, cu speranta ca le veti gasi aplicarea zi de zi.

Hey, e OK daca…

  1. Ai nevoie de mai multe pauze si timp pentru tine. Pentru incarcarea bateriilor. Pentru un inventar emotional necesar si pentru a te deconecta de tot.
  2. Nu esti inca pregatita pentru schimbare. Chiar daca numai despre asta vorbeste lumea din jurul tau. Chiar daca stii ca e atat de importanta.
  3. Iti ia mai mult timp sa te vindeci. Fiecare are propriul ritm intern si nu are rost sa grabesti ceva atat de personal. Corpul si sufletul tau stiu ce trebuie sa faca pentru ajunge la vindecare. Treaba ta este sa le dai destul timp.
  4. Refuzi cu indarjire sa faci compromisuri. Pana la urma, daca ajungi sa accepti ceva care este 80% numai din ce vrei tu, acel 100% pe care-l meriti nu o sa mai aiba loc in viata ta.
  5. Lasi un vis laoparte, il schimbi sau decizi sa te duci in alta directie. E perfect normal sa te razgandesti, sa te reinventezi si sa o iei de la capat, indiferent de varsta.
  6. Razi, te indoiesti sau nu esti tocmai mandra de deciziile tale anterioare. E semn de maturitate si limpezime in gandire. Denota ca ai invatat ce trebuia si stii sa aplici.
  7. Iti e teama de propriul potential. In sfarsit lucrurile par sa mearga asa cum trebuie si tot pare sa se implineasca cum mereu ai visat, iar tu stai pe margine si-ti rozi unghiile de frica? Ai tot ce vrei si in loc sa te bucuri, tu iti faci tot felul de probleme, punandu-ti mai degraba piedici in cale? Nu numai ca este normal sa simti asta, este si ncecesar pentru a gasi puterea de a merge mai departe.
  8. Esti confuza, te simti blocata si nu stii incotro sa o apuci. E ok daca iti imaginai ca viata e liniara si acum te trezesti prinsa intr-o bucla care pare fara sfarsit. Tot tu esti la conducere, chiar daca nu pare asa acum.
  9. Ai mai multe intrebari decat raspunsuri. Nimic nu vine cu garantii.
  10. Nu toate regulile altora sunt bune pentru tine. E ok daca nu faci nimic azi. Daca ajungi cu o ora mai tarziu la serviciu. Daca nu te porti “asa cum trebuie” la varsta ta. Daca mai copilaresti putin.

Povara acceptarii de sine: Ce inseamna, de fapt, sa te iubesti asa cum esti?

Foto: Shutterstock.com