Cei din jur te trateaza in functie de ceea ce tolerezi. Ce sa nu accepti niciodata

1
De Irina Constantin
30 apr. 2019

Cu totii avem tendinta de a fi foarte ingaduitori cu cei pe care ii iubim. Fie ca este vorba despre parinti, prieteni, iubiti sau colegi de birou, toleram constant multe lucruri care nu ne sunt pe plac, chiar daca ne afecteaza intr-un mod negativ.

De cate ori ai acceptat situatii neplacute, de dragul celor din jur? In mod sigur, raspunsul este „de foarte multe ori”. Adesea, consideram ca toleranta in relatii este modul nostru de a pastra o prietenie frumoasa, lipsita de conflicte. Totusi, adevarul este ca ne incarcam cu foarte multa energie negativa si cream un precedent periculos.

Nu mai absorbi energia negativa a celor din jurul tau. 4 lucruri pe care sa nu le mai faci

Felul in care te raportezi la ceilalti si modul in care gestionezi lucrurile care te deranjeaza spun multe despre viitorul relatiilor tale. Indiferent daca ne referim la o relatie amoroasa, una de prietenie sau una profesionala, se aplica aceleasi principii.

Identifica mai jos situatiile in care te regasesti. Apoi, incearca sa elimini din viata ta acele comportamente pe care nu esti dispusa sa le tolerezi pe termen lung.

Disponibilitatea permanenta – la orice ora

Inca de mici, suntem invatati ca toleranta in relatii trebuie sa fie infinita. Se spune ca o relatie adevarata presupune sa dam totul pentru cealalta persoana. Sa fim mereu acolo, in orice context si indiferent de situatie.

Desi suna poetic, romantic si foarte frumos, acest tip de atasament este unul toxic. El poate produce multa suferinta pe termen lung, atat pentru tine, cat si pentru ceilalti.

Seteaza-ti propriile limite

Atunci cand ai un set de limite ferm stabilite, relatiile tale vor fi din ce in ce mai sanatoase si fericite. Sa impui limite nu inseamna sa dai dovada de mai putina toleranta in relatii. Nu inseamna nicidecum sa ignori un prieten care are nevoie de ajutor pentru ca a aparut un nou episod din serialul tau preferat.

Sa impui limite inseamna sa stii exact unde se termina linia dintre a fi la dispozitia persoanelor dragi si a-ti rezerva un timp doar pentru tine si dorintele tale.

7 lectii pretioase pe care le-am invatat din relatiile de pana acum

A nu impune niciun fel de limita duce, pe termen lung, la multa frustrare adunata in interior care, la un moment dat, te va face sa izbucnesti. Atunci cand, in sfarsit, vei refuza acea intalnire sau vei amana o discutie, ceilalti vor considera acest lucru neobisnuit din partea ta. In plus, iti vor intelege gresit intentiile.

De aceea, este important sa fii constanta si sa ii obisnuiesti pe cei din jur sa iti respecte limitele.

Intarzierea excesiva, de fiecare data

Majoritatea dintre noi cunoastem foarte bine acea persoana care intarzie mereu, indiferent de eveniment. Cu certitudine, ai petrecut cel putin de cateva ori minute bune asteptand sa apara la intalnire. In aceasta vreme, sigur te-ai gandit: „Cate lucruri as fi putut sa fac in timpul asta!”.

Nu tolera aceste 10 comportamente toxice din partea prietenilor

Intarzierile sunt neplacute, mai ales atunci cand se intampla in mod repetat. Daca te consideri o persoana toleranta in relatii, probabil ca obisnuiesti sa dai vina pe faptul ca persoana respectiva este aeriana, organizata mai putin eficient sau, pur si simplu, neatenta.

Ei bine, ai fi surprinsa sa realizezi ca, de fapt, si tu porti o parte din vina. Odata ce accepti intarzierile tacit, fara a mentiona ca te deranjeaza, cealalta persoana va continua sa intarzie. Ea va crede ca este un lucru pe care il accepti mereu, asa ca nu va vedea niciun motiv pentru care sa se schimbe.

Neexprimarea nemultumirilor

Multe persoane evita sa isi exprime nemultumirile in legatura cu prietenii, rudele, colegii sau persoana iubita. Motivul este simplu: nu doresc sa creeze conflicte.

Desi pare un aspect care tine de toleranta in relatii, acceptarea comportamentelor neplacute nu duce decat la continuarea acestora. In plus, daca ai tolerat ceva timp de ani de zile, iar deodata decizi sa iti exprimi nemultumirea, persoana respectiva va interpreta gresit mesajul tau. Aceasta va crede ca, dintr-odata, o critici sau o certi.

Cel mai sanatos mod de a gestiona gradul de toleranta in relatii este sa vorbesti, atunci cand simti asta, despre orice te deranjeaza. In acest mod, iti vei obisnui prietenii si colegii cu faptul ca esti o persoana sincera si deschisa, care are standarde bine stabilite.

Foto: Shutterstock.com