Cum se indragostesc barbatii – ce anume ii face sa devina „obsedati” de o femeie

1
De Teodora Tirca
17 aug. 2023

Ce se intampla cu corpul si creierul unui barbat cand se indragosteste? Simte acea scanteie pe care o simti si tu?

Cat de diferita e experienta unui barbat atunci cand vine vorba despre iubire si atasament?

Psihologii de la Betterhelp.com aduc lamuriri foarte interesante.

Natura si neurostiinta: cum se indragostesc barbatii?

Discutiile despre barbati si femei pornesc adesea de la ideea culturala ca suntem pur si simplu „construiti diferit”. Unii cred ca exista diferente structurale profunde intre creierul masculin si cel feminin, incercand astfel sa explice de ce ne comportam diferit intr-o relatie sau in faza in care ne descoperim unul pe celalalt.

Cu toate acestea, cercetarile contemporane din domeniul neurostiintei si psihologiei sociale sugereaza ca este o greseala sa presupunem ca diferentele de gen sunt inradacinate in creier. In multe cazuri, diferentele legate de modul in care femeile si barbatii sunt crescuti, educati si tratati in societate pot oferi explicatii mai precise.

Barbatii se pot indragosti mai repede

Datele stiintifice actuale sustin ideea ca, in multe cazuri, barbatii se pot indragosti mai repede.

Un sondaj efectuat pe mai mult de 170 de studenti a sugerat ca respondentii de sex masculin au raportat ca s-au simtit indragostiti si au spus „te iubesc” in stadiile mai timpurii ale relatiilor lor decat femeile. Un alt sondaj a raportat ca mai multi barbati decat femei cred in dragoste la prima vedere. Surprinzator, din punct de vedere statistic barbatii au mai multe fantezii legate de dragostea la prima vedere decat femeile.

Cum te comporti pe retelele de socializare, in functie de zodia ta: Scorpionii starnesc controverse

Dragostea se poate transforma in obsesie la barbati

In stadiile initiale ale iubirii, iti e greu sa nu te gandesti tot timpul la celalalt.

Cercetarile sugereaza ca acest stadiu al obsesiei este foarte comun la inceputul unei noi relatii, deoarece partenerii construiesc o conexiune emotionala si fizica mai profunda unul cu celalalt. Datele arata ca acest lucru are legatura cu sistemul de recompensa al creierului, bazat pe eliberarea de serotonina, acelasi mecanism responsabil pentru formarea obiceiurilor si dependentelor.

In plus, un studiu a constatat ca barbatii indragostiti prezinta modele hormonale similare cu cele observate in tulburarea obsesiv-compulsiva, cand nivelul de serotonina creste si apoi scade brusc.

Legat de ceea ce ii face sa devina obsedati de o femeie, pare ca barbatii sunt intrigati de femeile care gasesc un echilibru intre a oferi afectiune si empatie si a lasa loc pentru mister si imprevizibil.

Barbatii tanjesc dupa afectiune

Studiile au raportat faptul ca barbatii au in secret multa nevoie de afectiune din partea partenerei. De asemenea, majoritatea barbatilor aprofundeaza sentimentele de iubire atunci cand partenera raspunde efortului lor de a o face sa rada. Conform unui studiu din 2015, cu cat un barbat este mai interesat de o femeie, cu atat mai multe eforturi va face pentru a parea amuzant si a o face sa rada/zambeasca.

Acest lucru poate fi legat de o nevoie mai mare pe care o pot experimenta unii barbati de a vedea semne de validare si de afectiune din partea femeii de care sunt interesati.

„Fox Cut” este cea mai frumoasa tunsoare pentru parul lung – cum o obtii

Dragostea poate starni blandetea in barbati

Atractia sexuala initiala este adesea ajutata de testosteron, hormonul care joaca un rol important in comportamente precum sexul, agresivitatea si impulsivitatea. Cu toate acestea, nivelul de testosteron al unui barbat scade semnificativ pe masura ce creeaza o conexiune emotionala cu partenera. De aceea, multi barbati incep sa-si arate partile mai blande atunci cand dezvolta sentimente puternice pentru cineva.

Foto: Instagram/@martalozanop