De ce este important sa ne simtim incurajati

1
De Roxana Harcovei
14 sept. 2018

E incredibil cat de mult ne poate ridica o simpla incurajare intr-un moment dificil. Descopera 7 modalitati de a-i motiva pe cei din jur.

Recent, ma intrebam de ce oamenii au nevoie sa se simta incurajati. De cele mai multe ori, stiu sa intervin cu un sfat, o parere, sau o apreciere atunci cand cineva are nevoie de asta. Imi este usor sa gasesc punctele forte ale unei persoane si cuvintele de care are nevoie pentru a merge inainte cu incredere.

De ce nu ne putem incuraja pe noi insine?

Adevarul este ca imi place sa-i incurajez pe cei din jurul meu, simt nevoia sa fac acest lucru in contextul potrivit. Pe de alta parte, imi este mult mai greu sa ma incurajez pe mine insami, si stiu de ce mi se intampla asta. Noua, oamenilor, ne este mai greu sa ne privim obiectiv si sa ne cunoastem. Suntem mai mult focusati pe exterior, pe a-i vedea pe cei din jurul nostru. Imi amintesc ca atunci cand eram mica imi doream sa am o super putere, sa pot sa ies din corpul meu si sa ma vad din exterior.

Nu suntem insule. Fiecare este o bucatica de continent. Functionam armonios impreuna. De aceea, avem nevoie sa ne incurajam reciproc, pentru ca eu pot vedea la tine ceva ce tu nu vezi si invers. Ca sa fii incurajat, trebuie sa-i incurajezi pe ceilalti. Culegi ceea ce semeni.

Ce s-ar intampla daca am alege sa vedem binele?

Oamenii tind sa priveasca partea negativa a celorlalti, in timp ce partea pozitiva trece neobservata. Eu cred ca daca ne-am focusa mai mult pe binele din jurul nostru, am putea observa ce impact poate avea in viata unui om o simpla incurajare. Incurajarea il ajuta sa faca mai usor acel pas important din viata lui, ii da incredere ca va reusi, ca este capabil si ca are un scop pe aceasta lume. Un om incurajat va face o munca de calitate.

Exista mai multe moduri prin care poti incuraja pe cineva, si nu toate sunt despre a spune ceva.

Ce sugestii ne da John C. Maxwell cu privire la incurajare? Putem analiza impreuna cele mai importante 7 modalitati de a le ridica celor din jur stima de sine.

Recunoastere

Oamenii au nevoie de recunoastere continua pentru a sti ca fac bine ceea ce fac, pentru a cladi relatii solide cu cei care-i inconjoara.

Ofera-i o pauza

Daca cineva a muncit ore indelungate la un anumit proiect, propune-i o plimbare in parc, o conversatie constructiva sau savurarea unui desert. Isi va da seama ca nici nu stia cata nevoie avea de o mica escapada.

Acorda atentie pasiunilor sale

Incurajeaza omenii dandu-le proiecte care le plac. Afla ce le place cel mai mult sa faca si creeaza oportunitati pentru ei. Spune-le care sunt calitatile pe care le apreciezi la ei si incurajeaza-i sa le foloseasca ca pe niste unelte.

Ofera cadouri personalizate

Gestul de a-ti face timp pentru a alege un cadou cu semnificatie ii demonstreaza unui om ca-l apreciezi.

Ofera din timpul tau

Atunci cand prietenul tau trece printr-o perioada nefavorabila, sufera de anxietate sau depresie, incearca sa-i fii alaturi si sa-i arati partile pozitive ale vietii. El va fi cu siguranta tentat sa vada partea negativa, dar incurajarile tale il vor ajuta sa se puna pe picioare mai repede.

Fa complimente

Cand te intalnesti cu cineva si iti place cum arata sau iti place mesajul pe care ti-l transmite, nu ezita sa-i spui ceea ce ai remarcat si sa-ti exprimi admiratia. Chiar daca o femeie stie ca este capabila si frumoasa, sigur ca isi doreste sa auda ca si ceilalti o vad la fel.

Iubeste-i pe cei din jur asa cum sunt

Un om care este iubit se simte automat sustinut si incurajat. Uneori nu avem nevoie de cuvinte, ci de acceptarea si iubirea celor din jur, mai ales in momentele dificile.

Pana la urma, oricat de multa siguranta de sine am afisa, intotdeauna vom simti nevoia sa fim incurajati si apreciati de ceilalti. Tu ce parere ai?

Foto: Shutterstock.com