De ce este importanta empatia

1
De Roxana Harcovei
8 aug. 2018

Empatia este abilitatea de a putea sa-i intelegem pe cei din jurul nostru, de a putea sa ne punem in locul lor si de a le intelege sentimentele.

Care sunt caracteristicile empatiei?
Asculti activ

Ascultarea activa este bazata pe contactul vizual. Pe intelegerea sentimentelor din perspectiva celuilalt si nu pe interpretarea informatiilor primite. De asemenea, atunci cand asculti activ, citesti gesturile nonverbale ale interlocutorului pentru a intelege mai bine ce vrea sa iti transmita.

Contribui cu ajutor daca iti sta in putinta

Un om empatic ofera intotdeauna ajutor, cu siguranta, daca-i sta in putinta. Ii place sa simta ca poate  contribui pozitiv la nevoia celui aflat intr-o problema.

Esti sensibil si intelegi perspectiva celuilalt

Este esential sa fii sensibil la nevoile altora si sa intelegi problemele acestora din perspectiva lor, fara sa-i judeci sau sa-i acuzi in vreun fel. In acest fel vezi lumea lor.

Nu dai sfaturi, daca nu ti se cer

Dai sfaturi doar cand ti se cer, pentru ca de cele mai multe ori oamenii au nevoie sa fie ascultati, intelesi si acceptati. Cand primesc aceste lucruri de la cei din jur, in majoritatea cazurilor gasesc solutia la problema lor singuri.

Apreciezi oamenii ca fiinte umane

Privesti oamenii ca fiind diferiti si ii apreciezi exact asa cum sunt. Cand spun asta, ma refer la faptul ca reusesti sa intelegi ca oamenii sunt diferiti si vin din medii diferite. Au valori diferite si culturi diferite.

Pentru a ilustra mai bine acest concept, va invit sa reflectam impreuna asupra unei povesti.

’’Ted era sofer de camion pentru o firma mica de familie. Sotia sa astepta un copil. In timpul nasterii, au aparut cateva complicatii care au dus, in cele din urma, la o factura pentru spital de 20.000 de dolari. Sotia si copilul lui Ted erau acum sanatosi, dar el se confrunta cu o problema financiara. Asigurarea de sanatate a lui Ted, facuta la serviciu, ridica intrebarea daca acesta ar fi putut acoperi spitalizarea, iar raspunsul parea sa fie negativ. Fiindca nu putea sa plateasca 20.000 de dolari, Ted s-a dus sa vorbeasca cu Warren, patronul firmei pentru care lucra. Warren l-a ascultat si a zis ca va suna el insusi la compania de asigurari. Dupa cateva zile, Warren l-a abordat pe Ted. “Am vesti bune”, l-a anuntat Warren. “Am vorbit cu compania de asigurari și este de acord sa acopere cheltuielile cu spitalizarea.” Ted i-a multumit mult patronului sau. A apreciat cu adevarat gestul acestuia. Dupa cativa ani, Warren a murit si, la inmormantarea lui, Ted i-a povestit sotiei acestuia cele intamplate. Atunci Ted a aflat adevarul: Warren platise din banii lui factura de la spital. Warren insa nu dorea ca Ted sa afle. Faptul ca si-a asumat responsabilitatea financiara pentru o persoana care avea nevoie de ajutor a fost o dovada clara de empatie, insa daca permitea ca gestul sau sa fie cunoscut, asta ar fi anihilat valoarea acestui lucru.’’ – Preluat din cartea Cum sa devii remarcabil, de Dale Carnegie

Oamenilor empatici nu le place sa vada pe cineva jenat. Empatia iese la iveala cu adevarat in cele mai dificile situatii ale oamenilor.

’’Empatia, capacitatea de a te pune în pielea celuilalt, este cheia unei relaţii echilibrate.’’ – Anonim

Daca te intrebi daca toata lumea poate fi empatica, ei bine raspunsul este ’’nu’’

Pentru a-i intelege pe cei din jur avem nevoie de o ratiune foarte puternica, astfel le putem intelege trecutul, valorile si experientele. Pentru a nu-i critica avem nevoie de stapanire de sine. Daca ne dorim sa-i intelegem, trebuie sa fi trecut macar prin ceva asemanator. De exemplu, e imposibil sa intelegi un om care trece printr-o depresie, daca nu ai trecut si tu pe acolo, depresia este o afectiune unica si extrem de tulburatoare. Pentru a fi empatici, avem nevoie atat de partea rationala, cat si de inteligenta emotionala.

Din punctul meu de vedere, ca sa poti sa fii empatic cu cei din jurul tau, mai intai trebuie sa stii sa fii empatic cu tine insuti. De cele mai multe ori refuzam sa ne intelegem sentimentele, dar sarim sa-i intelegem pe ceilalti. Lucru care este imposibil. Sa stii care iti sunt nevoile, sa le accepti exact asa cum sunt si sa le implinesti este esential.

Empatia te ajuta in toate domeniile vietii. In familie, business, relatii cu prietenii si la locul de munca.

’’Empatia adevarata nu inseamna sa te astepti sa intelegi o alta persoana; inseamna sa fii proactiv. Este nevoie de efort pentru a acorda unei alte persoane timpul si atentia ta; pentru a-i intreba pe ceilalti cum se simt si daca fac fata unor situatii.’’ – Nigel Cumberland 

Foto: Instagram – Urban Outfitters