Diferenta dintre bucurie si fericire, explicata de un psiholog

1
De Teodora Tirca
24 nov. 2020

Ambele sentimente sunt pozitive si incalzesc inima, insa nu au aceeasi definitie, spun psihologii.

Potrivit autoarei si psihologului clinician Shefali Tsabary, ceea ce iti aduce cu adevarat bucurie nu e acelasi lucru cu ceea ce te face fericit. Nu e vorba doar despre semantica – exista o diferenta clara intre bucurie si fericire, si e bine sa stim care e aceea, spun cei de la Mind Body Green.

Afla, mai jos, cum poti cultiva bucuria in timp ce traiesti viata cu intensitate.

Care e diferenta dintre bucurie si fericire?

Potrivit lui Tsabary, fericirea provine din experiente externe. „Sursa ta de fericire ar putea fi un Bentley luxos sau o sotie frumoasa”, noteaza psihologul. „Si, prin urmare, cand Bentley-ul tau se prabuseste sau sotia frumoasa te paraseste, vei spune ca nu mai esti fericit”.

Pe de alta parte, bucuria provine din interior: „Bucuria vine din a trai momentul, pur si simplu”, spune ea. Nu ai nevoie de obiecte sau experiente pentru a imbratisa momentul prezent, ceea ce face din bucurie o forta mult mai puternica.

Cum sa pastrezi conexiunea atunci cand tu si prietena ta va aflati in faze diferite ale vietii

De aceea, in opinia lui Tsabary, fericirea este o experienta temporara, in timp ce bucuria este permanenta: „Fericirea este trecatoare, deoarece orice lucru obtinut din lumea exterioara este efemer. Dar bucuria se naste din conexiunea ta cu momentul tau prezent autentic si depinde numai de tine”, completeaza terapeutul.

Cum poti cultiva bucuria

Si acum, desigur, ne punem intrebarea: „Ei, bine, cum ma conectez la momentul prezent astfel incat sa imbratisez bucuria?”. Nu e deloc usor, insa nici greu, iar Tsabary are cateva puncte de indrumare:

Mediteaza cu regularitate

„Meditatia ne ajuta sa intelegem ca viata se traieste doar in momentul prezent”, spune ea. „Cand imbratisam acest concept, ne impacam cu faptul ca avem o existenta efemera, dar ca ea este pretioasa si trebuie imbratisata in fiecare moment. Ajungem sa constientizam cum actiunile noastre de moment afecteaza momentul urmator si devenim foarte atenti, foarte constienti, ne trezim la viata. Si de aici vine bucuria”, explica psihologul. Meditatia ghidata este o modalitate eficienta de a invata sa accesezi bucuria. Iti recomand acest program eficient, perfect si pentru incepatori:

Pachet de 28 de meditatii ghidate cu Andreea Raicu, 297 lei, shop.andreearaicu.ro

Imbratiseaza obisnuitul

„Din cauza consumerismului, am uitat sa ne bucuram de momentele simple si obisnuite”, adauga Tsabary. „Dar cred ca pandemia ne invata o lectie dura, un curs rapid rapid pentru a ne intoarce la momentul obisnuit”. Cand imbratisezi un moment obisnuit – o plimbare in natura, de exemplu – poti avea un sentiment de implinire neasteptat. Conecteaza-te la acest moment si vei descoperi adevarata bucurie.

De ce au nevoie copiii pentru a deveni adulti echilibrati?

Ofera-te sa-i ajuti pe ceilalti

Tsabary crede ca ajutorul pe care il oferim altora este ceea ce ne leaga de momentul prezent. „Eu imi creez bucuria predand si ajutandu-i pe oameni sa-si aline suferinta”, noteaza ea. Exista studii stiintifice care atesta faptul ca a-i ajuta pe cei din jurul nostru ne poate imbunatati sanatatea mentala, asa ca gaseste modul tau de a contribui la binele general – lasa o amprenta pozitiva si vei primi drept rasplata o bucurie care ramane cu tine, spre deosebire de fericirea care vine din lucruri materiale.

Foto: Unsplash.com.