Efectul protestelor din SUA: Cum scapi de teama ca afirmatiile tale pot fi intelese drept „rasism”

1
De Maria Constantin
16 iun. 2020

Protestele impotriva abuzurilor rasiale au ravasit America. Pe masura ce aceasta miscare de revolta castiga teren si doboara barierele sociale, tot mai multe persoane care nu sunt de culoare se tem ca pot spune ceva gresit.

Milioane de oameni din toata lumea se alatura miscarii de sustinere a comunitatii de culoare din Statele Unite care lupta impotriva brutalitatii politiei. Dar pentru multi albi, teama ca pot spune ceva gresit a devenit un motiv de framantare si de retinere.

Este momentul sa dam deoparte aceste temeri. Este momentul sa lasam asemenea probleme, sa trecem de disconfortul individual. Sa spui ceva gresit din solidaritate este oricum mai bine decat sa nu spui nimic, scrie Mind Body Green.

Erin M. Moss, consiliera in domeniul sanatatii mintale, arata cum trebuie sa treci peste temerile si disconfortul create de miscarea antirasiala din SUA.

Nu pierde din vedere perspectiva

Moss spune ca exprimarea empatiei si a solidaritatii ar trebui sa fie principala prioritate acum pentru persoanele care nu sunt de culoare: „Pariez ca poate provoca multa anxietate, dar ii incurajez pe cei care nu sunt de culoare sa se gandeasca la cum s-ar simti daca in aceasta situatie ar fi copilul lor sau alt membru al familiei. Sa stai si sa vezi cum cineva sufera, indiferent de ce rasa este, asa ceva nu este acceptabil. Asta iti va da motivatia sa sustii pe oricine.”

Pentru persoanele de culoare, sa vada fotografiile, inregistrarile video, stirile si postarile de pe retelele de socializare despre traumele istorice ale comunitatii de culoare este epuizant si extrem de dureros, judecand din perspectiva sanatatii mentale, arata Moss. „Chiar daca nu intelegi pe deplin asta, e timpul sa-i sustii pe cei aflati la nevoie, pentru ca asta trebuie sa faci cand cineva sufera”, considera ea.

E un privilegiu sa nu resimti direct aceasta suferinta si sa ai posibilitatea de a alege daca lupti impotriva nedreptatii. De aceea este corect sa iei pozitie impotriva abuzurilor, chiar daca ai fost determinat sa crezi ca lupta impotriva rasismului e ciudata, neplacuta sau nu este necesara. E nevoie de aceste confruntari pentru ca schimbarea sa devina o realitate.

Asa ca lasa politetea deoparte si pune pe primul plan corectitudinea si discutiile dure despre adevar. Daca uneori te vor face sa te simti inconfortabil, probabil ca e un semn ca trebuie sa iei pozitie si sa discuti despre asta.

Vei gresi cel putin o data, dar e in regula

Pe masura ce tot mai multe voci se implica in dezbatere, exista posibilitatea sa pierzi ideea discutiei. Nu lasa acest impas sa te impiedice sa continui sa inveti si sa te implici. Sa fii un bun aliat inseamna sa detii un rol in care evoluezi pentru a te educa. Poate ca vei gresi cel putin o data, dar e in regula, asa inveti si mai important este ca te implici.

„Trebuie sa incepem de undeva. Cred cu adevarat ca pentru unii oameni poate fi pentru prima oara cand deschid ochii si afla despre aceasta tema (…). Trebuie sa intelegem ca e nevoie de timp ca sa ajungem acolo unde vrem sa fim”, spune Moss.

„Chiar si cel mai mic semn de sustinere este mai puternic decat sa ramai tacut”, adauga consiliera. Iar daca spui ceva gresit, aminteste-ti ca nu trebuie sa pierzi din vedere perspectiva. Sa gresesti poate fi deranjant, descurajant, dar aceasta miscare impotriva abuzurilor rasiale este foarte mare, este de parere specialista.

Teama musca din noi

Daca simti ca nu cunosti suficiente lucruri despre acest fenomen poti sa te informezi si sa asculti mai mult vocile persoanelor de culoare. Cand simti ca poti vorbi cu incredere pe acest subiect, fa-o, dar continua sa distribui mesajele persoanelor de culoare si ale sustinatorilor lor, scrie Mind Body Green.

Implicarea nu se face doar online

Moss precizeaza ca, de fapt, cele mai importante discutii despre combaterea rasismului au loc acasa. „Avem un potential atat de mare astazi cu internetul, dar trebuie, de asemenea, sa ne asiguram ca eliminam aceste comportamente impuse prin educatie. Copiii sunt invatati sa se adapteze la mediul lor, asa ca aveti grija ce mesaje folositi acasa. Aici incepe totul, la masa din bucatarie. Iar daca va puteti convinge tatal sa priveasca chiar si putin diferit azi, poate ca saptamana viitoare veti vorbi din nou despre asta. E ceva puternic”, explica experta.

Este important sa-ti arati public implicarea si sustinerea, dar la fel de important este sa treci de la vorbe la fapte. Nu uita sa asculti nemultumirile si ingrijorarile persoanelor de culoare, recomanda Moss. Iar cand anunti ca esti alaturi de aceasta comunitate, cauta sa ramai la curent cu problemele inegalitatii rasiale, sa sustii brandurile si afacerile persoanelor de culoare si sa te implici in orice fel in activitatile antirasiale.

Foto: Unsplash.com