Filmele si documentarele despre rasism pe care ai datoria sa le vezi

1
De Maria Dima
15 iun. 2020

In 2020 inca protestam impotriva rasismului. Inca este nevoie de asa ceva. Incredibil! As fi zis ca au apus de mult vremurile in care egalitatea tuturor oamenilor, indiferent de rasa, sex, religie era ceva pentru care trebuia militat activ. Insa ce se intampla in SUA ne demonstreaza ca “a nu fi rasist” nu e de ajuns. Trebuie sa ne folosim vocile, sa fim avocatii celor care nu pot vorbi si sa devenim aliatii schimbarii.

Primul pas spre schimbare: datoria umanitatii

Adevarul ramane acelasi chiar si dupa atata timp: noi, cei care nu apartinem unui grup supus discriminarii, nu vom putea niciodata sa stim cu ce greutati, stereotipuri sau pericole se confrunta cei care fac parte din comunitatea afro-americana, de exemplu.

Datoria noastra ramane si ea constanta: sa cunoastem si sa ne amintim povestile celor care au contribuit la schimbare. Sa le tinem minte numele. Sa facem loc povestilor si sa lasam vocile lor sa vorbeasca liber.

Al doilea pas spre schimbare: educatia

E usor sa comentezi despre ce se intampla atat de departe de tara noastra, iar pentru romani “datul cu parerea” e sport national. Insa, la nivel de umanitate, avem nevoie de ceva mai mult decat stat si comentat din tribune.

Ai mai jos o colectie de documentare si filme care sa te ajute sa ramai informat in legatura cu aspectele pe care uneori istoria vrea sa le uite. E misiunea fiecaruia dintre noi sa nu mai lasam sa se intample asta, si mai ales, sa nu se repete.

Let It Fall: Los Angeles 1982-1992

Un documentar despre perioada sumbra dintre anii 1982-1992, in care brutalitatea politiei si rasismul au mers mana in mana, atrocitatile culminand cu protestele in numele lui Rodney King din 1992.

The Force

In film vedem un departament de politie din Oakland, California, incercand sa indrepte tot raul facut de cei in uniforme veniti inaintea lor impotriva comunitatii de negri.

The Central Park Five

Nedreptatea teribila comisa impotriva a 5 adolescenti afro-americani si latini acuzati si judecati pentru o crima din 1989 pe care nu au comis-o. Pe Netflix gasesti varianta ecranizata a povestii – When They See Us. 

13th: From Slave To Criminal With One Amendment

Titlul filmului face referire la cel de-al 13-lea Amendament al Constitutiei SUA care prevede: “Nici sclavia, nici servitutea involuntara, cu exceptia ca pedeapsa pentru delict de care partea care trebuie sa fi fost condamnati in mod corespunzator, nu vor exista in Statele Unite, sau orice alt loc sub jurisdictia lor.”

Filmul se centreaza in jurul “exceptiei” incluse in text, folosita deseori ca argument pentru a incarcera in masa persoanele din comunitatile de negri din USA.

Strong Island

Documentarul este realizat chiar de fratele personajului principal, William Ford, care a fost impuscat in piept de catre un tanar de 19 ani. Victima ajunge sa fie, culmea, suspectul principal al anchetei derulate pentru moartea sa.

De ce sa crezi in tine, chiar daca nimeni altcineva nu o face

3 ½ Minutes, Ten Bullets

In noiembrie 2012, Jordan Davis, un tanar afro-american in varsta de 17 ani ajunge intr-o benzinarie impreuna cu prietenii sai. 10 minute mai tarziu, un barbat caucazian de 45 de ani trage 10 impuscaturi catre grup motivate de faptul ca adolescentii ascultau muzica rap prea tare.

I Am Not Your Negro

Documentarul narat de Samuel L. Jackson se bazeaza pe manuscrisul neterminat al lui James Baldwin, care este un tribut adus activistilor pentru drepturi civile pe care-i considera prieteni si care acum nu mai sunt printre noi.

What Happened, Miss Simone?

Biografia vietii si muncii cantaretei si activistei Nina Simone, care a ajuns sa fie celebra in anii ‘60, releva forta incredibila a artistei de a lupta cu opresiunea intalnita la tot pasul.

The Black Panthers: Vanguard Of The Revolution

Filmul arata dezvoltarea miscarii care avea ca scop protejarea membrilor comunitatii afro-americane impotriva injustitiei rasiale.

5 filme clasice despre izolare recomandate de un profesor de Regie-Film

Maya Angelou: And Still I Rise

Un munte de inspiratie si lumina, Maya Angelou si-a gasit vocea dupa ce a trecut printr-un episod de agresiune sexuala la varsta de 7 ani. Munca ei fenomenala, dar si intreaga sa viata ca dansatoare, cantareata, actrita, scriitoare si activista continua sa inspire generatii la randul.

Dispatches from Cleveland

Filmul trateaza lupta comunitatii din Cleveland care se reuneste pentru a lupta impotriva abuzurilor realizate de politisti soldate cu impuscarea mortala a unui baiatel negru de numai 12 care avea la el un pistol de jucarie.

Hidden Figures

Filmul aduce in prim plan povestea nespusa a celor 3 femei matematicieni de la NASA care muncesc fara oprire pentru a lansa un om in spatiu, dar si pentru a le fi recunoscute meritele.

Dear White People

Serialul gasit pe Netflix, care se vrea o comedie, atinge subiecte serioase ca rasismul, inegalitatea sociala, activismul in societatea moderna, toate prin ochii unor studenti de culoare ce urmeaza cursurile unei facultati de prestigiu, unde majoritatea participantilor la cursuri sunt albi.

Foto: PR.