Esti o persoana inteleapta? Trebuie sa ai aceste 7 calitati, spun cercetatorii

1
De Denisa Toma
15 dec. 2021

Ce inseamna, de fapt, „intelepciunea”?

Prin definitie, este descrisa ca fiind capacitatea superioara de a intelege si a judeca lucrurile si situatiile, precum si cumpatare si prudenta, determinate de experienta.

Potrivit unei cercetari ale carei rezultate au fost publicate in Jurnalul International de Psihogeriatrica, intelepciunea se poate masura si exista sapte factori care pot determina cat de inteleapta este o persoana. Iata ce au descoperit cercetatorii:

Ce face ca o persoana sa fie considerata inteleapta?

Pentru a efectua acest studiu, oamenii de stiinta si-au dorit sa creeze o modalitate de a calcula intelepciunea si au folosit un chestionar care a inclus 28 de intrebari. Au ajuns la concluzia ca exista sapte componente care fac o persoana sa fie inteleapta si ca cele 28 de intrebari pot fi reduse la numai sapte intrebari.

5 carti pentru obiceiuri sanatoase intre patru pereti

Cele sapte componente ale intelepciunii sunt:

Auto-reflectie
Comportamente pro-sociale (precum empatie si compasiune)
Autoreglare emotionala
Acceptarea diferitelor perspective
Hotarare
Capacitatea de a oferi sfaturi utile
Spiritualitate

Evolutia spirituala a femeii: 5 semne care disting femeile mature in plan spiritual

Cercetatorii au chestionat peste 2000 de participanti pentru a descoperi cat de mult se identifica cu aceste sapte trasaturi. De exemplu, participantii au evaluat cu note de la 1 la 5 daca sunt de acord cu afirmatii precum „Raman calm in situatii stresante”.

„Am ales tipul corect de intrebari pentru a obtine informatii importante care contribuie nu doar la avansul stiintific, ci sustin si datele precedente care coreleaza intelepciunea cu sanatatea si longevitatea”, a declarat medicul Dilip V. Jeste, coordonatorul studiului, potrivit mindbodygreen.com

Ce a aratat studiul

Cele sapte componente ale intelepciunii – si cele sapte intrebari care le-au fost adresate participantilor – au demonstrat ca pot fi o modalitate eficienta si de incredere in masurarea intelepciunii. Bineinteles, sa fii considerat intelept este un motiv de mandrie, insa este mai mult decat o trasatura de caracter sau de personalitate.

7 obiceiuri care te vor transforma intr-o persoana mai calma

S-a descoperit ca intelepciunea are o corelatie puternica cu lucruri precum fericirea, rezilienta si sanatatea mintala. Mai mult, Dr. Jeste a declarat pentru mbg.com ca intelepciunea poate fi o unealta puternica in combaterea singuratatii, care are un impact serios asupra sanatatii.

Vestea buna este ca cele sapte componente ale intelepciunii pot fi cultivate, oferind oricui posibilitatea de a-si imbunatati viata, sanatatea si starea de bine.

Potrivit medicului, acest studiu arata ca „exista modalitati dovedite de a creste nivelul anumitor componente ale intelepciunii, care pot ajuta in scaderea senzatiei de singuratate si in promovarea unei stari de spirit bune”. Prin urmare, chiar daca nu te consideri una dintre cele mai intelepte persoane, poti sa abordezi acest lucru ca pe un proces continuu si iti poti cultiva aceste calitati. Cu alte cuvinte, poti deveni treptat mai inteleapta daca incerci sa iti dezvolti cele sapte trasaturi care stau la baza intelepciunii.

Foto: depositphotos.com