Exercitiu in 9 pasi pentru conectarea la sinele tau autentic

1
De Minerva Mircea
12 oct. 2022

De iubire de sine si grija pentru propria persoana se vorbeste mult in ultima vreme, odata cu preocuparea tot mai ampla pentru sanatatea emotionala si mentala atat in randurile oamenilor de rand, cat si a specialistilor. 

Grija de sine autentica este ceva de care cu totii avem nevoie si pe care cu totii il meritam, dar pana la obtinerea ei este un drum destul de complicat, de cele mai multe ori. Starea de bine pe toate palierele (mental, emotional si fizic) nu este ceva ce se poate obtine pocnind din degete sau peste noapte, si iti poti da seama ca ai obtinut-o abia atunci cand ajunge sa fie un stil de viata, nu ceva care apare si dispare.

Putem avea, sporadic, stari in care ne este bine, dar notiunea de „wellbeing” se refera la ceva mai degraba permanent decat spontan si episodic. Asa ca, atentie la detalii: nu confundati grija de sine autentica cu auto-indulgenta! Cea din urma este un tip de gratificare necontrolata a unor dorinte si mofturi si are ca scop atingerea unui nivel de bine de tipul „aici si acum”, fara grija pentru consecintele de a doua zi.  Problema cu auto-indulgenta este ca ea reprezinta de fapt o pacaleala, o distragere a atentiei de la starea noastra reala, respectiv cea de tristete sau durere.

Cum putem sa facem diferenta intre auto-indulgenta si adevaratele actiuni care au legatura cu grija de sine?

In primul rand, e nevoie sa ne intrebam daca ceea ce facem in momentul respectiv este doar un „quick fix”, un plasture pus peste zgarietura ca sa nu o mai vedem, sau este ceva ce practicat pe termen lung, ne poate aduce satisfactii reale. Uneori, grija de sine este pur si simplu setarea unor limite sanatoase, pentru a putea prioritiza corect anumite aspecte ale vietii noastre. Iar pentru a invata ce sunt limitele sanatoase si ce este cel mai important in viata noastra, este nevoie de disciplina si multa conectare la sinele nostru autentic. 

7 lucruri neasteptate care se intampla atunci cand practici zilnic iubirea de sine

Timpul pe care il alocam observarii propriei persoane ne permite sa ne conectam la latura noastra creativa si jucausa, la felul in care ne manifestam, la partea noastra empatica si blanda. 

Cum sa practici exercitiul in 9 pasi pentru conectarea la sinele tau autentic

Exercitiul de mai jos dureaza mai putin de 10 minute si este un mod ideal de a practica o conexiune sanatoasa cu propria persoana, si in felul acesta, de a incepe sa ai grija de tine cu adevarat. 

1.Gaseste un loc in care sa iti poti oferi putin timp singura, fara posibile distrageri.

Asaza-te intr-o pozitie confortabila, si inchide ochii sau lasa-i moi, fara sa pui atentia pe ceva anume. Relaxeaza corpul.

2. Inspira adanc, prelung, incet, fara sa te grabesti, cu gura inchisa.

Expira cu gura deschisa, si imagineaza-ti ca toata energia blocata din corp se elibereaza in timp ce scoti afara aerul. Repeta.

3. Gandeste-te la o situatie din viata ta care te apasa.

O situatie dificila care are nevoie de rezolvare, sau ceva care este dureros sau stresant. Vezi daca iti poti aduce in minte intreaga situatie sau eveniment sau persoana. Da-ti voie sa simti orice vine spre tine – tensiunea, disconfortul, rezistenta, emotia. Unde se simte? Devino constienta ca ceea ce simti este ceva care doare sau te deranjeaza. Poti sa si verbalizezi ce simti. „Of” sau „Doare” sau „Sunt stresata” – orice iti vine pe moment.

Cand tu esti propriul tau dusman. Semne ale auto-abuzului emotional pe care adesea le ignori

4. Aminteste-ti ca stresul, durerea, emotia neplacuta sunt doar parti din viata.

Ele vin si pleaca dar nu este nevoie sa te copleseasca. Aminteste-ti ca nu esti emotia din interiorul tau si ca in timp ce tu suferi acum, nu esti singura. Sunt sute de oameni pe lume care sigur trec prin aceeasi durere.

5. Ofera-ti blandete si recunostinta.

Cu ochii inchisi sau privirea moale, cum ai inceput, aseaza o mana sau ambele pe inima. Inspira de cateva ori pe nas, usor, ca la inceput, si expira pe gura, cu intentia de a elibera orice tensiune din corpul tau. Cu fiecare respiratie, imagineaza-ti cum tensiunea din corp se disipeaza si iti iese prin piele si prin expiratie. Simte caldura mainilor tale pe piept, simte atingerea usoara si imagineaza-ti cum din palmele tale iese o lumina blanda si linistitoare, care se revarsa in corp la nivelul inimii.

6. Da voie energiei vindecatoare a luminii sa te cuprinda

Da voie energiei vindecatoare a luminii sa te cuprinda si sa curga prin interiorul tau, imprastiindu-se peste tot in corp si aducand calm si relaxare in toate locurile unde ajunge.

7. Acum spune-ti cu voce tare: „Sunt blanda cu mine” sau orice alta propozitie care se potriveste situatiei respective, cum ar fi: „Ma iert.”

„Sunt puternica.” „Invat din ceea ce mi se intampla.” „ Ma accept exact asa cum sunt in acest moment.” „Am rabdare cu mine insami.” „Imi dau toata bunatatea si compasiunea de care am nevoie.”

Comportamentul distructiv care iti erodeaza increderea si iti distruge relatiile

8. Continua sa respiri usor.

Ia-ti o clipa sa permiti cuvintelor pe care le-ai spus sa se cufunde in corp, sa patrunda in fiecare celula. Permite practicii pe care o faci in acest moment sa curete orice blocaje din corp, sa iti deschida inima pentru a primi si mai multa iubire, compasiune, iertare si recunostinta.

9. Respira inca o data, din nou adanc, ca la inceput, inspirand prin nas si expirand pe gura.

Esti in siguranta. Poti acum sa incepi sa iti misti degetele de la maini si de la picioare, usor, poti deschide ochii sau relua privirea. 

Nu uita ca tu esti arhitectul si designerul de interior al propriei tale vieti. Asa cum alegi sa fie viata ta, asa va fi, si tine doar de tine sa o organizezi eficient in asa fel incat rutina de ingrijire zilnica sa incapa in activitatile tale.

Foto: depositphotos.com